Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Υπόθεση ΕΛΤΑ: Εκπνέει η προθεσμία της ΡΑΕ, κανείς δεν της έχει αποστείλει στοιχεία


Γιώργος Φιντικάκης

Δύο εβδομάδες πριν, στις 10 Μαίου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε απευθύνει ένα επείγον αίτημα προς όλους τους προμηθευτές ρεύματος, και ειδικά προς τη ΔΕΗ, να της αποστείλουν το αργότερο εντός δεκαημέρου, αναλυτική ενημέρωση για την υπόθεση των ΕΛΤΑ.


Ζητούσε συγκεκριμένα ενημέρωση σχετικά με την έκταση του φαινομένου, τον αριθμό των διαπιστωμένων περιστατικών παρακράτησης χρημάτων από τα ΕΛΤΑ, και το ακριβές ύψος σωρευτικά των ποσών. Απαιτούσε επίσης μεταξύ άλλων να μάθει σε ποιές περιπτώσεις η καθυστέρηση εκ μέρους των ταχυδρομείων οδήγησε σε απώλεια εκπτώσεων συνέπειας ή και σε διακοπή παροχής ενέργειας. Καθώς επίσης αν οι προμηθευτές παρακολουθούν, και με ποιο τρόπο, την απόδοση των ποσών λογαριασμών ενέργειας, μέσω τρίτων, όπως στη περίπτωση των ΕΛΤΑ.

Αν εξαιρέσει κανείς τα Σαββατοκύριακα, το δεκαήμερο εκπνέει αύριο Τετάρτη 23 Μαίου. Και ως χθες, η ΡΑΕ δεν είχε παραλάβει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κανένα από τα στοιχεία που ζήτησε.Εξέλιξη που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθεί η αυριανή προθεσμία, αφού η εμπειρία από παρόμοιες περιπτώσεις, όπως η κρίση με το φυσικό αέριο, έχει δείξει ότι οι ημερομηνίες εκλαμβάνονται από τους εμπλεκόμενους περισσότερο ως ενδεικτικές. Και ας είναι δεσμευτικές.
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι παραπάνω φόβοι ή τα στοιχεία που λάβει η ΡΑΕ είναι ελλιπή και εντελώς ανεπαρκή, το ερώτημα είναι πως σκέφτεται να κινηθεί από εδώ και πέρα η Αρχή. Καταρχήν, σκοπεύει ήδη να αποστείλει ένα δεύτερο γύρο επιστολών, ζητώντας από τους εμπλεκόμενους συμπληρωματικά στοιχεία για την υπόθεση.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι ακόμη και αν δεν χρειαστεί δεύτερος γύρος επιστολών, εκτιμάται ότι θα περάσει πολύς καιρός μέχρι ο θεματοφύλακας της αγοράς ενέργειας να καταλήξει σε κάποιο πόρισμα. Ακόμη και αν η ΔΕΗ ανταποκριθεί με γρηγορότερα από τα συνήθη αργά της αντανακλαστικά, και πάλι η αξιολόγηση των στοιχείων, η διαδικασία ακροάσεων που θα ακολουθήσει, όπως και η συλλογή συμπληρωματικών στοιχείων, πολλώ δε μάλλον η έκδοση του τελικού πορίσματος, μπορεί να πάρει... μήνες.

Και ίσως, ακριβώς επειδή οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση γνωρίζουν ότι τα πράγματα δεν προχωρούν γοργά, να επιδεικνύουν και τέτοια χαλαρότητα με το θέμα : Τα μεν ΕΛΤΑ απαξιούν προκλητικά να εκδώσουν μια ανακοίνωση για το θέμα, όσο για τη ΔΕΗ, ακόμη και σήμερα δεν έχει ανακοινώσει το ακριβές άνοιγμα προς αυτήν από τα ταχυδρομεία.

Κάποιες διαρροές μιλούν για 45-50 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνδικαλιστές (ΕΔΟΠ-ΔΕΗ) έχουν καταγγείλει ότι τα ΕΛΤΑ χρωστούν στη ΔΕΗ πάνω από 60 εκατ. ευρώ, δίχως μέχρι σήμερα η διοίκηση να το έχει διαψεύσει.

Τα ερωτήματα επομένως που ζητούν απάντηση, παραμένουν πολλά, όπως για παράδειγμα :

 • Εάν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για τον οποίο η ΔΕΗ δεν έχει προβεί μέχρι σήμερα σε άσκηση κάθε νόμιμου μέσου, προσφεύοντας στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της, παρά έχει αρκεστεί σε μερικά εξώδικα και κάποιες δήθεν “αυστηρές” ανακοινώσεις προς τα ΕΛΤΑ.
 • Εάν έχει προβεί σε κάποια συμφωνία “διευκολύνσεων” με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, προκειμένου η τελευταία να της καταβάλει, όποτε μπορεί ή θέλει, ένα μέρος της συνολικής οφειλής, όπως έκανε χθες με τα πρώτα 22,5 εκατ. ευρώ, τα οποία και είχε εισπράξει με πρωτοβουλία του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής.
 • Κατά πόσο θα τολμούσαν τα ΕΛΤΑ να παρακρατούν χρήματα μιας τρίτης εταιρείας, αν στη θέση της ΔΕΗ βρισκόταν ένας ιδιώτης προμηθευτής ρεύματος. Σε μια τέτοια περίπτωση, η υπόθεση θα βρισκόταν καιρό τώρα στη Δικαιοσύνη.
 • Κατά πόσο ΔΕΗ και ΕΛΤΑ έχουν πάρει διαβεβαιώσεις ότι μπορούν να χειρίζονται έτσι ένα τέτοιο θέμα, σαν να πρόκειται για μια “οικογενειακή” υπόθεση, όταν επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα την λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού. Οταν η πραγματική διάσταση της υπόθεσης είναι ότι τα ΕΛΤΑ, δραστηριοποιούνται και στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού ως προμηθευτής, και άρα αποτελούν ανταγωνιστή της ΔΕΗ. Κάλλιστα επομένως μπορεί κανείς να υποθέσει, ότι ασκούν εμπορική πολιτική, και επιδοτούν τα τιμολόγια που προσφέρουν στην πελατεία τους, με χρήματα τρίτων, και εν προκειμένω αυτά της ΔΕΗ.
 • Τι θα συμβεί για παράδειγμα σε ένα χρόνο από σήμερα, εφόσον το κράτος αθετήσει εκ νέου τις υποχρεώσεις του απέναντι στα ΕΛΤΑ για την καταβολή αποζημίωσης σχετικά με την καθολική υπηρεσία. Κατά πόσο είναι πιθανό να επαναληφθεί ένα παρόμοιο σκηνικό παρακράτησης χρημάτων της ΔΕΗ. Και εφόσον ουδείς μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο σενάριο, τι μέτρα λαμβάνει γι’ αυτό η ΔΕΗ.


3 σχόλια:

 1. Ψάχνετε για ένα στιγμιαίο δάνειο μετρητών; Η εταιρεία μας λειτουργεί σύμφωνα με σαφείς, ευέλικτους, διαφανείς και κατανοητούς όρους. Προσφέρουμε πολύ χαμηλά επιτόκια σε σχέση με την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας (ύφεση) στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Μπορεί να έχετε κακή πίστωση, η εταιρεία μας προσφέρει τώρα ένα προσιτό δάνειο επιτοκίου, έτσι τι χρειάζεστε για να ενισχύσετε την επιχείρησή σας; Ή χρειάζεστε χρήματα για προσωπικούς σκοπούς; Γιατί να μην επικοινωνήσετε μαζί μας τώρα που προσφέρουμε άτομα και νόμιμα δάνεια με επιτόκιο 3% για μέγιστη περίοδο 25 ετών. Ο ενδιαφερόμενος αιτών μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω
  e-mail τώρα: paulsonloaninvestment@gmail.com

  Viber: +44 7441 394017

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αξιόπιστη και σοβαρή προσφορά δανείου

  Γεια σας, είμαι ένα πρόσωπο που προσφέρει διεθνή δάνεια. Με ένα ταμείο για βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια μεταξύ ατόμων, από 4.000 έως 500.000 ευρώ για όλους τους ανθρώπους και τους ανθρώπους, που αντιστοιχούν στο επιτόκιο 3% ετησίως. "Χρηματοοικονομικά δάνεια, υποθήκες, επενδυτικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων, προσωπικά δάνεια Είμαι διαθέσιμος για να απαντήσω στους πελάτες μου εντός τριών ημερών από την παραλαβή του αιτήματός σας".
  Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail: dimopouloualexandra71@gmail.com
  Ή επικοινωνήστε μαζί μου με το WhatsApp: +33753015524

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αξιόπιστο δάνειο: caravellamariepierre@gmail.com

  Γεια σας, ατομικά σε όλη την Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο (Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία, Καναδάς, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Γουιάνα, Ρεϋνιόν, Μαγιότ, Γουαδελούπη, Μαρτινίκα, Γαλλική Πολυνησία, Νέα Καληδονία ...) , Έβαλα στη διάθεσή σας ένα δάνειο που κυμαίνεται από 3.000 € uro έως 500.000 ευρώ με πολύ απλές συνθήκες με επιτόκιο 2%. Επίσης, πραγματοποιώ επενδύσεις και δάνεια μεταξύ ατόμων κάθε είδους. Προσφέρομαι βραχυπρόθεσμα, μεσαία και μακροπρόθεσμα δάνεια. Για περισσότερα
  πληροφοριών.
  παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: caravellamariepierre@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή