Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

ΔΕΗ / Στους ιδιώτες σχεδόν η μισή λιγνιτική παραγωγή για μία τριετία

Εργοστάσιο της ΔΕΗ

Τη μισή λιγνιτική παραγωγή της υποχρεούται να πωλεί η ΔΕΗ από φέτος στους ιδιώτες προμηθευτές μέσω σύναψης διμερών συμβολαίων βάσει της συμφωνίας που έγινε χθες μεταξύ του υπουργού ΠΕΝ Κ. Σκρέκα και των εκπροσώπων

των θεσμών.

Πρόκειται για τη «λύση» της κυβέρνησης Ν.Δ. προκειμένου να κλείσει η υπόθεση του μονοπωλίου της ΔΕΗ, για την οποία θα γίνει άμεση δοκιμή στην αγορά (market test) κατόπιν έγκρισης του υπουργού.

Όπως ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ, η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησαν ώστε τα επόμενα τρία έτη η ΔΕΗ να προχωρήσει σε τμηματική πώληση ενέργειας μέσω διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε οι ποσότητες ενέργειας, οι οποίες θα διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα, να ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος.

Δικαίωμα αγοράς των προϊόντων αυτών θα έχουν όλοι οι κάτοχοι άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η διάθεση θα γίνεται μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη ΡΑΕ σε προκαθορισμένη τιμή και όχι μέσα από διαδικασίες δημοπράτησης.

Κατά το ΥΠΕΝ, η υιοθέτηση του μηχανισμού επανόρθωσης δεν παραβλάπτει τα συμφέροντα της ΔΕΗ λόγω του περιορισμού της λιγνιτικής παραγωγής και της αύξησης του κόστους, αλλά και της απολιγνιτοποίησης, ενώ, όπως αναφέρεται, οι ποσότητες, που «θα είναι συγκεκριμένες και όχι ιδιαίτερα μεγάλες» και θα προσφέρονται σε τιμές «που δεν θα παραβλάπτουν ουσιωδώς την οικονομική της κατάσταση, καθώς θα συνδέονται με την ενδοημερήσια αγορά».

 

 www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου