Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ μπαίνει μέσα 683 εκατ. ευρώ από τους λιγνίτες - Ζητάμε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης

Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ μπαίνει μέσα 683 εκατ. ευρώ από τους λιγνίτες - Ζητάμε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης 


«Φτάσαμε στο σημείο σήμερα, αν κλείσουμε τις παλαιές λιγνιτικές μονάδες και συνεχίσουμε να πληρώνουμε τους εργαζόμενους, να μας κοστίζει λιγότερα από ό,τι να τις κρατήσουμε ανοιχτές»
«Στο θέμα της Μονάδας Πτολεμαΐδα 5 έχει γίνει λάθος και από τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν. Τώρα ενώπιον αυτού του λάθους
θα πρέπει να δούμε ποια είναι η καλύτερη λύση για τη ΔΕΗ, για την τοπική οικονομία και για τη χώρα», ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. «Θέλουμε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Αν δεν μας κάνετε προτάσεις, προφανώς εμείς θα προχωρήσουμε και χωρίς αυτές. Αλλά θέλουμε το ταχύτερο δυνατό όλο αυτό το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση να διαμορφωθεί», είπε ο υπουργός.
«Η απολιγνιτοποίηση προχωρεί για λόγους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς. Η παραγωγή λιγνίτη θεωρείτο, την προηγούμενη δεκαετία, ότι ήταν το διαμάντι, το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΔΕΗ. Από εκείνο το χρονικό σημείο μέχρι σήμερα, λόγω των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας και των αποφάσεων στην Ευρώπη, φτάσαμε πέρυσι η ΔΕΗ να “μπει μέσα”, μόνο από τις λιγνιτικές μονάδες, 200.000.000 ευρώ. Φτάσαμε συνολικά η ΔΕΗ να έχει μπει μέσα από τις λιγνιτικές μονάδες 683.000.000 ευρώ. Φτάσαμε στο σημείο σήμερα, αν κλείσουμε τις παλαιές λιγνιτικές μονάδες και συνεχίσουμε να πληρώνουμε τους εργαζόμενους, να μας κοστίζει λιγότερα από ό,τι να τις κρατήσουμε ανοιχτές. Γι’ αυτό θα προχωρήσουμε γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε:
«Έχουμε αυτή την ώρα θέσει το πιο φιλόδοξο σχέδιο απολιγνιτοποίησης σε όλη την Ευρώπη, έχουμε βάλει όριο το 2028 και θα προχωρήσουμε συντεταγμένα σε διάλογο. Τα χρήματα που θα χρειαστούμε είναι πάρα πολλά, προφανώς θα αξιοποιήσουμε τα χρήματα από το Ταμείο για τη δίκαιη μετάβαση. Θα υπάρξει σχέδιο μεγάλης κλίμακας για την απολιγνιτοποίηση σε Δ. Μακεδονία και Αρκαδία και θα αξιοποιηθούν εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι. Είμαστε ήδη σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσβλέπουμε στη στήριξη της ΕΕ».

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου