Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Έτοιμη να κόψει το ρεύμα στις πομόνες η ΔΕΗ για μικρο-οφειλές

quhoma_project

Η περίπτωση του Κυριάκου Γκαγκά, ενός βαμβακοπαραγωγού από το Κόσμιο του Νομού Ροδόπης, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των εκβιαστικών πιέσεων που υπόκειται ξανά το τελευταίο διάστημα οι αγρότες εξαιτίας μικρο-οφειλών στην ΔΕΗ. 

Με μια χειρόγραφη επιστολή στην Agrenda, ο κ. Γκαγκάς καταγγέλλει αλλεπάλληλα ενοχλητικά τηλεφωνήματα από την

ακάθεκτη εισπρακτική που έχει προσλάβει η ΔΕΗ, με τον άνθρωπο στην άλλη άκρη της γραμμής να ενημερώνει τον αγρότη πως η ΔΕΗ θα κόψει το ρεύμα στην εκμετάλλευσή του για μια οφειλή της τάξης των 540 ευρώ.

Το ζήτημα διακοπής του αγροτικού ρεύματος – τόσο στις ομαδικές γεωτρήσεις,  όσο και στις μικρές οφειλές – λόγω καθυστερήσεων στις αποπληρωμές των διακανονισμών από τους πελάτες – αγρότες της ΔΕΗ τείνει να λάβει πλέον και πολιτικές διαστάσεις, με βουλευτές να απευθύνουν ερωτήματα στους συναρμόδιους υπουργούς για το αν είναι ενήμεροι για το μέγεθος τους προβλήματος. Ενδεικτικά σε σχετική του ερώτηση ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας, καλεί τους υπουργούς Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης να τοποθετηθούν επί του θέματος όχι μέσω της ΔΕΗ, καθώς και να διευκρινίσουν ποια μέριμνα θα ληφθεί, προκειμένου να πάψουν οι αναίτιες ενοχλήσεις των εισπρακτικών εταιρειών σε παραγωγούς- καλλιεργητές, ιδίως, στις περιπτώσεις οφειλών μικρών και πολύ μικρών ποσών.

Οι απαράδεκτα χαμηλές τιμές στο βαμβάκι και η συμφόρηση στην αγορά κηπευτικών φαίνεται ότι έχουν ακυρώσει τον προγραμματισμό των οικονομικών υποχρεώσεων των παραγωγών που πλέον αναμένουν τον επόμενο κύκλο ενισχύσεων για να τις διευθετήσουν, όσο ταυτόχρονα ετοιμάζονται για τις ανοιξιάτικες σπορές.

Επιστρέφοντας στην περίπτωση του κ. Γκάγκα, ο ίδιος αναμένει την συνδεδεμένη βάμβακος προκειμένου να εξοφλήσει αυτό το υπόλοιπο 20% ενός συνολικού λογαριασμού 2.800 ευρώ περίπου, εξηγώντας πως ποτέ δεν υπήρξε στρατηγικός κακοπληρωτής σε αντίθεση με τους αγοραστές της παραγωγής των αγροτών που διαρκώς διαμορφώνουν αρνητικό εμπορικό κλίμα.

Όπως επισημαίνουν πλήθος παραγωγών που μεταφέρουν το κλίμα στην Agrenda, η διοίκηση της ΔΕΗ φαίνεται να αδυνατεί να αντιληφθεί το γεγονός πως τόσο οι αγρότες, όσο και οι κτηνοτρόφοι, δυστυχώς, δεν εισπράττουν αμοιβές σε τακτά διαστήματα για την παραγωγή τους, προκειμένου να αποπληρώνουν τις οφειλές τους, στα διαστήματα που έχει προκαθορίσει η εταιρία, έχοντας κατά νου άλλους καταναλωτές με πιο κανονικές (μηνιαίες) κατανομές αμοιβών, όπως π.χ. υπάλληλοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και κάθε είδους επιχειρήσεις.

 
www.agronews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου