Στη Δυτική Θεσσαλία θα βρεθεί το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί μεταξύ άλλων στο φράγμα της Μεσοχώρας, ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το έργο, το οποίο μαζί με τον οδικό άξονα κεντρικής
Ελλάδος Ε 65 αναμένεται να βρεθεί επίσης στο επίκεντρο της σύσκεψης φορέων, που θα πραγματοποιηθεί λίγες ώρες αργότερα στην πόλη των Τρικάλων.Αν και η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία συγκυρία όπου οι εργασίες στη μονάδα έχουν περιέλθει για μία ακόμη φορά σε τέλμα, έπειτα από την ακύρωση στα τέλη Νοεμβρίου της ΑΕΠΟ από το ΣτΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες ώστε να μπει ξανά «στις ράγες» η ολοκλήρωση του έργου. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ βρίσκεται σε φάση εκπόνησης καινούριας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την έκδοση νέας ΑΕΠΟ.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση μπορεί να «τρέξει» αρκετά γρήγορα, δίνοντας επομένως γρήγορα τη σκυτάλη στην επανέναρξη των εργασιών, για την αποπεράτωση του σταθμού. Έτσι, το αισιόδοξο σενάριο «μιλά» για έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας της μονάδας μέχρι το τέλος του 2023, ενώ το απαισιόδοξο σενάριο μεταφέρει την «πρεμιέρα» της δοκιμαστικής λειτουργίας έως το τέλος του επόμενου έτους (2024).
Αιτία για την ακύρωση της ΑΕΠΟ από το ΣτΕ ήταν η αλλαγή των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, όσο και η αλλαγή του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού, μετά την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Το νομικό αυτό εμπόδιο θα ξεπερασθεί με την εκ νέου περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.
Η υδροηλεκτρική μονάδα έχει ισχύ 160 MW, ενώ εκτιμάται ότι θα παράγει σε ετήσια βάση 360 GWh «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο την έκλυση τουλάχιστον 450.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Η επένδυση της ΔΕΗ για την κατασκευή της μονάδας και του φράγματος υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο αν και είναι ολοκληρωμένη κατά 90% από το 2001, η καθυστέρηση στην έναρξη της λειτουργίας της στερεί από τη ΔΕΗ έσοδα 30 εκατομμύριων ευρώ ετησίως.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου