Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Σταθάκης: Έναν χρόνο αναμένεται να διαρκέσουν οι διαδιακασίες αποκρατικοποιήσεις ΕΛΠΕ-ΔΕΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για stauakhw

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης βρέθηκε σήμερα στην εκπομπή «Η Οικονομία Στο Κόκκινο», του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο 105,5FM» και τον δημοσιογράφο, ενώ χθες το πρωί παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού Ant1. Ανάμεσα στα κεντρικά θέματα των συνεντεύξεων ξεχωρίζουν οι αποκρατικοποιήσεις των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ -οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν έως και έναν χρόνο- καθώς και η αύξηση της τιμής των καυσίμων που αποδίδεται στην άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.
 Ακολουθούν τα βασικά σημεία των συνεντεύξεων:
Η Οικονομία Στο Κόκκινο
Για τα μέτρα μείωσης συντάξεων και αφορολογήτου
Το ΔΝΤ έδωσε στα μέτρα αυτά ιδιαίτερη έμφαση ως διαρθρωτικές
αλλαγές, γι΄ αυτό στο τέλος αποδέχθηκε τα αντίμετρα και το μηδενικό δημοσιονομικό όφελος. Προφανώς, η κυβέρνηση έχει δημοσιονομικά εργαλεία να αντισταθμίσει τα μέτρα αυτά, αλλά η δική μου απάντηση είναι πάρα πολύ απλή: πρέπει να περιμένουμε λίγο, να δούμε τα πράγματα πώς θα εξελιχθούν και έχοντας κλείσει το πρόγραμμα θα έχουμε μια καινούρια πραγματικότητα την οποία θα διαχειριστούμε ανάλογα και στο συγκεκριμένο θέμα. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτά τα μέτρα τέθηκαν την εποχή που το ΔΝΤ τα έθετε ως απαράβατο όρο και είχε θέσει το βέτο για την εφαρμογή των δύο αυτών διαρθρωτικών μέτρων.
Για αποκρατικοποιήσεις ΕΛΠΕ και ΔΕΗ
Και στις δύο περιπτώσεις, το χρονοδιάγραμμα είναι αρκετά σφιχτό αλλά ταυτόχρονα επειδή είναι πολύ περίπλοκες διαδικασίες, θα κρατήσουν ένα χρόνο κατά μέσο όρο. Μέχρι στιγμής έχουν ξεκινήσει όλα πάρα πολύ καλά, θα έχουμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος, τις αποτιμήσεις, τη διαγωνιστική διαδικασία στη συνέχεια, άρα είναι ένα χρονοδιάγραμμα  το οποίο έχει πολύ συγκεκριμένα στάδια. Στις 30 Μαΐου κλείνει ο πρώτος κύκλος, θα έχουμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος και θα μπούμε στις επόμενες φάσεις αυτής της διαδικασίας. Θεωρώ ότι και οι δύο, που είναι πάρα πολύ σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, θα προχωρήσουν κανονικά.
Το ελληνικό δημόσιο έχει μία παρουσία στο σύνολο των δικτύων, ξεκινώντας από την ανατροπή της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ της προηγούμενης κυβέρνησης, συνεχίζοντας με το ΔΕΣΦΑ, όπου διατηρήσαμε το 34% με ενισχυμένα δικαιώματα αρνησικυρίας σε όλα τα διεθνή project που έχουν γεωπολιτική διάσταση, καθώς και σε σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στην ασφάλεια και τη διαχείριση του δικτύου.
Συνεχίζουμε με τη ΔΕΠΑ, όπου εκεί διαπραγματευόμαστε να μείνει το 51% υπό δημόσιο έλεγχο. Στα ΕΛΠΕ ξεχωρίσαμε τους υδρογονάνθρακες, όπου το Δημόσιο θα είναι ο βασικότερος μέτοχος, διατηρώντας το υψηλό ποσοστό που έχει τώρα. Συνεπώς, σε υποδομές, διεθνή projects και αξιοποίηση υδρογονανθράκων, το Δημόσιο παρέμεινε πολύ ισχυρό. Στο εμπορικό κομμάτι, όπου έτσι κι αλλιώς οι αγορές πλέον έχουν απελευθερωθεί πλήρως, το Δημόσιο διατηρεί είτε τη μειοψηφία, είτε μικρότερη παρουσία σε σχέση με το παρελθόν.
Για την αύξηση των τιμών της βενζίνης και το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου
Όλες οι αυξήσεις είναι προϊόν ενός πολύ απλού παράγοντα: αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου διεθνώς. Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Αν κάποιος κοιτάξει πίσω, το θεωρώ παράδοξο ανάλογα με τις διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου να μην περνάει η αυξομείωση στην κατανάλωση, αλλά να ισοσκελίζεται από φορολογικές ελαφρύνσεις. Δεν είναι μια πρακτική που έχει εφαρμοστεί. Το υπογραμμίζω ούτε στην Ελλάδα έχει εφαρμοστεί ποτέ. Πέρα από μια συζήτηση που θα είχε νόημα, στο πετρέλαιο θέρμανσης για παράδειγμα, στη σημερινή συγκυρία, δύο μήνες πριν από το τέλος μιας δημοσιονομικής δέσμευσης, θα ήταν άκαιρο να ανοίξει κανείς μια τέτοια συζήτηση. Κερδοσκοπία σαφώς και υπάρχει, και δουλειά της κυβέρνησης είναι να την αντιμετωπίσει αλλά μέχρι εκεί.
Για την πολιτική κρίση στην Ιταλία
Φυσικά και επηρεάζει τις διεθνείς αγορές. Είναι η τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης. Πάντως, το θετικό είναι ότι υπάρχει μια στάση αναμονής όλων αλλά σε κάθε περίπτωση οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία θα είναι απόλυτα κρίσιμες και καθοριστικές διότι όλοι καταλαβαίνουν ότι θα έχει αντίκτυπο στη λειτουργία της Ευρωζώνης και στις διεθνείς αγορές.
Καλημέρα Ελλάδα
Για την καθαρή έξοδο
Το Μνημόνιο -το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο- αποτελείται από τέσσερις πολύ συγκεκριμένες ενότητες: δημοσιονομική προσαρμογή για να δημιουργηθούν πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις. Πλέον έχουμε ολοκληρώσει όσα προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις τράπεζες και υπάρχουν μικρές εκκρεμότητες στις δύο άλλες ενότητες, που για αντικειμενικούς λόγους θα πρέπει να ολοκληρωθούν μετά τον Αύγουστο.
Δεν πρόκειται για νέο Μνημόνιο. Όποιος μιλάει για ένα τέταρτο Μνημόνιο είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δεν έχει καμία καινούρια μεταρρύθμιση, κανένα καινούριο μέτρο, καμία καινούρια προσαρμογή. Το μόνο κείμενο που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση στα χέρια της τον Αύγουστο του 2018 είναι το Αναπτυξιακό Σχέδιο με τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έχουν ξεκινήσει και δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Στο Σχέδιο αυτό, στο οποίο έχουμε συμφωνήσει με τους Θεσμούς, λέει ότι από τον Οκτώβρη επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και μπορούμε να προχωρήσουμε σε αύξηση του κατώτατου μισθού.
Για τα μέτρα μείωσης συντάξεων και αφορολογήτου
Τα δύο αυτά μέτρα μπήκαν από το ΔΝΤ, την εποχή που είχε βέτο στις διαπραγματεύσεις. Μπήκαν όμως μαζί με αντίμετρα. Άρα, είναι μηδέν το αποτέλεσμα (δημοσιονομικά ουδέτερο). Αν στον προϋπολογισμό του 2019 ο υπουργός Οικονομικών προχωρήσει στην περικοπή των δαπανών για συντάξεις, θα πρέπει να αυξήσει μια άλλη δημόσια δαπάνη γιατί, αλλιώς, το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, που έχει πετύχει από φέτος, θα πάει 4,5%. Άρα, θα πάρει μέτρα και αντίμετρα το Νοέμβρη υποχρεωτικά.
Στην παρούσα φάση, όμως, στόχος μας είναι ο Αύγουστος, όταν θα βγούμε από το Μνημόνιο, με καθαρή έξοδο. Στη συνέχεια, στο βαθμό που τα πολύ καλά δημοσιονομικά αποτελέσματα συνεχιστούν – και οι ενδείξεις για το 2018 είναι πολύ θετικές – η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα.
Για το ενδεχόμενο εκλογών μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, τον Αύγουστο
Εκλογές θα κάνουμε το ΄19. Δεν έχει κανέναν λόγο η κυβέρνηση να κάνει εκλογές νωρίτερα.  Εγώ σας προειδοποιώ, μην επενδύετε στην περικοπή των συντάξεων. Όσοι επενδύουν στην ιδέα ότι την 1η Ιανουαρίου θα έρθει μια καταστροφή κι ένας Αρμαγεδδών στους συνταξιούχους, επενδύουν λάθος. Θα πέσουν από τα σύννεφα.
Η Ν.Δ. επενδύει όλο της το πολιτικό κεφάλαιο στην περικοπή των συντάξεων χωρίς να ξέρει καν τι είναι το μέτρο – το μέτρο, σας το υπογραμμίζω, δεν θίγει ούτε ένα ευρώ στα 2/3 των συνταξιούχων. Το μέτρο αφορά όσους έχουν προσωπική διαφορά. Λέω ότι επενδύουν σε λάθος πεδίο. Και βέβαια, μετά τον Αύγουστο, η κυβέρνηση έχει ευχέρεια, ανάλογα με τα δημόσια οικονομικά, να χειριστεί αυτό το θέμα.
Για ενδεχόμενη μείωση του φόρου στα καύσιμα
Δεν μπορούμε τώρα. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε καμία αλλαγή τώρα. Το φορολογικό έτος είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Για τη ΔΕΗ
Τη στηρίξαμε πέρυσι ενισχύοντας σημαντικά τη ρευστότητά της (1,2 δισ. ευρώ). Της ξεχρεώσαμε οφειλές περί μισό δισ. ευρώ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, που συσσώρευσαν  προηγούμενες κυβερνήσεις. Απαντώ κατηγορηματικά όχι στο ενδεχόμενο αύξησης τιμολογίων της ΔΕΗ. Σχετικά με το θέμα της παρακράτησης λογαριασμών ΔΕΗ από τα ΕΛΤΑ, είναι απαράδεκτο αλλά ήδη διορθώθηκε. Τα στοιχεία υπάρχουν, έχουν μεταφερθεί όλα στη ΔΕΗ και διορθώνονται ένα προς ένα. Δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου