Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Τέλος εποχής για το λιγνίτη, νέα σελίδα για τη ΔΕΗ

Μέσα σε διάστημα εννέα ετών, μέχρι το 2028, καλείται η ΔΕΗ, οι τοπικές κοινωνίες της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης αλλά και οι κυβερνήσεις, να υλοποιήσουν το φιλόδοξο πλάνο που παρουσίασε στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός για πλήρη "απολιγνιτοποίηση” του εθνικού ενεργειακού συστήματος.
Πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας απόφαση, για την
οποία έχει υπάρξει προεργασία και προετοιμασία από το Υπουργείο Ενέργειας, για κατάργηση της χρήσης του "καφέ άνθρακα” με τη χαμηλή θερμική αξία, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε ο εξηλεκτρισμός της χώρας. 
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η πρώτη λιγνιτική μονάδα, η περίφημη ΛΙΠΤΟΛ δημιουργήθηκε το 1959, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια έξι ακόμη λιγνιτικά συγκροτήματα (Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη, Καρδιά, Άγιος Δημήτριος, Αμύνταιο και Μελίτη) που αποτελούν μέχρι και σήμερα την καρδιά του ενεργειακού συστήματος της χώρας. 
Μεγάλο μέρος των μονάδων αυτών είχε ήδη προγραμματιστεί να αποσυρθεί για περιβαλλοντικούς λόγους, όπως οι μονάδες του Αμύνταιου και της Καρδιάς. Ωστόσο για να φτάσουμε στην πλήρη απόσυρση του λιγνίτη από το ενεργειακό μείγμα το 2028, θα απαιτηθεί ολοκληρωμένος σχεδιασμός αλλά και γενναίες αποφάσεις, όπως για παράδειγμα με την επένδυση της ΔΕΗ για την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, ενός εργοστασίου που ήδη έχει κοστίσει στην επιχείρηση περίπου 1 δισ. ευρώ και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
Το τι μέλλει γενέσθαι με την συγκεκριμένη επένδυση αλλά και το πως θα υποκατασταθούν τα εργοστάσια με ισχύ περίπου 4GW που θα πάψουν να λειτουργούν σε 9 χρόνια από σήμερα μένει να φανεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) το οποίο αναθεωρείται προκειμένου να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του έτους. 
Το βέβαιο είναι ότι η απόφαση αυτή αποτελεί καταλύτη αλλαγών για το ελληνικό ενεργειακό τοπίο και την ίδια τη ΔΕΗ. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με την δεξαμενή σκέψης "the Green Tank” τα τελευταία 3,5 χρόνια η σωρευτική ζημιά από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων άγγιξε τα €683 εκ, ενώ αν το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ παρέμενε ως έχει σήμερα, οι ζημιές θα έφταναν τα €1.3 δις  τα επόμενα 3,5 χρόνια.
Μόνο στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες η επιβάρυνση για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανήλθε σε 251,1 εκατ. ευρώ από 129,1 εκατ. πέρυσι το ίδιο διάστημα καθώς από μέση τιμή 9,69 ευρώ/τόνο φέτος τα δικαιώματα εκτινάχθηκαν στα 20,38 ευρώ/τόνο.
Επιτακτικός ο μετασχηματισμός
 
Όπως έδειξαν και τα χθεσινά αποτελέσματα της ΔΕΗ, η επιχείρηση καλείται προκειμένου να επιβιώσει να αλλάξει άρδην και να μετασχηματιστεί με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργείται από την απανθρακοποίηση.
Άλλωστε στις πέντε δράσεις που περιέγραψε χθες ο Κ. Χατζηδάκης, μετά τις ταμειακές ενέσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ που αποσόβησαν την άτακτη χρεοκοπία της επιχείρησης, για την αναδιάρθρωση και οριστική διάσωση της επιχείρησης, οι 3 σχετίζονται με την απολιγνιτοποίηση, την έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εκπόνηση του business plan που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την υλοποίηση αυτών των βημάτων. 
Στόχος είναι, όπως τόνισε χθες ο ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης, η ΔΕΗ σύντομα να καταστεί κερδοφόρος με βιώσιμο και διατηρήσιμο τρόπο.
Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσσης, ήδη έχει ξεκινήσει η κατάρτιση του νέου business plan το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο θα έχει 4 στρατηγικές προτεραιότητες:
1. Ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και απογαλακτισμό της ΔΕΗ από το στενό εναγκαλισμό των διαδικασιών του Δημοσίου
2. Επιτάχυνση της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων και προώθηση των επενδύσεων στις ΑΠΕ
3. Εκσυγχρονισμός της εμπορίας με νέα πολιτική και προϊόντα
4. Ψηφιακός μετασχηματισμός του Ομίλου σε παραγωγή, δίκτυα, εμπορία. 
Βγήκαν οι αστερίσκοι
Η χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, εκτός από το ότι δείχνει περιορισμό των ζημιών σε σχέση με πέρυσι το ίδιο διάστημα, έχει βαρύνουσα σημασία κυρίως για την έκθεση του ορκωτού, η οποία αίρει την αμφιβολία για τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας της επιχείρησης, που είχε μπει κατά τον έλεγχο των αποτελεσμάτων του 2018.
Μάλιστα όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΕΥ, δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα μελλοντικά έσοδα από την τιτλοποίηση, αλλά και η τάση μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. 
Επίσης με τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών που αναμένεται να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα του 2020, η εταιρεία θα διερευνήσει τη δυνατότητα έκδοσης νέου διεθνούς ομολόγου, που είχε ξεκινήσει από το 2018 ωστόσο ανεστάλη λόγω της επιδείνωσης των αποτελεσμάτων. 

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου