Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Υπόθεση ΕΛΤΑ: Γιατί η ΡΑΕ "χαϊδεύει" την ... "κρατική Energa";

Υπόθεση ΕΛΤΑ: Γιατί η ΡΑΕ "χαϊδεύει" την ... "κρατική Energa"; 
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στη βουλή φέρνουν 50 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης την υπόθεση των ΕΛΤΑ με οξύτατες κατηγορίες όχι μόνο για την παρακράτηση των χρημάτων λογαριασμών που πλήρωσαν καταναλωτές και δεν αποδόθηκαν στη ΔΕΗ λόγω ταμειακής αδυναμίας τα ταχυδρομεία, αλλά και για την
παντελή απουσία εποπτείας της αγοράς. 
Χθες προς επίρρωση των καταγγελιών που έγιναν από καταναλωτές, έγινε γνωστό μέσω της Διαύγειας ότι θα καταβληθούν από το Δημόσιο 22,5 εκατ. ευρώ στα ΕΛΤΑ για την αποπληρωμή της καθολικής υπηρεσίας για το 2013 κι το πρώτο εξάμηνο του 2014. Σύμφωνα με τις διαρροές που έγιναν από το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής (τα ΕΛΤΑ συνεχίζουν να λάμπουν δια της απουσίας τους) η πληρωμή του συγκεκριμένου ποσού θα διευκολύνει τη διοίκηση των ΕΛΤΑ για την αποπληρωμή μέρους της οφειλής προς τη ΔΕΗ. Για το υπόλοιπο χρέος, που ξεπερνά τα 27 εκ. ευρώ, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα αποπληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο. 
Η εξέλιξη αυτή πάντως ενισχύει τα σοβαρά ερωτήματα που έχουν ανακύψει γύρω από την υπόθεση, η οποία αποκάλυψε την πλήρη απουσία εποπτείας της αγοράς ηλεκτρισμού, από την αρμόδια θεσμικά Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΡΑΕ εκ των υστέρων και αφότου παρενέβη για το θέμα ο Συνήγορος του Καταναλωτή και οι καταγγελίες από οργισμένους καταναλωτές έφτασαν μέχρι τα ΜΜΕ, εξέδωσε ανακοίνωση με εντολές - οδηγίες για την υπόθεση. Ακόμη και έτσι πάντως, οι εντολές της ΡΑΕ απορρίφθηκαν εμμέσως από τη ΔΕΗ, ως ανεφάρμοστες, μέσω ανακοίνωσης που μιλούσε για "από καθέδρας υποδείξεις”. 
Οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρονται στο θέμα ΕΛΤΑ στην ερώτηση που κατέθεσαν προς το ΥΠΕΝ για τα θέματα της ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας ότι, εκτός από το πρόβλημα που δημιουργείται για τους καταναλωτές, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τη στάση και λειτουργία της ΡΑΕ. Η Ρυθμιστική Αρχή. που εποπτεύει την αγορά ηλεκτρισμού, έδωσε στα ΕΛΤΑ άδεια προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας το 2016 και οφείλει, ως εκ της θεσμικής της αρμοδιότητας να ελέγχει σε ετήσια τουλάχιστον βάση την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Δηλαδή η ΡΑΕ όφειλε να έχει αντιληφθεί εγκαίρως τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. 
Εκτός όμως από την αντιπολίτευση, αιχμές για καθυστερημένη αντίδραση και απραξία, αφήνει και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, ο οποίος σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει ότι "έστω και καθυστερημένα η ΡΑΕ οφείλει να προχωρήσει σε ακροάσεις και επιβολή κυρώσεων στους εμπλεκομένους”. Κάτι τέτοιο δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί μέχρι σήμερα. 
Θα πρέπει να σημειωθεί, επιπλέον, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα ΕΛΤΑ λόγω δεινής οικονομικής κατάστασης, παρακρατούν χρήματα της ΔΕΗ. Το ίδιο είχε συμβεί και πέρυσι την άνοιξη, γεγονός που είχε δημοσιοποιηθεί και κανονικά θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει ελέγχους και στενότερη επιτήρηση από την πλευρά της ΡΑΕ.
Η υπόθεση των ΕΛΤΑ, θύμισε σε πολλούς το παλιότερο σκάνδαλο που συγκλόνισε την αγορά ηλεκτρισμού με την ιδιωτική εταιρεία Energa, η οποία επίσης είχε παρακρατήσει χρήματα που είχε εισπράξει μέσω των λογαριασμών και προορίζονταν για άλλους φορείς και το δημόσιο. Να σημειωθεί βεβαίως ότι τα ΕΛΤΑ λειτούργησαν εν προκειμένω όχι ως πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ως εισπρακτικός μηχανισμός για λογαριασμό της ΔΕΗ, η οποία μετά τις πρόσφατες εξελίξεις προέτρεψε επισήμως μέσω ανακοίνωσης τους πελάτες της να προτιμούν την αποπληρωμή των λογαριασμών τους μέσω e–pos και όχι μέσω των ΕΛΤΑ.

 www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου