Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Αλλαγή στρατηγικής από τη ΔΕΗ: Υπέγραψε μονοετή σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για μέρος των αναγκών της

 

Τέλος στις πολυετείς δεσμευτικές συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου βάζει η ΔΕΗ, όπως άλλωστε είχε κάνει γνωστό και ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Στάσσης στην Investor Day όπου και παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο για την περίοδο 2021-2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της δημόσιας

εταιρίας στις 15 Δεκεμβρίου έλαβε απόφαση και δεν ανανέωσε την 9ετή σύμβαση προμήθειας ποσοτήτων αερίου με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Αντίθετα προχώρησε, όπως αναφέρουν πηγές, στο κλείσιμο ετήσιας συμφωνίας που θα καλύπτουν μέρος των αναγκών της σε φυσικό αέριο. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ χρειάζεται το καύσιμο για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αλλά και για την εμπορία φυσικού αερίου προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Πηγές θέλουν, οι τιμές να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, ευελιξία την οποία πλέον μπορεί να παρέχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας μετά και την έλευση του αζέρικου αερίου από τον αγωγό TAP.

Η σύμβαση ισχύει για το 2021, ενώ η ΔΕΗ καλύπτει τις υπόλοιπες ανάγκες της τόσο με προμήθεια ποσοτήτων LNG όσο και από άλλους εμπόρους που φέρνουν αέριο μέσω του ΕΣΦΑ.

Ο Γιώργος Στάσσης στη διάρκεια της παρουσίασης του επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρίας προς τους αναλυτές είχε κάνει γνωστό ότι η εταιρία αποσκοπεί να γυρίσει την ηλεκτροπαραγωγή της σε θετικά EBITDA  το 2023 καταγράφοντας λειτουργική κερδοφορία 130 εκ. από ζημιές ύψους 200 εκ. ευρώ το 2019 και το 2018.

Όπως προκύπτει από την παρουσίαση που έκανε η διοίκηση της εταιρίας στους αναλυτές κι επενδυτές τα μέσα για την επίτευξη του προαναφερόμενου στόχου είναι αφενός η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων που προκαλούν ζημιές και η καλύτερη διαχείριση του χαρτοφυλακίου του φυσικού αερίου για την προμήθεια των συγκεκριμένων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Ως προς το φυσικό αέριο, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η ΔΕΗ στην Investor Day, η νέα στρατηγική της ακολουθεί δύο βήματα:

1.       Τη σταδιακή αποδέσμευση της από το μακροχρόνια συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ και η αξιοποίηση πρόσθετων συμβάσεων προμήθειας LNG και αερίου αγωγού. Τις κινήσεις αυτές η ΔΕΗ τις έκανε την περίοδο 2018-2020.

2.       Την πλήρη αντικατάσταση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αγόραζε με το μακροχρόνιο συμβόλαιο από τη ΔΕΠΑ, μέσα από τη δημιουργία ενός διευρυμένου χαρτοφυλακίου προμηθευτών και συμβάσεων LNG και αερίου αγωγού. Η ΔΕΗ θα αξιοποιήσει το ανταγωνιστικό περιβάλλον στην ενέργεια όπως αυτό διαμορφώνεται από το 2021.

Ήδη η δημόσια εταιρία εξοικονόμησε 80 εκ. ευρώ τη διετία 2019 -2020 και προσδοκά περισσότερα στην προσεχή τριετία.

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου