Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Συνάντηση με θεσμούς: Το ΥΠΕΝ... ενημέρωσε για τις προθέσεις του όσον αφορά NOME, ΔΕΔΔΗΕ και target model



Περισσότερο με ενημέρωση παρά με διαπραγμάτευση περιγράφεται η χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα ενεργειακά θέματα.
Το ΥΠΕΝ παρουσίασε τα δεδομένα που αφορούν την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, τη λειτουργία του ανταγωνισμού και το θέμα
της μείωσης του μεριδίου της δημόσιας εταιρίας, το target model και τις ιδιωτικοποιήσεις των ενεργειακών ΔΕΚΟ και ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ή ετοιμάζεται να λάβει το επόμενο διάστημα.
Γιας παράδειγμα ο κ. Χατζηδάκης ανήγγειλε στους ξένους συνομιλητές του ότι τις επόμενες μέρες θα φέρει στη Βουλή διάταξη για την κατάργηση των δημοπρασιών NOME.
Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, το ΥΠΕΝ γνωστοποίησε την πρόθεση ακόμη και της πλήρους ιδιωτικοποίησης των εταιριών της ΔΕΠΑ, στην Εμπορία και τις Υποδομές.
Η διαπραγμάτευση πάντως με τους θεσμούς και κυρίως με την Κομισιόν, είναι ένα κεντρικό ανοιχτό ζήτημα που έχει ξεκινήσει σε πολιτικό και υψηλό υπηρεσιακό επίπεδο, τόσο με επαφές που έχει κάνει ο κ. Χατζηδάκης, όσο και αντίστοιχες που έχει κάνει ο κ. Θωμάς στις Βρυξέλλες.
Οι διαπραγματεύσεις θα έχουν διάρκεια μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και παρατάθηκε το κλείσιμο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης λόγω της αλλαγής της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει, μεταξύ άλλων, να αναθεωρήσει το μέρος της συμφωνίας με τους θεσμούς που αφορά το ποσοστό μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, κάτω από το 50% μέχρι το τέλος του χρόνου. Ενώ όμως είναι λίγο πολύ γνωστές οι επιδιώξεις του ΥΠΕΝ, δεν υπάρχει ακόμα καμία πληροφόρηση για τη στάση των θεσμών.
Ας σημειωθεί ότι οι τωρινές διαπραγματεύσεις αφορούν τη διαμόρφωση, σχεδόν από μηδενική βάση, μιας νέας αρχιτεκτονικής στην ηλεκτρική αγορά της χώρας, και τη θέση της ΔΕΗ μέσα σε αυτή την αναμορφωμένη αγορά. Γι’ αυτό και οι συζητήσεις και επαφές επιδιώκεται να έχουν περισσότερο πολιτικό και λιγότερο υπηρεσιακό χαρακτήρα.
Στα «όπλα» που έχει η ελληνική πλευρά κατά τη διαπραγμάτευση αυτή, κεντρικό ρόλο διατηρεί η απόφαση για σταδιακή αλλά ταχεία απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, η απόφαση για αλλαγή (επί το πλέον φιλόδοξο) των εθνικών στόχων για ΑΠΕ και ενεργειακή εξοικονόμηση, αλλά και οι αποφάσεις εξυγίανσης της ΔΕΗ.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου