Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Σοκ από τη ΔΕΗ: Η Qualco στέλνει εξώδικα σε όσους οφείλουν άνω των 1.000 ευρώ


Ορέστης Τσακαλώτος

Με τα χρέη της ΔΕΗ να έχουν φτάσει στα 2,8 δισ. ευρώ, έχει ξεκινήσει το σαφάρι της είσπραξης. Στο στόχαστρο, εκτός από τους οφειλέτες ποσών άνω των 1.000 ευρώ, μπαίνουν και όλοι όσοι χρωστούν, με στόχο για το 2018 την είσπραξη τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων.


Πολλοί επαγγελματίες και αγρότες έχουν λάβει μέχρι στιγμής εξώδικα και απειλούνται με διακοπή της ηλεκτροδότησης. Όπως προκύπτει από τη δραστηριότητα που ξεκίνησε η Qualco, την εταιρεία του Ορέστη Τσακαλώτου που έχει αναλάβει την είσπραξη των ανεξόφλητων, ζητείται από καταναλωτές της ΔΕΗ που χρωστούν άνω των 1.000 ευρώ διακανονισμός των οφειλών εντός 15 ημερών. Έμφαση δίνεται σε αγρότες και επαγγελματίες της περιφέρειας και των νησιών. Για όσους δεν ανταποκριθούν, ακολουθεί διακοπή και διεκδίκηση των ποσών με δικαστικά μέσα.

Η εταιρεία φιλοδοξεί φέτος να εισπράξει περί τα 50 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θεωρείται συντηρητικό, καθώς η ΔΕΗ θεωρεί ρεαλιστική την είσπραξη ποσού έως 150 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι αφενός η συλλογή των ανεξόφλητων αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, καθώς και ότι στο όλο θέμα εμπλέκονται και οι τράπεζες, οι οποίες επιδιώκουν να διεκδικήσουν μέρος των ποσών για να χρηματοδοτήσουν το δάνειο του 1,3 δισ. ευρώ.

Πώς γίνεται η ρύθμιση

Για μηνιαίο λογαριασμό ως 100 ευρώ, η προκαταβολή ορίζεται στο 10%.

Για λογαριασμούς από 101 ως 250 ευρώ το μήνα, η προκαταβολή πάει στο 15%, ενώ για ποσά από 250 ευρώ και πάνω η προκαταβολή ορίζεται στο 20%.

Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των δόσεων είναι το πολύ 24, ενώ η δόση δεν μπορεί να ξεπερνάει το ποσό του μέσου μηνιαίου λογαριασμού. Εάν προκύπτει υπόλοιπο τότε ο καταναλωτής θα πρέπει να το πληρώσει στην προκαταβολή.

Η ΔΕΗ έχει χωρίσει τους οικιακούς πελάτες σε έξι κατηγορίες:
  • Συνεπείς και χωρίς διακανονισμούς
  • Συνεπείς που πληρώνουν τον διακανονισμό που έχουν κάνει
  • Πελάτες με έναν απλήρωτο λογαριασμό ή μια αθέτηση πληρωμής του διακανονισμού.
  • Πελάτες με πολλές αθετήσεις πληρωμής διακανονισμούς
  • Πελάτες στους οποίους έχει γίνει διακοπή λόγω χρέους και δεν έχουν υποβάλει αίτημα επανασύνδεσης και ρύθμισης οφειλών
  • Πελάτες με διαπιστωμένη ρευματοκλοπή
  • Για τους πελάτες που ανήκουν στις δυο τελευταίες κατηγορίες η ρύθμιση πλέον ορίζει ποσό προκαταβολής στο 30% της οφειλής και εξόφληση σε 18 δόσεις, ενώ αν έχει γίνει διακοπή στο ρεύμα η προκαταβολή ανεβαίνει στο 40% και οι δόσεις ορίζονται ως 12.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου