Του Χάρη Φλουδόπουλου
Την ίδια στιγμή που η μετοχή της ΔΕΗ εξελίσσεται σε έναν από τους ευκολότερους στόχους για τα funds υποτιμητικής κερδοσκοπίας σε μια ιδιαίτερα εύθραυστη περίοδο για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, όλο και πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το μέλλον της εταιρείας. Στην αγορά ήδη προεξοφλείται η αποτυχία του κρίσιμου market test για την
πώληση των λιγνιτών, που θα μπορούσε να δώσει λύση στο αδιέξοδο της ΔΕΚΟ.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να μην εμφανιστεί επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ, ακόμη και εάν κάποιοι επενδυτές δηλώσουν παρόντες, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι θα προσφερθεί ανεπαρκές τίμημα. Καθώς, όμως, η διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και η κυβέρνηση έχουν προσδώσει... μεσσιανικό χαρακτήρα στον διαγωνισμό του Ιουνίου, ελλοχεύει ο κίνδυνος πιθανή αποτυχία να επισκιάσει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές, που ήδη έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων.
"Η ΔΕΗ που ξέραμε έχει τελειώσει οριστικά και από τον Ιούνιο και μετά θα δούμε ριζικές αλλαγές", αναφέρουν στο "Κεφάλαιο" πηγές της αγοράς που παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα και προεξοφλούν ραγδαίες εξελίξεις εντός και εκτός ΔΕΗ.
Νέες πιέσεις
Η πρώτη και ανεπίστρεπτη αλλαγή αφορά τον νόμο που απογύμνωσε την εταιρεία από το 40% των λιγνιτικών μονάδων της. Ακόμη και εάν ο διαγωνισμός –όπως πιστεύουν πολλοί στην αγορά– οδηγηθεί σε αποτυχία, οι εταιρείες αυτές δεν θα διαλυθούν αλλά θα παραμείνουν ως ξεχωριστά πάγια που δεν θα επιστρέψουν στη ΔΕΗ.
Το αντίθετο, μάλιστα, αφού υπό τις πιέσεις των δανειστών αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτροπαραγωγής, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι αργότερα ή γρηγορότερα θα προικοδοτηθούν και θα βγουν ξανά σε διαγωνισμό προς παραχώρηση. Βεβαίως, για να πυροδοτηθεί επενδυτικό ενδιαφέρον και να μπορέσει η ΔΕΗ να κάνει μια πώληση που θα έχει οικονομικό νόημα, υπάρχει μόνο ένας τρόπος, που αυτήν τη στιγμή έχει απορριφθεί καθαρά για λόγους πολιτικών εντυπώσεων: η προικοδότηση των εταιρειών με υδροηλεκτρικές μονάδες.
Για παράδειγμα, στην εταιρεία του Βορρά, στην οποία έχει παραχωρηθεί η Μελίτη, η πιο λογική εξέλιξη είναι να προστεθεί το πλησίον υδροηλεκτρικό συγκρότημα του ποταμού Νέστου στη Δράμα, δηλαδή οι ΥΗΣ Θησαυρός και η Πλατανόβρυση.
Οι μονάδες του Νέστου ήταν ένα από τα δύο υδροηλεκτρικά συγκροτήματα που επρόκειτο να πουληθούν μαζί με τη "μικρή ΔΕΗ". Για την εταιρεία του Νότου, που περιλαμβάνει τις μονάδες της Μεγαλόπολης, ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με το πακέτο της "μικρής ΔΕΗ" (ποταμός Άραχθος στην Άρτα, με τους ΥΗΣ Πουρνάρι 1 και 2). Για παράδειγμα, λόγω γεωγραφικής εγγύτητας υποψήφιος είναι και ο ΥΗΣ Λάδωνα στην Αρκαδία.
Αναδιάρθρωση
Παράλληλα με τις αναγκαστικές αλλαγές στο κομμάτι της παραγωγής, η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει με εντατικό ρυθμό το σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης της εταιρικής της δομής και των λειτουργιών της, τόσο για να μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα του αναγκαστικού τεμαχισμού της, όσο και για να επισπεύσει τις διαδικασίες απελευθέρωσης της αγοράς.
Όπως πληροφορείται το "Κ", πρόσφατα ελεγκτικός οίκος μελέτησε τα τιμολόγια ρεύματος στην ελληνική αγορά αποτυπώνοντας μια εξαιρετικά δραματική εικόνα συνολικά για την αγορά, πολλώ δε μάλλον για τη ΔΕΗ. Τα στοιχεία της αγοράς έδειξαν ότι η εταιρεία λειτουργεί με οριακή ή ακόμη και με αρνητική κερδοφορία σχεδόν σε όλες τις ανταγωνιστικές δραστηριότητες και συντηρείται στην κερδοφορία από τα ρυθμιζόμενα έσοδα, δηλαδή από τα κέρδη του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και από τις κλειστές αγορές των μη διασυνδεδεμένων νησιών.
Την εικόνα αυτή ενισχύει η σοβαρή επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων, μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, που αφαίρεσε από τον όμιλο κύκλο εργασιών της τάξης των 220 - 230 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία 90-100 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι το επιχειρησιακό πλάνο που εκπονείται και θα παρουσιαστεί από τη McKinsey τον Ιούνιο, θα πρέπει να περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές και στο κομμάτι των τιμολογίων. Εκτός, δηλαδή, από τις αναμενόμενες κινήσεις εξορθολογισμού στα επίπεδα του κόστους (προσωπικό, μισθοί, προμήθειες, αποδοτικότητα μονάδων, αναδιάρθρωση του τομέα εμπορίας κ.λπ.), το νέο στρατηγικό επιχειρησιακό πλάνο θα προτείνει αλλαγές και στην τιμολογιακή πολιτική που θα ενισχύσουν τα έσοδα και άρα την κερδοφορία της ΔΕΗ. Έχουμε κάνει ανάλυση για όλα τα τιμολόγια και η ΔΕΗ είναι ζημιογόνος και μάλιστα βαρύτατα σχεδόν σε όλα, αναφέρει στο "Κ" αρμόδια πηγή.
Χειρότερη χρονιά
Το πρόβλημα αποτυπώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία. Τα έσοδα για τη ΔΕΗ από λειτουργικές δραστηριότητες ήταν τα χειρότερα κατά την τελευταία δεκαετία, μόλις 176 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα και από το 2008 (254 εκατ. ευρώ), όταν οι συνολικές ζημιές της εταιρείας ανήλθαν σε 395 εκατ. ευρώ και ενώ το πετρέλαιο βρισκόταν στα 120 δολάρια το βαρέλι. Εάν, δηλαδή, η ΔΕΗ δεν είχε αντλήσει τα έσοδα από την πώληση του ΑΔΜΗΕ και δεν είχε σημαντική αύξηση των εισροών από χρηματοδοτικές δραστηριότητες (καθαρός δανεισμός), θα εμφάνιζε άνοιγμα στα ταμειακά της διαθέσιμα.
Αδύναμος κρίκος
Από τις 26 Απριλίου, ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, η ΔΕΗ έχει χάσει μέσα σε δύο εβδομάδες έως και 15% της αξίας της μετοχής της από τα 2,688 ευρώ στα 2,29 ευρώ. Από τα υψηλά του Ιανουαρίου (3,3 ευρώ) η μετοχή έχει βρεθεί να χάνει έως και 30%. Βεβαίως, καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη αυτή έπαιξε το γεγονός ότι η μετοχή της ΔΕΗ ήταν από εκείνες που βρέθηκαν εκτεθειμένες στην περιδίνηση της αγοράς μετά την υπόθεση της Folli Follie και το σορτάρισμα του fund QCM. Θέσεις short έχει πάρει για τη μετοχή το fund Landstowne, από τον περασμένο Νοέμβριο, έχοντας ενισχύσει το ποντάρισμά του το τελευταίο διάστημα.
www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου