Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Ανακοινώσεις για ζημίες - ρεκόρ για την ΔΕΗ και στόχος αναστροφής με EBITDA στα 700 εκατ ευρώ

Ανακοινώσεις για ζημίες - ρεκόρ για την ΔΕΗ και στόχος αναστροφής με EBITDA στα 700 εκατ ευρώ 
Πέραν των πυροσβεστικών μέτρων η ΔΕΗ πρέπει να μετασχηματιστεί σε έναν κερδοφόρο λειτουργικά οργανισμό
Ζημίες- ρεκόρ ανακοινώνει σήμερα η ΔΕΗ καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στο δεύτερο τρίμηνο δεν άλλαξε κάτι σε σχέση με την κακή εικόνα του πρώτου, οπότε και αυτές ξεπέρασαν τα 200 εκατ ευρώ.
Άλλωστε ο ίδιος ο ΥΠΕΝ κ. Κ.Χατζηδάκης προϊδέασε την αγορά για την άθλια κατάσταση της επιχείρησης από την στιγμη που η Ν.Δ, ανέλαβε την κυβέρνηση.
Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν να αποτυπωθεί το έυρος των ζημιών, για να εξυγιανθεί ο ισολογισμός στην προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας προς τους επενδυτές.
'Ετσι λοιπόν ένα νούμερο που θα προσεγγίσει τα 500 εκατ ευρώ μπορεί να θεωρείται ρεαλιστικό σαν αρνητικό ζημιογόνο αποτέλεσμα για τις ανακοινώσεις που θα γίνουν μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης 24/9.
Από την άλλη πλευρά η έκθεση της Ernst &Young που θα δημοσιοποιηθεί αναμένεται να δίνει τα εύσημα στα ληφθέντα μέτρα και να θέτει τις προϋποθέσεις με τις οποίες η επιχείρηση θα εξυγιανθεί.
Ο CEO κ. Γ.Στάσσης είναι σε επαφές με επενδυτές και αυτές γίνονται και στην Αθήνα καθώς από χρηματιστηριακές με ισχυρά τμήματα ανάλυσης έχουν υπάρξει τοποθετήσεις στην μετοχή από μεγάλα ξένα funds πρόσφατα, ανεξάρτητα από το road show του Λονδίνου, που εκ των πραγμάτων ήταν μια καλή ευκαιρία για να αυξηθούν οι επαφές αυτές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες που έχουν διαμορφωθεί η ΔΕΗ μπορεί με αποτελεσματικές κινήσεις να γυρίσει σε μια κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA 350 εκατ ευρώ αρχικά και 700 εκατ στην συνέχεια.
Ο στόχος, να φέρει την σχέση Χρέος προς EBITDA κάτω από 6, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να ανεβάσει την κεφαλαιοποίησή της προς το 1 δισ ευρώ.
Σε αυτό προσβέλπουν οι επενδυτές και η πρώτη κίνηση αναδιάρθρωσης που αναμένουν είναι η υλοποίηση της απολιγνιτοποίησης.
Σε αυτό εντάσσεται και ο μετασχηματισμός της Πτολεμαϊδας 5 από λιγνιτική μονάδα σε μονάδα η οποία θα λειτουργεί και με φυσικό αέριο.

H υλοποίηση των επόμενων βημάτων αποτελεί την μεγάλη πρόκληση

Η υπόθεση της ανάπτυξης των ΑΠΕ η οποία όπως έχουμε δει από τις E.ON και RWE στην Γερμανία θα κάνει τις μεγάλες διαφορές έχει ένα μεγάλο ερώτημα:
Πως η ΔΕΗ θα βρει τα κεφάλαια για να εκμεταλλευθεί και μέσω εξαγορών την ταχεία και αναγκαία ανάπτυξη που πρέπει να υλοποιήσει στον κλάδο αυτό.
Επίσης το βήμα που η αγορά αναμένει να ακούσει είναι με ποιό σενάριο η ΔΕΗ θα επιστρέψει στις αγορές, για αναχρηματοδοτήσει χρέος με χαμηλά επιτόκια -τα ΕΛΠΕ στόχο έχουν να σπάσουν το όριο του 2%- και να βρει κεφάλαια.
Η εθελουσία είναι μια ανάλογη κίνηση που με βεβαιότητα θα ζητηθεί και από την Ernst & Young και η οποία επίσης χρειάζεται κεφάλαια.
Παράλληλα το εγχείρημα της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να αποφέρει με την μεταφορά των παγίων στη νέα εταιρία προς ιδιωτικοποίηση εταιρία καλή αποτίμηση και οφέλη στην ΔΕΗ.
Είναι όμως σύνθετη δουλειά και η αγορά περιμένει να δει πως θα υλοποιηθεί και ποιό θα είναι τελικά το πραγματικό κέρδος.
Συμπερασματικά η νέα δίοκηση της ΔΕΗ έχει πυξίδα και έχεΙ ανοίξει κανάλια με τους επενδυτές, πράγμα που μόνο να βοηθήσει μπορεί.
Όμως όλό το επιτελείο γνωρίζει ότι ρίσκα πάντα υφίστανται σε μια τόσο περίπλοκη προσπάθεια αναδιάρθρωσης, ενώ η υλοποίηση του target model κρύβεΙ πολλές παγίδες για την ελληνική αγορά.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου