Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Δυτική Μακεδονία μετά τις εξαγγελίες για τη ΔΕΗ

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Δυτική Μακεδονία μετά τις εξαγγελίες για τη ΔΕΗ 
Το ενεργειακό λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, Φλώρινας, που επί 7 δεκαετίες πορεύτηκε με κινητήρια δύναμη τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, καλείται να βρει άμεσα νέο αναπτυξιακό μοντέλο
Δυτική Μακεδονία, ώρα μηδέν. Η Περιφέρεια με την υψηλότερη ανεργία στη χώρα και μια από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, που εξαρτά ως και το 45% του σημερινού ΑΕΠ της από τις
δραστηριότητες της ΔΕΗ, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη βίαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή. Μουδιασμένοι οι εκπρόσωποι φορέων στην «ενεργειακή καρδιά» της χώρας άκουσαν τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει την περασμένη Δευτέρα από το βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων ως το 2028.
Η περιοχή του ενεργειακού λεκανοπεδίου Κοζάνης – Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου - Φλώρινας, που πορεύτηκε επί 7 δεκαετίες με «ατμομηχανή» τις δραστηριότητες της ΔΕΗ και τις γύρω απ' αυτές επιχειρήσεις, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε αναζήτηση νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την επόμενη μέρα, με την προσδοκία πως η απολιγνιτοποίηση θα ήταν μια διαδικασία που θα εξελισσόταν κλιμακωτά και ομαλά, σε βάθος τριών δεκαετιών, ως το 2050.
Οι προτάσεις και ιδέες που έχουν κατατεθεί είναι πολλές: μετατροπή των κουφαριών των σβησμένων ΑΗΣ σε κινηματογραφικά στούντιο του Hollywood, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, καλλιέργεια αρωματικών φυτών, δημιουργία ευρωπαϊκού κέντρου πολιτικής προστασίας, εναλλακτικός τουρισμός, είναι ορισμένες απ' αυτές, Σχεδόν στο σύνολό τους κρίνονται αποσπασματικές και ανεπαρκείς για την κάλυψη του κενού που θα αφήσει πίσω της η βιομηχανία του λιγνίτη.
Η πρόταση του νέου περιφερειάρχη, Γιώργου Κασαπίδη, για μετάβαση από τον λιγνίτη στο υδρογόνο ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας, που θα παρουσιαστεί στις 9 Οκτωβρίου στη Σύνοδο των Περιφερειών της Ευρώπης στις Βρυξέλες, αντιμετωπίζεται προς το παρόν με επιφύλαξη, ως μακροπρόθεσμος σχέδιο, υπερβολικά φιλόδοξο και αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου