Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Πώς πείθει η ΔΕΗ τον ορκωτό για την έκθεση βιωσιμότητας



Τα εννέα μέτρα που θα περιγράφει η διοίκηση της εταιρείας για κλείσιμο του ταμειακού ελλείμματος των 950 εκατ. ευρώ και επαναφορά σε κερδοφορία. Την ερχόμενη εβδομάδα νομοθετική ρύθμιση για πρόσθετα έσοδα 200 εκατ. από οφειλές ΥΚΩ.

Μικρή ανάσα, χωρίς βέβαια να έχει αποσοβηθεί πλήρως ο κίνδυνος, φαίνεται να παίρνει η ΔΕΗΔΕΗ +0,41% μετά την εφαρμογή των μέτρων της πρώτης φάσης του σχεδίου διάσωσης.


Όπως αναφέρουν πηγές, στην έκθεση του ορκωτού λογιστή (Ernst &Young), που θα δημοσιευτεί στις 24 Σεπτεμβρίου και θα συνοδεύει τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα της δημόσιας εταιρείας, δεν θα θίγεται ζήτημα βιωσιμότητας της. Κάτι που είχε συμβεί με τις παρατηρήσεις του στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2018. Θα διατηρεί, όμως, σε συναγερμό την επιχείρηση, η οποία και για το πρώτο εξάμηνο του έτους αναμένεται να ανακοινώσει ζημιές.

Σε ό,τι αφορά το ταμειακό έλλειμμα το οποίο σε 12μηνη βάση ξεπερνά τα 950 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της ΔΕH σε συνδυασμό και με κυβερνητικές παρεμβάσεις αναμένεται να γνωστοποιεί τη δρομολόγηση και λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητάς της. Τις δράσεις αυτές, λένε οι πληροφορίες, θα τις αποδέχεται η EY σημειώνοντας όμως τη δυσκολία της κατάστασης της εταιρείας.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, η ΔΕΗΔΕΗ +0,41% ξεπερνά για την ώρα το σκόπελο και φέρεται να πείθει τον ορκωτό λογιστή με:

1. Τα έσοδα των 490 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος

2. Τα έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ από την καταβολή παλιών οφειλών για ΥΚΩ που παρείχε η ΔΕH το 2011. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει εντός της εβδομάδας νομοθετική ρύθμιση (μάλλον στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο) με την οποία θα εξουσιοδοτεί τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να εξακριβώσει το ακριβές ύψος των οφειλών και στη συνέχεια να γνωμοδοτήσει προς την κυβέρνηση. Έπειτα, το σχετικό κονδύλι των 200 εκατ. ευρώ θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς έτσι να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές με αυξήσεις στις χρεώσεις των ΥΚΩ.

3. Τη χρηματοδότηση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ που θα αντλήσει από το πρώτο πακέτο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα βγάλει στις αγορές η ΔΕΗΔΕΗ +0,41%. Πρόκειται για απλήρωτους λογαριασμούς 60 ημερών και η έξοδος αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο επόμενο δίμηνο.

4. Την κατάργηση των ΝΟΜΕ, με πρώτο βήμα τις δημοπρασίες του Οκτωβρίου.

5. Τη θέσπιση νέου πλαισίου για τη λειτουργία της ΔΕH έξω από το ασφυκτικό πλαίσιο του δημοσίου στο καθεστώς των διαγωνισμών και των προσλήψεων, που θα παρέχει ευελιξία και δυνατότητα εξοικονόμησης δαπανών.

6. Την πιθανότητα έκδοσης ομολόγου προς τις αρχές του νέου έτους προκειμένου η εταιρεία να αναχρηματοδοτήσει δανεισμό της.

7. Την επίσπευση του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων.

8. Την επικαιροποίηση του business plan της McKinsey για το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕH μέχρι το 2022 και το 2030 που θα δείχνει τις αναπτυξιακές προοπτικές της εταιρείας, αλλά και τις ενέργειες για περιορισμό του κόστους λειτουργίας της.

9. Τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία αναμένεται να έχει κλειδώσει πριν το τέλος του χρόνου και συγκεκριμένα το μοντέλο που θα επιλεχθεί ώστε να φέρει τα καλύτερα δυνατά έσοδα στη μητρική ΔΕΗ

Με αυτές τις διοικητικές και κυβερνητικές παρεμβάσεις η δημόσια εταιρεία, εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην κερδοφορία το 2020.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου