Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Eurelectric: Η Ελλάδα θα αποσύρει τον άνθρακα, είτε δεσμεύεται, είτε όχι

 
Η Ελλάδα υπολείπεται συγκριτικά με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στην προσπάθεια απεξάρτησης από τον άνθρακα στο ενεργειακό της μείγμα, όπως σημειώνει σε άρθρο του το Euractiv.
Σημειώνεται ότι τον περσινό Δεκέμβριο, η Eurelectric είχε
δημοσιεύσει κείμενο με το οποίο τα μέλη της δεσμεύονταν να στηρίξουν την απεξάρτηση από τον άνθρακα πριν από το 2050, αλλά η χώρα μας και η Πολωνία δεν το υπέγραψαν. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου, Φρανσέσκο Σταράτσε, η Ελλάδα δεν υπέγραψε τη δέσμευση μάλλον εξαιτίας εσωτερικών διαφωνιών. “Πάντως, θα αποσύρουν τον άνθρακα έτσι κι αλλιώς, είτε υπογράψουν, είτε όχι”, συμπλήρωσε.
Ο Σταράτσε πρόσθεσε πως “δεν πιστεύω ότι όποιος έχει οικονομική λογική θα επενδύσει τώρα πια στον άνθρακα”.
Από την πλευρά του, ο Ούντο Μπούλμαν, πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε έκπληκτος από την απροθυμία ορισμένων νοτίων κρατών να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς τους πόρους.
Γιατί χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν θέματα με το κόστος της ενέργειας; Έχουν τόσο δυναμικό στην αιολική, την ηλιακή ενέργεια και στα υδροηλεκτρικά. Γιατί δεν κάνουμε αυτές τις χώρες ηγέτιδες στις ΑΠΕ; Αυτό θα είχε και μεγάλο αντίκτυπο στην απασχόληση. Η Ελλάδα χρειάζεται προοδευτικές και δίκαιες μεταρρυθμίσεις για να κάνει πράξη την ενεργειακή μετάβαση”, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου