Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Ξεπέρασε τα 85 ευρώ/MWh το συνολικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας το Δεκέμβριο – Πολύ ψηλά η μεσοσταθμική τιμή για το 2020

 

Ο εκτροχιασμός του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά αποτυπώνεται ανάγλυφα στα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τη μεσοσταθμική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας το 2020. Συγκεκριμένα ενώ η μέση τιμή διαμορφώθηκε για πέρυσι στα 57,805 ευρώ/MWh, εντούτοις τους δύο μήνες

λειτουργίας του target model, όταν και είχαμε τα προβλήματα με την αγορά εξισορρόπησης, το κόστος εκτινάχθηκε στα 81,77 και 85,72 ευρώ/MWh αντίστοιχα. Μάλιστα χωρίς αυτούς τους δύο μήνες το μεσοσταθμικό κόστος θα είχε διαμορφωθεί αρκετά χαμηλότερα με δεδομένο ότι από το Μάρτιο έως και τον Ιούνιο η τιμή είχε διαμορφωθεί πάνω από 50% χαμηλότερα από τα 41,085 ευρώ/MWh έως και τα 38,677 ευρώ/MWh.  

Σημειώνεται ότι στα κόστη που δημοσιεύει ο ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνονται η τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας και ενδοημερήσιας αγοράς, οι αποκλίσεις, οι λογαριασμοί προσαυξήσεων, το ΜΜΚΘΣΣ και ο μεταβατικός μηχανισμός αποζημίωσης ευελιξίας. Η μεγαλύτερη διαφορά εντοπίζεται στο ύψος των λογαριασμών προσαυξήσεων το οποίο από τα επίπεδα των 3 – 4 ευρώ/MWh εκτινάχθηκε πάνω από τα 16 ευρώ/MWh.  Επίσης το κόστος επιβαρύνθηκε από τον Αύγουστο με το μεταβατικό μηχανισμό αποζημίωσης ευελιξίας, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται. 

Τσίμπησε ξανά η εξισορρόπηση

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, την περασμένη εβδομάδα είχαμε νέα αύξηση στους τρεις uplift λογαριασμούς, οι οποίοι ξεπέρασαν ξανά το όριο των 10 ευρώ/MWh. Συγκεκριμένα οι τρεις λογαριασμοί που καλύπτουν το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης διαμορφώθηκαν στα 10,83 ευρώ/MWh. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο της μεγάλης κρίσης στα τέλη Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου τα κόστη για τους τρεις “uplift” λογαριασμούς, μέσω των οποίων καλύπτονται τα κόστη της αγοράς εξισορρόπησης, κυμάνθηκαν από τα 15 έως και τα 43 ευρώ/MWh. Βεβαίως τότε δεν είχαν εφαρμοστεί τα μέτρα που αποφάσισε η ΡΑΕ για τη συγκράτηση των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης. Ωστόσο η εκ νέου αύξηση του κόστους, κρατά σε εγρήγορση τους συμμετέχοντες ενώ δε λείπουν και οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η παρέμβαση της ΡΑΕ αποδεικνύεται στην πράξη μη επαρκής για τη ρύθμιση της αγοράς.

Στον παρακάτω Πίνακα, το μέσο μοναδιαίο κόστος για τους 3 Uplift λογαριασμούς συστήματος συμπεριλαμβάνοντας τη δωδέκατη εβδομάδα (18.1.2021- 24.1.2021), σύμφωνα με τα αρχεία εκκαθάρισης του ΑΔΜΗΕ.

Στον Πίνακα περιλαμβάνεται επίσης το μέσο μοναδιαίο κόστος, σύμφωνα με τα διορθωτικά αποτελέσματα μέχρι την 3η εβδομάδα του target model.

 

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου