Η “Μελίτη 1”, η πιο μοντέρνα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ από το προς πώληση χαρτοφυλάκιο φαίνεται ότι είναι αυτή που ελκύει το ενδιαφέρον κάποιων εν δυνάμει αγοραστών. Οπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, δύο - τρεις μεγάλοι εγχώριοι βιομηχανικοί όμιλοι, από αυτούς που συγκαταλέγονται στους ενεργοβόρους πελάτες της ΔΕΗ
εξετάζουν ήδη τα τα δεδομένα, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα δώσουν το παρών στη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία θα πρέπει να προκηρυχθεί ως τις 31 Μαΐου, σύμφωνα τουλάχιστον με τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Δεν ήταν τυχαία άλλωστε και η πρόσκληση που απηύθυνε προ ημερών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης προ τις εγχώριες βιομηχανίες-μεγάλους καταναλωτές ρεύματος να διεκδικήσουν τις μονάδες, προκειμένου να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να έχουν στο μέλλον ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρισμού για τις ανάγκες της παραγωγής.
Από τα δύο “πακέτα μονάδων”, το Βόρειο και το Νότιο, που θα βγάλει η ΔΕΗ σε δύο παράλληλους διαγωνισμούς, το πρώτο που περιλαμβάνει την “Μελίτη Ι” στη Φλώρινα, ισχύος 380 MW και την άδεια για την κατασκευή νέας μονάδας, της “Μελίτη ΙΙ”, ισχύος 450 MW μαζί με τα δικαιώματα στα ορυχεία που τις τροφοδοτούν, είναι εκείνο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Και τούτο, γιατί η Μελίτη 1 είναι η πιο συγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ με αρκετά χρόνια ζωής μπροστά της.
Ωστόσο, όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είναι πιθανόν οι υποψήφιοι για τη Μελίτη να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και για το δεύτερο “πακέτο”, της Πελοποννήσου, που περιλαμβάνει τις μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης. Πρόσθεταν όμως ότι δύσκολα αυτό θα μετουσιωθεί σε πράξη, δηλαδή στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς για τις μονάδες της Μεγαλόπολης, ισχύος 255 και 256 MW αντίστοιχα, καθώς είναι παλαιές, τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν εξαντλούνται και με βάση τον προγραμματισμό που ισχύει σήμερα, θα πρέπει να αποσυρθούν στο τέλος του 2022 η “Μεγαλόπολη 3” και στο τέλος του 2028 η “Μεγαλόπολη 4”
Από την άλλη πλευρά, δεν απέκλειαν στα σχήματα που μπορεί να διεκδικήσουν τη Μελίτη να υπάρξουν και κοινοπραξίες εγχώριων βιομηχανικών εταιριών με ομίλους που δίνουν το παρών και στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού.
Παρά τις αβεβαιότητες για το μέλλον της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής, εξ αιτίας της τιμής των ρύπων, της ευρωπαϊκής πολιτικής για την απο- ανθρακοποίηση και της ασάφειας σε σχέση σε το μερίδιο που θα έχει τα επόμενα χρόνια ο λιγνίτης στο μείγμα καυσίμων της χώρας, ιδιωτικοί όμιλοι έχουν επιδείξει κατά καιρούς ενδιαφέρον.
Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, τη δημοσιότητα απασχόλησε η πρόταση του ομίλου Μυτιληναίου για το λιγνιτικό σταθμό της ΔΕΗ στο Αμύνταιο. Το σχέδιο προέβλεπε περιβαλλοντική αναβάθμιση της μονάδας του Αμύνταιου με τη διάθεση ποσού 110 εκατ. ευρώ από τον όμιλο και σε αντάλλαγμα τη σύναψη μιας δωδεκαετούς σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τη ΔΕΗ, για της ανάγκες της Αλουμίνιον της Ελλάδος. Πρόταση για τον σταθμό του Αμυνταίου είχε υποβάλει και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την καταβολή εκ μέρους του ομίλου του ποσού για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της μονάδας και αντάλλαγμα κλειστό συμβόλαιο αγοράς ισχύος σε συγκεκριμένη τιμή. Παράλληλα, ο όμιλος Κοπελούζου μαζί με την κινεζική Shenhua πρότειναν να αναλάβουν τον περιβαλλοντικό εκσυγχρονισμό της μονάδας και στη συνέχεια να συστήσουν κοινή εταιρία με τη ΔΕΗ, για τη λειτουργία της μονάδας.
Χωρίς την αναβάθμιση, ο σταθμός του Αμυνταίου με δύο μονάδες των 300 MW η κάθε μία - ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στο προς πώληση πακέτο- θα πρέπει να αποσυρθεί ως την άνοιξη του 2020, το αργότερο. Αποφάσεις για το θέμα του Αμυνταίου δεν έχουν ληφθεί ακόμα.
Την προηγούμενη δεκαετία, τότε που οι συνθήκες για τον λιγνίτη ήταν τελείως διαφορετικές, είχε υπάρξει ενδιαφέρον από μεγάλους παίκτες (Elpedison – Άκτωρ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Κοπελούζος, Μηχανική, ΕΛΜΙΝ συμφερόντων Γ.Σ. Βαρδινογιάννη κ.α.) για τα ορυχεία της Βεύης στη Φλώρινα και μάλιστα που είχε φανεί να συνοδεύεται με την προοπτική κατασκευής λιγνιτικής μονάδος, σχέδια που δεν ευδώθηκαν ποτέ.
Με ένα άλλο διακύβευμα σήμερα, το ερώτημα είναι αν τελικώς θα βρεθούν αγοραστές για τις μονάδες της ΔΕΗ, με ποιό τίμημα , αλλά και ποιές εξελίξεις θα μπορούσε να δρομολογήσει ενδεχόμενη αποτυχίας του διαγωνισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου