Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΕΗ: διαμελισμένη οδηγείται σε πώληση

ΔΕΗ: διαμελισμένη οδηγείται σε πώληση 
Με 500 εκατ. ευρώ θα επιβαρυνθούν πάνω από 7 εκατομμύρια καταναλωτές από τις αναιτιολόγητες αυξήσεις στα τιμολόγια ● Καταργείται η τελευταία «ακριβή» δημοπράτηση ρεύματος, αλλά σε πώληση οδηγείται και ο κερδοφόρος ΔΕΔΔΗΕ.
Η αύξηση των τιμολογίων ρεύματος και κυρίως η ιδιωτικοποίηση του κερδοφόρου ΔΕΔΔΗΕ ήταν ο πραγματικός στόχος του
κλίματος καταστροφολογίας για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας – στόχο τον οποίο είχε επιλέξει η Ν.Δ. από τα τέλη του 2018. Αυτό επιβεβαιώνεται από την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, της Ernst&Young, που δημοσιοποιήθηκε χθες.
Οι δηλώσεις περί χρεοκοπημένης ΔΕΗ, που συνεχίστηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, ακυρώθηκαν από τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2019, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη και στην ουσία έμεινε μόνο ο «λογαριασμός» για τα 7 εκατ. καταναλωτές, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με 500 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2020, από τα οποία τα 120 εκατ. θα καταβληθούν έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Η ισοσκελισμένη αναπροσαρμογή, που υποσχέθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης, περιλαμβάνει τριπλή αύξηση, που γίνεται τετραπλή για τους συνεπείς καταναλωτές, το πιο πολύτιμο κομμάτι του πελατολογίου της ΔΕΗ, που από την 1η Σεπτεμβρίου θα δουν την έκπτωση έγκαιρης εξόφλησης του λογαριασμού τους να μειώνεται από 10% σε 5%. Το σύνολο των καταναλωτών θα επιβαρυνθεί από την αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας από 16,4% έως και 19,5%, ανάλογα με την τετραμηνιαία κατανάλωση, την αναπροσαρμογή στο νυχτερινό τιμολόγιο και την εφαρμογή για πρώτη φορά ρήτρας εκπομπών ρύπων στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις με 15,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Οι ζημιές περιορίστηκαν κατά 48,5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018 και διαμορφώθηκαν στα 274,8 εκατ. ευρώ. Από τα στοιχεία που παρατίθενται προκύπτει ότι στο μεγαλύτερο μέρος τους οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες της διεθνούς αγοράς, με πιο χαρακτηριστική τη δαπάνη αγοράς ενέργειας που αυξήθηκε κατά 275,3 εκατ. ευρώ και τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων που υπερδιπλασιάστηκαν και διογκώθηκαν σε 122 εκατ. ευρώ.
Τα συγκυριακά ελλείμματα μπορούν να αναπληρωθούν από έσοδα της τάξης των 400 εκατ. από την τιτλοποίηση οφειλών, ενώ 200 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές του Δημοσίου για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που είχαν «ξεχαστεί» από το 2011 και αναμένεται να καταβληθούν τον Ιανουάριο, ύστερα από νομοθετική ρύθμιση.
Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου δεν αποδείχθηκαν βολικά για τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τους θεσμούς και πήρε το πράσινο φως για να καταργήσει τις δημοπρατήσεις ΝΟΜΕ. Πρόκειται για μια «ποινή» που επιβλήθηκε το 2013 επειδή η Ελλάδα καθυστέρησε στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και κόστισε στη ΔΕΗ περίπου 600 εκατ. ευρώ. Το καθεστώς τους, με βάση τον ισχύοντα νόμο, λήγει στο τέλος του χρόνου και απομένει η δημοπρασία του Οκτωβρίου. Ο Κωστής Χατζηδάκης υπολογίζει ότι θα επιβαρύνει τη ΔΕΗ με 90 εκατ. ευρώ και ετοιμάζεται να την καταργήσει με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.
Η θετική αυτή εξέλιξη συνδέεται, ωστόσο, με δύο επώδυνες εξελίξεις. Η πρώτη περιλαμβάνει την απόσχιση του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ, που αποτελεί το πιο κερδοφόρο τμήμα της και έχει περιουσιακά στοιχεία 3,6 δισ. ευρώ, με προοπτική την ιδιωτικοποίησή του, χωρίς να είναι γνωστό το ποσοστό που θα παραμείνει στο Δημόσιο. Η δεύτερη στοχεύει στον διαμελισμό της ΔΕΗ σε περιφέρειες, ώστε να προωθηθεί η πώληση κάποιων κομματιών της.

Η νέα μονάδα

Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει να αντιμετωπίσει το «βαρίδι» της υπό κατασκευή λιγνιτικής μονάδας Μεγαλόπολη V, που ξεκίνησε το 2009, παρόλο που ήταν γνωστό ότι η λειτουργία της θα ήταν ασύμφορη λόγω των δικαιωμάτων ρύπων. Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, που αναμένεται να παραδοθούν σε λίγους μήνες, θα κοστίσουν 1,4 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν καταβληθεί 950 εκατ. και η χρηματοδότησή τους εξασφαλίστηκε με δάνειο του 2013 που υπέγραψε η ΔΕΗ. Ο υπουργός εξετάζει προτάσεις που προβλέπουν να λειτουργήσει ως... αποθήκη φυσικού αερίου ή να διατεθούν άλλα 400 εκατ. ευρώ για να αλλάξει καύσιμο.
«Με την ανακοίνωση των βελτιωμένων αποτελεσμάτων της ΔΕΗ καταρρέει η καταστροφολογία της Ν.Δ. και αποκαλύπτεται πόσο αναίτιες ήταν οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος», σημειώνει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.


Σ. Φάμελλος

«Παραπληροφορεί εσκεμμένα ο υπουργός Ενέργειας»​​​​​​
«Αναίτια» χαρακτηρίζει την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, που σημειώνει ότι τα οικονομικά αποτελέσματα για τα οποία πανηγυρίζει ο Κωστής Χατζηδάκης αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2019, χρονικό διάστημα που δεν ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ. και δεν είχαν τεθεί σε εφαρμογή οι νέες τιμές, που ισχύουν για καταναλώσεις από την 1η Σεπτεμβρίου.
Του καταλογίζει ότι «δημιούργησε τον κίνδυνο της έκθεσης των ορκωτών» στις 24/9 και έφτιαξε ένα κινδυνολογικό σενάριο, ενώ γνώριζε ότι δεν θα εξέφραζαν γνώμη επί της βιωσιμότητας της ΔΕΗ. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι οι ορκωτοί λογιστές εκφράζουν γνώμη ελέγχου μόνον στις οικονομικές καταστάσεις έτους και όχι εξαμήνου. Με αυτό το δεδομένο, ξεκαθαρίζουν ότι έκαναν, ως όφειλαν, τον έλεγχο στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ για να διαπιστώσουν αν τηρήθηκαν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ 34).
Ο Σωκράτης Φάμελλος περνά στην αντεπίθεση και κατηγορεί τον Κωστή Χατζηδάκη ότι έχει επιλέξει ολισθηρό δρόμο. «Δεν αρκείται στη δίχως όρους ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών της χώρας, αλλά παραπληροφορεί εσκεμμένα τους πολίτες», αναφέρει σε χθεσινή δήλωσή του και σημειώνει ότι «το κολάζ ανακοινώσεων δεν πέτυχε». Στηρίζεται στην Εκθεση Επισκόπησης Ενδιάμεσης Χρηματοδοτικής Πληροφόρησης και επισημαίνει ότι η αναφορά «η επισκόπησή μας δεν εντόπισε ουσιώδη ασυνέπεια ή σφάλμα» συμπληρώνεται με τη φράση «στις δηλώσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου», που δεν περιέλαβε στις δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Περικοπές έχουν γίνει και στη βασική τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη, σύμφωνα με την οποία «έχει αρθεί η ουσιώδης αβεβαιότητα που υφίστατο». Στη σελίδα 59 αναφέρεται επί λέξει: «η Διοίκηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βάση της συνεχιζόμενης δραστηριότητας είναι ορθή, αφού έλαβε υπόψη έναν ευρύ κύκλο παραγόντων και ότι έχει αρθεί η ουσιώδης αβεβαιότητα που υφίστατο την 31/12/2018».
«Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει χαθεί κάθε αίσθημα ντροπής. Αντί να απολογούνται για την τραγική κατάσταση στην οποία παρέδωσαν τη ΔΕΗ, επιχειρούν με άνευ προηγουμένου θράσος να παραστήσουν τους εισαγγελείς», απαντά το Γραφείο τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Χ.ΤΖ.

www.efsyn.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου