Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Κόντρα ΔΕΗ – βιομηχανίας για τα νέα τιμολόγια ρεύματος

Κόντρα ΔΕΗ – βιομηχανίας για τα νέα τιμολόγια ρεύματος

       Η βιομηχανία εκφράζει τη διαφωνία της και για τη νέα δομή των τιμολογίων που προτείνει η ΔΕΗ. Αυτή καταργεί την ειδική τιμή του νυχτερινού τιμολογίου, χρήση του οποίου έκαναν οι χαλυβουργίες και οι τσιμεντοβιομηχανίες, και τις εκπτώσεις όγκου με το επιχείρημα ότι ο μεγάλος όγκος αποτελεί ρίσκο για τη ΔΕΗ ως προμηθευτή.

Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ ΔΕΗ και ενεργοβόρου βιομηχανίας για τις νέες συμβάσεις και το κόστος ρεύματος. Για «απόλυτο αιφνιδιασμό» από τη ΔΕΗ κάνει λόγο η πλευρά της βιομηχανίας, αποκαλύπτοντας ότι οι προτάσεις της για τις νέες συμβάσεις (2021 και 2022) περιλαμβάνουν αυξήσεις της τάξεως του 40% και 50% σε

σχέση με τις υφιστάμενες –ανάλογα με το καταναλωτικό προφίλ τής κάθε βιομηχανίας– αλλά και «περιοριστικούς καταχρηστικούς όρους». 

Αυτό που επιπλέον εξόργισε τη βιομηχανία είναι η επιστολή που συνοδεύει τις προτάσεις της ΔΕΗ, η οποία τιτλοφορείται «ατομική ειδοποίηση» και ενημερώνει ότι οι διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση των νέων συμβάσεων παρατείνονται για δύο μήνες (έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2021) και ότι μετά την παρέλευση της δίμηνης αυτής προθεσμίας παύει να υφίσταται το μεταξύ τους συμβατικό πλαίσιο για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. 

«Διαπραγμάτευση υπό την απειλή όπλων δεν μπορεί να γίνει», τονίζουν κύκλοι της βιομηχανίας, οι οποίοι, επισημαίνοντας τη μάχη που δίνεται για να κρατηθούν όρθια τα εργοστάσια σε συνθήκες πανδημίας, αναρωτιούνται εάν οι προτάσεις της ΔΕΗ συνάδουν με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για στήριξη της βιομηχανίας. Η πλευρά της βιομηχανίας αναμένεται να θέσει το ζήτημα και στον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με αίτημα σε πρώτη φάση να διασφαλίσει ικανό χρόνο για «ουσιαστική και ειλικρινή διαπραγμάτευση». Αναμένει δε τις απαντήσεις της ΔΕΗ στις παρατηρήσεις επί των προτάσεών της για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.

Η βιομηχανία εκφράζει την κάθετη διαφωνία της, πέραν των αυξήσεων, και για τη νέα δομή των τιμολογίων που προτείνει η ΔΕΗ. Αυτή καταργεί την ειδική τιμή του νυχτερινού τιμολογίου, χρήση του οποίου έκαναν οι χαλυβουργίες και οι τσιμεντοβιομηχανίες, τις εκπτώσεις όγκου με το επιχείρημα ότι ο μεγάλος όγκος αποτελεί ρίσκο για τη ΔΕΗ ως προμηθευτή, εισάγει ρήτρα προσαύξησης η οποία συναρτάται με το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης και επιπλέον συναρτά την τιμολόγηση του ρεύματος με τη διαφοροποίηση του καταναλωτικού προφίλ. 

Οι όροι αυτοί χαρακτηρίζονται από τη βιομηχανία ως καταχρηστικοί, αφού, όπως τονίζουν, η ΔΕΗ δεν είναι ένας απλός προμηθευτής, αλλά ο μεγαλύτερος καθετοποιημένος παίκτης της αγοράς. Ειδικά για τον όρο της διαφοροποίησης του καταναλωτικού προφίλ, υπογραμμίζουν ότι η ΔΕΗ επιδιώκει ουσιαστικά μέσω αυτού την αποκλειστικότητα, αποστερώντας από τη βιομηχανία τη δυνατότητα να προσφέρει φορτία στην αγορά εξισορρόπησης, κάτι που αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας έναντι του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Η ΔΕΗ μπήκε στον κύκλο των επίσημων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε με την αποστολή των προτάσεων για τις νέες συμβάσεις, με το επιχείρημα ότι ως προμηθευτής αγοράζει και η ίδια ενέργεια από την αγορά για να την προσφέρει στους πελάτες της και δεν μπορεί να ζημιώνεται πουλώντας κάτω του κόστους. «Οι διάφορες εκπτώσεις κατεβάζουν το κόστος στα 25 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν η ΔΕΗ αγοράζει στα 50 και 60 ευρώ τη μεγαβατώρα», επισημαίνουν από τη ΔΕΗ και με έμφαση σημειώνουν ότι «η Επιχείρηση δεν μπορεί να πουλάει κάτω του κόστους». 

Το επιχείρημα αντιπαρέρχεται η πλευρά της βιομηχανίας σημειώνοντας ότι η ΔΕΗ δεν είναι ένας απλός προμηθευτής, αλλά ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής της χώρας, που διαμορφώνει τιμές στη χονδρεμπορική αγορά. Οι διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη αφορούν 11 βιομηχανικές μονάδες πέντε μεγάλων εργοστασίων και συγκεκριμένα έξι εργοστάσια της Βιοχάλκο, τρία εργοστάσια της τσιμεντοβιομηχανίας «Τιτάν», τρία εργοστάσια των ΕΛΠΕ, το εργοστάσιο της χαρτοβιομηχανίας ΜΕΛ και το εργοστάσιο της «Αλουμίνιον της Ελλάδος». Η συνολική κατανάλωση των 11 αυτών εργοστασίων ανέρχεται σε 5.300 GWh ετησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 12% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης της χώρας.

 

Χρύσα Λιάγγου
 www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου