Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Ανήσυχη η δυτική Μακεδονία για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Ανήσυχη η δυτική Μακεδονία για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ 
Ο υφυπουργός Ενέργειας, Γ. Θωμάς, ανέπτυξε στους τοπικούς φορείς και τους αιρετούς το σκεπτικό της κυβέρνηση.
Για αρνητικό κλίμα και δυσμενές περιβάλλον τα οποία έχουν διαμορφωθεί σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στον λιγνίτη, μίλησε στη συνάντηση με τους δημάρχους των ενεργειακών δήμων της δυτικής Μακεδονίας, εκπροσώπων των
παρατάξεων στο περιφερειακό συμβούλιο και των βουλευτών στην Κοζάνη, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς. 
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας όπου συμμετείχε, ο κ. Θωμάς ανέφερε ότι «τα περισσότερα από τα κράτη μέλη ζήτησαν όχι μόνο να γίνει γρήγορη απανθρακοποίηση, αλλά να μπουν φόροι και τέλη για τον άνθρακα στις χώρες όπου συνεχίζεται η χρήση του. Αυτό είναι το περιβάλλον και η τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε» συνέχισε ο κ. Θωμάς.
Πρόσθεσε ότι βρίσκεται ήδη σε επαφή με χώρες που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα με την Ελλάδα στην διαδικασία απολιγνιτοποίησης, όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία και η Ισπανία, «με στόχο τον καλύτερο συντονισμό για την μεγαλύτερη χρηματοοικονομική ενίσχυση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης που έχει ήδη θεσμοθετηθεί».
Σύμφωνα με τον κ. Θωμά, στην κυβέρνηση «εργαζόμαστε για την δημιουργία του νέου ενεργειακού σχεδίου της χώρας και στην κατεύθυνση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στην σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σχέδιο της επομένης ημέρας για την δυτική Μακεδονία μετά το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ «θα πρέπει να βασίζεται σε εφικτές επιλογές που μπορεί να πραγματοποιηθούν άμεσα, επιλογές που να αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής» και πρέπει «να εξετάσουμε σοβαρά θέματα που σχετίζονται με την βιομηχανία μιας και η περιοχή έχει ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει ειδικές δεξιότητες που σήμερα είναι περιζήτητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο υφυπουργός επικαλέστηκε την προηγουμένη μακρόχρονη ιδιότητα του ως τεχνοκράτης και στέλεχος της Κομισιόν όπου ήθελε να έχει ο ίδιος προσωπική γνώμη για θέματα που έπρεπε να διαχειριστεί. «Ποτέ δεν έχω κάνει κάτι στα 29 χρόνια της καριέρας μου χωρίς να δω επί τόπου και από κοντά τι ακριβώς συμβαίνει και γι’ αυτό βρίσκομαι στην Κοζάνη» προσθέτοντας ότι «δεν ήθελα να είμαι στο γραφείο μου και να ετοιμάσω από εκεί ένα επιχειρησιακό πλάνο χωρίς να ξέρω εάν θα δουλέψει».
Εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα οι τιμές του CO2 στο χρηματιστήριο αερίων ρύπων από τα 29 ευρώ ανά τόνο που είναι σήμερα θα ανέβουν ακόμη περισσότερο, γεγονός που θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στις λιγνιτικές μονάδες. «Στο νέο ενεργειακό σχέδιο που ετοιμάζουμε στόχος μας είναι να βρούμε την σωστή τομή γι’ αυτό που είναι θετικό για την χώρα», κατέληξε.
Ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ζήτησε να υπάρξουν «παραγωγικά ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν την απώλεια στο ΑΕΠ της περιοχής από τον κλείσιμο των εργοστασίων, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε αυτές που θα χαθούν το επόμενο διάστημα», ενώ θεώρησε αναγκαία την αξιοποίηση των τεράστιων κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων που θα αφήσει πίσω της η ΔΕΗ.
Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, εξέφρασε τη διαφωνία του στον ενεργειακό σχεδιασμό της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι «χρειαζόμαστε μια ισχυρή ΔΕΗ για να προχωρήσουν οι περιβαλλοντικές αποκαταστάσεις στην περιοχή, με την αποκατάσταση των εξαντλημένων ορυχείων» και κατέληξε λέγοντας ότι «το 2028 που έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία η κυβέρνηση για την λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων είναι ένα ‘'τσουνάμι'' που έρχεται κατά πάνω μας και βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στην περιοχή μας».
Ο δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς, όπου στα γεωγραφικά του όρια κατασκευάζεται η νέα μονάδα της ΔΕΗ, μετέφερε στον υφυπουργό την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου όπου εκφράζεται η αγωνία της πόλης για την επόμενη ημέρα της περιοχής μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για το οριστικό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. «Περιμένουμε με αγωνία το σχέδιο σας κ υπουργέ, όπως και απαντήσεις για το τι θα συμβεί με την Τηλεθέρμανση της πόλης και πως θα ζεσταθούν 40 χιλιάδες κάτοικοι όταν κλείσει ο ΑΗΣ καρδιάς και δεν λειτουργήσει η νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας». Αναρωτήθηκε τι θα συμβεί με τις αποκαταστάσεις εδαφών των παλιών ορυχείων «όταν η ΔΕΗ δεν θα έχει κανένα επιχειρηματικό και εξορυκτικό ενδιαφέρον στην περιοχή».
Ο δήμαρχος Φλώρινας, Φίλιππος Γιαννάκης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κατασκευή του έργου της Τηλεθέρμανσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Φλώρινα όπου αναμένεται να δώσει οριστική και φθηνή λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης των κατοίκων του ακριτικού δήμου ενώ εξέφρασε την επιθυμία η περιοχή της Φλώρινας «να παραμείνει ενεργειακό κέντρο αφού στα διοικητικά της όρια θα συνεχίσει την λειτουργία του ο ΑΗΣ Μελίτης».
Επίσης, ο δήμαρχος Αμυνταίου, Άνθιμος Μπιτάκης, εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον του δήμου και των κάτοικων του αφού κλείνουν οριστικά οι δύο μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο ενώ το κατεστραμμένο ορυχείο αλλά και η μετεγκατάσταση του χωριού Ανάργυροι εξαιτίας κατολίσθησης του ορυχείου δημιουργούν μια ζοφερή εικόνα στην περιοχή. Ζήτησε την άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση προκειμένου να ολοκληρωθεί το εργοστάσιο παραγωγής θερμικής ενέργειας από βιομάζα που κατασκευάζεται ήδη και θα τροφοδοτεί με ζεστό ατμό την τηλεθέρμανση του δήμου.
Ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Γρηγόρης Τσιούμαρης, απευθυνόμενος στον υπουργό εξέφρασε την αγωνία του λέγοντας ότι «δεν ξέρω εάν θα υπάρχουν πολλοί κάτοικοι που μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για το οριστικό κλείσιμο των μονάδων θα θελήσουν να παραμείνουν στην Πτολεμαΐδα».
Ο πρώην περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης ζήτησε «να αποσυρθεί η εξαγγελία του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων για να μπορέσει να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη δίκαιη μετάβαση της περιοχής σε οικονομία με λιγότερο λιγνίτη γιατί αλλιώς η μετάβαση θα είναι βίαιη».
Σχολιάζοντας το θέμα του φυσικού αερίου ο Γεράσιμος Θωμάς προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα «θα υπάρξουν αλλαγές στην διοίκηση στην ΔΕΔΑ» που χειρίζεται τα θέμα της έλευσης του αερίου στην Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τους Μανιάκους, ενώ διαπίστωσε ότι «έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου».
Να σημειωθεί πως σήμερα, ο υφυπουργός Ενέργειας θα επισκεφθεί ορυχεία της ΔΕΗ, το εργοτάξιο της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα ενώ θα έχει συναντήσεις με στελέχη και εργαζόμενους της εταιρείας.

www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου