Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Eπισκέψεις για το θέμα απολιγνιτοποίησης προγραμματίζει ο Κωστής Χατζηδάκης – Υποστηρίζει πως η έκθεση των ορκωτών για τη ΔΕΗ θα είναι θετική – Τα 5 «όπλα» στη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν

 
Η έκθεση των ορκωτών λογιστών της ΔΕΗ, η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου θα είναι θετική για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης μετά τα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ταμειακού προβλήματος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, αμέσως
μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Μετά από αυτόν τον πρώτο κρίσιμο σταθμό του Σεπτεμβρίου, το επόμενο χρονικό ορόσημο για την επιχείρηση, σύμφωνα με τον Υπουργό, θα αφορά στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τις προοπτικές της ΔΕΗ και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης , η κυβέρνηση θα προσέλθει έχοντας πέντε θέσεις:
-Πρώτον την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ
-Δεύτερον την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ
-Τρίτον την απαλλαγή της ΔΕΗ από το σφιχτό και παράλογο εναγκαλισμό με το δημόσιο σε ό,τι αφορά τις προμήθειες και τους διαγωνισμούς, που δεν της επιτρέπει να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τους ανταγωνιστές της
-Τέταρτον την απολιγνιτοποίηση καθώς σήμερα υπάρχουν μονάδες που κοστίζουν περισσότερο στη ΔΕΗ όταν λειτουργούν παρά εάν έμεναν κλειστές.
-Πέμπτον το  δυναμικό άνοιγμα της επιχείρησης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι επίσημες συζητήσεις με την Κομισιόν, ωστόσο η ελληνική πλευρά έχει την πεποίθηση ότι προσέρχεται με μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή ατζέντα προτάσεων που θεωρεί ότι υπηρετεί τόσο τη ΔΕΗ όσο και την εθνική οικονομία αλλά και τους ευρωπαϊκούς στόχους, δηλαδή σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά και το ευρωπαϊκό πλαίσιο για απελευθέρωση της αγοράς και υλοποίηση του νέου μοντέλου λειτουργίας (target model) του ηλεκτρισμού.
Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την αποδέσμευση της ΔΕΗ από το δημόσιο έλεγχο σε ό,τι αφορά τις προμήθειες για τις προσλήψεις προσωπικού θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.
Για το θέμα της απολιγνιτοποίησης ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι θα γίνει με ανοιχτό διάλογο με όλους τους ενδιαφερομένους και σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζει επισκέψεις τόσο στη Δ. Μακεδονία όσο και στην Μεγαλόπολη στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Από πλευράς ΓΕΝΟΠ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γ. Αδαμίδης ανέφερε ότι έγινε μια διεξοδική και ειλικρινής συζήτηση εφ᾽ όλης της ύλης ακόμη και για θέματα όπου υπάρχει διαφωνία. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι πρόωρο να γίνεται συζήτηση για εθελούσια, ενώ για την απολιγνιτοποίηση εξέφρασε την αντίθεσή του σε ένα πρόγραμμα βίαιης, όπως είπε, απόσυρσης μονάδων. Τέλος ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ ενώ εκτίμησε ότι είναι πρόωρη αυτή τη στιγμή η συζήτηση για πρόγραμμα εθελουσίας, που θα πρέπει να είναι στοχευμένο και να συνδυαστεί με προσλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου