Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

«Μπλόκο» στο project της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο

solar

Μεγάλα εμπόδια συναντούν με το... καλημέρα οι επενδύσεις σε πλωτά φωτοβολταϊκά, έντονες τοπικές αντιδράσεις στη Δυτική Μακεδονία. Σοβαρό πρόβλημα για τους επενδυτές η έλλειψη επαρκούς θεσμικού πλαισίου.

Σε περιπέτειες μπαίνουν, πριν καν ξεκινήσουν, οι επενδύσεις για τα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα για τα οποία υπάρχει

ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις έρχονται από την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αναφορικά με τα πλωτά φωτοβολταϊκά στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου Κοζάνης.

Όπως έγραψε το Business Daily, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προωθεί ένα πρόγραμμα για την εγκατάσταση πλωτών φ/β, συνολικής ισχύος 50 MW, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου Κοζάνης, ενώ και ο όμιλος Interphoton Investment έχει καταθέσει αίτηση στη ΡΑΕ για εγκατάσταση πλωτού φ/β, ισχύος 500 MW, επίσης στη λίμνη Πολυφύτου.

Ωστόσο, με αφορμή τα σχέδια για δημιουργία πλωτών φωτοβολταϊκών στην τεχνητή αυτή λίμνη, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Μακεδονίας συνεδρίασε αυτή την εβδομάδα για να εκφράσει την αντίθεσή του στην άναρχη, όπως την χαρακτήρισε, ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην περιοχή. Το συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές την αναστολή της αδειοδότησης και υλοποίησης υποδομών ΑΠΕ μέχρι να εγκριθεί το σχέδιο χωροταξικού πλαισίου της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες τοποθετήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας και αναφέρθηκε στη ραγδαία εξελισσόμενη τεχνολογία, με τα πλωτά φωτοβολταΙκά να έχουν ξεκάθαρα πλεονεκτήματα. Όπως εξήγησε, η ΔΕΗ έχει επιλέξει στη λίμνη Πολυφύτου προσεκτικά τα σημεία με μηδενική οπτική όχληση, πλησίον ακτών και χωρίς να ενοχλούν την υπόλοιπη δραστηριότητα της περιοχής.

Αντίθετοι στην εγκατάσταση των πλωτών φωτοβολταϊκών στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου στην Π.Ε Κοζάνης είναι και οι επαγγελματίες ψαράδες αλλά και οι δημοτικές αρχές Κοζάνης, Σερβίων και Βελβεντού. Μάλιστα οι τρεις δήμαρχοι, Λάζαρος Μαλούτας (Κοζάνης), Χρήστος Ελευθερίου (Σερβίων) και Μανώλης Στεργίου (Βελβεντού) έστειλαν κοινή επιστολή στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας όπου, μεταξύ άλλων, σημείωσαν ότι δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις και τόνισαν:

  • «Ελπίζουμε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι ήδη ενημερωμένη και ότι οι διεργασίες αυτές δεν έγιναν ερήμην της Περιφερειακής Αρχής όπως γίνεται με τους Δήμους μας. Ανεξέλεγκτες επενδύσεις φωτοβολταϊκών στην περιοχή της λίμνης Πολυφύτου δυστυχώς παρουσιάζονται ως εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις για τους κατοίκους της, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που η περιοχή προσπαθεί να βγει από τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη.
  • Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζονται τέτοιου είδους επενδύσεις χωρίς να έχει προηγηθεί περιβαλλοντική αξιολόγηση, χωρίς λήψη μέτρων προστασίας για το φυσικό περιβάλλον και χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν οι παράγοντες που αφορούν στους κατοίκους της περιοχής και στις ανάγκες τους καθώς και στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη λίμνη (αλιεία, αθλητισμός αναψυχή, τουρισμό). Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση απαιτεί άρτιο σχεδιασμό του μέλλοντος της λίμνης Πολυφύτου με τη συμβολή όλων των φορέων της περιοχής».

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης της περιοχής μας» σημείωσε, εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Επαγγελματιών ψαράδων Λίμνης Πολυφύτου.  

«Ο σύλλογός μας κατ’ επανάληψη έθεσε επί τάπητος το ζωτικό θέμα της αξιοποίησης της παραλίμνιας περιοχής της λίμνης Πολυφύτου, ως την καθοριστική παράμετρο για την ανάπτυξη της περιοχής. Ωστόσο, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της πολιτείας θα δημιουργούσε συνθήκες ακύρωσης της προοπτικής αξιοποίησης και εκμετάλλευσης της λίμνης και θα έβαζε την ταφόπλακα στην ανάπτυξη της περιοχής και μάλιστα να εμφανίζεται ως πρόταση βιώσιμης ανάπτυξης», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, όπου τονίζεται ότι «θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει για εμάς, χωρίς εμάς. Δεν μπορεί στο όνομα της δήθεν «δίκαιης μετάβασης» από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να ισοπεδώνονται τα πάντα. Είμαστε απέναντι σε όποιον θέλει, με τον ένα ή άλλο τρόπο, να καταστρέψει τα βουνά, τα δάση, τα ποτάμια και τις λίμνες μας και μας θεωρεί νούμερα και αναλώσιμο υλικό».

Έλλειψη θεσμικού πλαισίου

Όπως έγραφε το Business Dailyη έλλειψη θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα αποτελεί τροχοπέδη για τις επενδύσεις στον χώρο που εξαπλώνονται σε όλο το κόσμο.

Η γερμανική BayWa, που έχει εγκαταστήσει κάποια από τα μεγαλύτερα πλωτά φ/β της Ευρώπης, συγκαταλέγεται στις εταιρείες που εξετάζουν με ενδιαφέρον την ελληνική αγορά. Σε δηλώσεις του στο Business Daily, o Philipp Kunze, υπεύθυνος για την αξιοποίηση έργων στην Ελλάδα της BayWa, τονίζει ότι η εταιρεία εξετάζει «πολύ προσεκτικά» τις ευκαιρίες στην ελληνική αγορά.

«Η χώρα είναι σε πολύ καλή θέση να εκμεταλλευτεί τα πλωτά φ/β λόγω των μεγάλων υδάτινων συστημάτων της, τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη για υδροηλεκτρική ενέργεια», προσθέτει ο ίδιος.

Το πλωτό φ/β είναι μια σχετικά νέα πηγή ενέργειας. Οι πρώτες πατέντες για αυτόν τον τύπο τεχνολογίας κατατέθηκαν το 2008 και έκτοτε έχουν εγκατασταθεί κυρίως στην Κίνα, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντί να τοποθετείται ένα ηλιακό πάνελ στην ξηρά, αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί ένα πλωτό σύστημα, πάνω στο οποίο προσδένονται τα πάνελ, ενώ το σύστημα συνδέεται με το δίκτυο με υποβρύχιο καλώδιο. Το νερό κάτω από τα πάνελ τα διατηρεί δροσερά, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας και, παράλληλα, οι εγκαταστάσεις δεν απαιτούν πολύτιμο χώρο.

Στον αντίποδα, όμως, εγείρονται περιβαλλοντικά θέματα και ερωτήματα σε σχέση με το κατά πόσον επιβαρύνεται το οικοσύστημα που έχει ανάγκη την ενέργεια από τον ήλιο, ειδικά σε φυσικές λίμνες. Πρόκειται, επίσης, για μια νέα τεχνολογία που απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό και συγκεκριμένες γνώσεις εγκατάστασης.

«Το ρυθμιστικό πλαίσιο (στην Ελλάδα) δεν είναι σαφές», εξηγεί ο κ. Kunze. «Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν διαθέσιμα νομικά μέσα για την αδειοδότηση τέτοιων έργων, το απλό γεγονός ότι οι διοικητικές αρχές δεν είναι εξοικειωμένες με αυτήν την τεχνολογία, και το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η αδειοδότηση, απαιτεί έναν ειδικό κανονισμό για τη διευκόλυνση της διαδικασίας», προσθέτει ο κ. Kunze.

 

 

www.businessdaily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου