Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Πακέτο μέτρων υπερ των προμηθευτών ετοιμάζει το ΥΠΕΝ για να διασκεδάσει τις ανησυχίες λόγω κατάργησης των ΝΟΜΕ

 
Πακέτο μέτρων για την αγορά προμήθειας που θα ικανοποιεί κάποια τουλάχιστον από τα αιτήματα του κλάδου, ενώ ταυτόχρονα θα επιχειρεί να αμβλύνει τις ανησυχίες του από την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, φέρνει τον Οκτώβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Τα μέτρα που ζητά η αγορά, τα οποία είχε θέσει στις συναντήσεις με τον υφυπουργό Ενέργειας Γ. Θωμά, και που εξετάζεται να "πακεταριστούν" και να συμπεριληφθούν στον
υπό επεξεργασία νόμο για την ΔΕΗ, αφορούν πλειάδα μικρών και μεγαλύτερων παρεμβάσεων: Από αυστηροποίηση του πλαισίου για τις ρευματοκλοπές, έως υποχρέωση των διαχειριστών ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, να καταβάλουν στους προμηθευτές πληρωμή, όπως ακριβώς κάνουν για τα δημοτικά τέλη οι ΟΤΑ, για την είσπραξη των σχετικών χρεώσεων για τα δίκτυα, που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών τους.
Στην ίδια κατηγορία ανήκουν τα αιτήματα για κατάργηση της υποχρεωτικής αποστολής των έγχαρτων λογαριασμών, αλλά και για την μείωση του λεγόμενου "μεσοσταθμικού μεταβλητού κόστους θερμικών συμβατικών σταθμών" : Ένα τέλος που κοστίζει ετησίως 60-70 εκατ ευρώ, το οποίο πληρώνουν οι προμηθευτές και καταλήγει στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. 
Στην ουσία το πακέτο των μέτρων που πρόκειται να φέρει το υπουργείο, μπορεί να εκληφθεί και ως ένα "αντιστάθμισμα" του κόστους που συνεπάγεται για την αγορά η κατάργηση των ΝΟΜΕ. Ενα δηλαδή μήνυμα προς τους προμηθευτές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να εξυγιάνει την ΔΕΗ, αλλά όχι να "κλείσει" την αγορά, που συνεχίζει να κυριαρχείται κατά 74% από τομ δεσπόζοντα παίχτη, έναντι μεριδίου 26% των εναλλακτικών παρόχων.
Εδώ βέβαια θα μπορούσε να πει κανείς ότι την λογική να αμβλυνθούν οι ανησυχίες της αγοράς για την κατάργηση των ΝΟΜΕ, εξυπηρετεί η πρόθεση του υπουργείου να ξεκινήσει από το Φεβρουάριο, όπως έγραψε χθες το Energypress, την λειτουργία προθεσμιακών συμβολαίων, συνδεδεμένων με την Οριακή Τιμή Συστήματος, έστω χωρίς φυσική παράδοση ρεύματος, τα οποία θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο.
Επειδή όμως το υπουργείο έχει γίνει κοινωνός ανησυχιών της αγοράς ότι το παραπάνω σχέδιο έχει προβλήματα, και ότι η αγορά προθεσμιακών συμβολαίων πριν την εφαρμογή του target model, το καλοκαίρι του 2020, δύσκολα θα καταφέρει να λειτουργήσει, επιχειρεί στην ουσία με ένα "πακέτο" μέτρων, να καλύψει το κενό από την απουσία των ΝΟΜΕ.
Η λίστα με τα αιτήματα της αγοράς
Κάποια από τα αιτήματα της αγοράς, για τα οποία το υπουργείο έχει κάνει λίστα, μετά και την πρόσφατη συνάντηση του κ. Θωμά με τους εκπροσώπους του κλάδου, θα ικανοποιηθούν τον Οκτώβριο, και άλλα αργότερα, γύρω στον Ιανουάριο. Σύμφωνα με την λίστα, πρόκειται για τα παρακάτω : 
    •    Μείωση του Μεσοσταθμικού Μεταβλητού Κόστους Θερμικών Συμβατικών Σταθμών (ΜΜΚΘΣΣ). Το τέλος αυτό, καταβάλλεται από τους προμηθευτές, ως προσαύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος και καταλήγει στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Στο σύνολο του έτους το ΜΜΚΘΣΣ κοστίζει περί τα 60-70 εκατ. ευρώ, ποσό σημαντικό για τον κλάδο της προμήθειας. Οι προμηθευτές υποστηρίζουν ότι η δαπάνη αυτή πρέπει να ορθολογικοποιηθεί.  
    •    Ρευματοκλοπές. Η αγορά ζητά να γίνει αυστηρότερο το πλαίσιο, και να ενεργοποιηθεί περισσότερο ο ΔΕΔΔΗΕ, κάτι που θέτει εδώ και πολύ καιρό και η ΔΕΗ. Τα βεβαιωμένα ποσά απαιτήσεων από ρευματοκλοπές στις 30/8/2019 διαμορφώνονταν σε 50 εκατ ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ.
    •    Κατάργηση της υποχρεωτικής αποστολής από τους προμηθευτές λογαριασμών σε χαρτί, και αίτημα αυτό να γίνεται προαιρετικά, μόνο για όποιον καταναλωτή το επιθυμεί, με το ανάλογο κόστος. Σήμερα το κόστος του έγχαρτου λογαριασμού υπολογίζεται σε 1 ευρώ τη μεγαβατώρα. Δεδομένου ότι η κατανάλωση της Ελλάδας είναι 50 εκατομμύρια μεγαβατωρες, μιλάμε για ένα κόστος γύρω στα 50 εκατ ευρώ.
    •    Αύξηση του ποσοστού που εισπράττουν οι προμηθευτές από τους ΟΤΑ για την συλλογή των δημοτικών τελών. Ολοι οι προμηθευτές, με πρώτη και καλύτερη την ΔΕΗ, λειτουργούν ως εισπράκτορες, συλλέγοντας τα δημοτικά τέλη, το τέλος ΕΡΤ, καθώς επίσης τις χρεώσεις των ΔΕΔΔΗΕ, και ΑΔΜΗΕ. Η αγορά θεωρεί ότι το ποσοστό που εισπράττει από τους Δήμους για την συλλογή των δημοτικών τελών, είναι χαμηλό, και πρέπει να αυξηθεί.
    •    Καθιέρωση ποσού που θα πληρώνουν στους προμηθευτές οι Διαχειριστές, για την είσπραξη για λογαριασμό τους, των αντίστοιχων τελών. Η αγορά ζητά το μοντέλο που ισχύει με τους ΟΤΑ να εφαρμοσθεί και από τους ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ. Να τους επιβληθεί δηλαδή ένα ποσό που θα καταβάλλουν στους προμηθευτές, ως αμοιβή για την συλλογή από εκείνους των τελών χρήσης των δικτύων.
    •    Επίσης η αγορά επιθυμεί να μην προπληρώνει τέλη στον ΑΔΜΗΕ και στον ΔΕΔΔΗΕ για υπηρεσίες, το αντίτιμο των οποίων δεν έχει ακόμη εισπράξει. Δηλαδή θέτει θέμα ετεροχρονισμού των πληρωμών των προμηθευτών προς τους Διαχειριστές (να μην πληρώνουν τα ποσά χωρίς να τα έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους), αλλά και των πληρωμών για το ρεύμα που αγοράζουν. Ζητά επίσης μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρεώσεις και αναλυτική αιτιολόγηση των χρεώσεων του ΑΔΜΗΕ για τα τέλη δικτύου.
    •    Μεθοδολογία υπολογισμού εγγυήσεων για τα νησιά. Το ζήτημα είναι περισσότερο κανονιστικό, και πιθανότατα να μην συμπεριληφθεί στο νόμο του Οκτωβρίου.
Γιώργος Φιντικάκης
 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου