Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Φάμελλος: Σε ΝΟΜΕ για πάντα μάς οδηγεί η κυβέρνηση ΝΔ


Με αφορμή τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους θεσμούς, ο τομεάρχης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

Με τραγικό, για τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές ηλεκτρισμού, τρόπο πέφτουν οι μάσκες της κυβέρνησης ΝΔ. Παρά τις υποκριτικές

εξαγγελίες της, η ΝΔ  επαναφέρει και μάλιστα επιβάλλει εσαεί ΝΟΜΕ, διασφαλίζει δηλαδή την προνομιακή πρόσβαση των προμηθευτών ενέργειας στην παραγωγή της ΔΕΗ, σε τιμές κάτω του κόστους. Αυτό ήταν τελικά το αποτέλεσμα της προσχηματικής και αποτυχημένης διαπραγμάτευσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με τους θεσμούς, όπως επιβεβαιώνει ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε το ΥΠΕΝ αργά χθες το βράδυ.

Χωρίς κανένα όφελος για τη χώρα και τη ΔΕΗ από τη βίαιη και χωρίς σχέδιο ταχεία απολιγνιτοποίηση, χωρίς καμία βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ, χωρίς αποζημίωση -που άλλες χώρες της Ε.Ε. κέρδισαν με την απόσυρση των λιγνιτικών τους μονάδων- και πάνω από όλα με νέα οφέλη για λίγους προμηθευτές αλλά, με κόστος για τους καταναλωτές.

Πρώτη πράξη της κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν οι αυξήσεις που κόστισαν 500 εκατ. ευρώ το χρόνο στους καταναλωτές της ΔΕΗ και επέτρεψαν στους ανταγωνιστές της να αυξήσουν τόσο τα κέρδη όσο και το μερίδιό τους στην αγορά.

Ακολούθησε η χρεοκοπία του Ειδικού Λογαριασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) και η, με σοβαρά θέματα εποπτείας, έναρξη του target model, που οδήγησαν πάλι σε αυξήσεις για τους καταναλωτές, κυρίως λόγω «ανισορροπιών» στην αγορά εξισορρόπησης, και χαράτσια για τις ΑΠΕ και όλους τους πολίτες, μέσω και του «πράσινου τέλους» στο πετρέλαιο κίνησης.

Τρίτη πράξη είναι η επιβολή ΝΟΜΕ μέχρι να κλείσουν οι λιγνίτες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτή που, διά του τέως Υπουργού ΠΕΝ, κυρίου Χατζηδάκη, κατηγορούσε, τον Νοέμβριο του 2019, τον ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοπρασίες ποσοτήτων ΝΟΜΕ, τις οποίες "χρέωνε" ψευδώς στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ γνώριζε πως είχαν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με τους θεσμούς από το 2013-14. Ομνύοντας ότι καταργεί, όπως δήλωνε, τις ΝΟΜΕ, έρχεται σήμερα να δεσμεύσει τη ΔΕΗ σε νέες ΝΟΜΕ!

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, με το χθεσινό ενημερωτικό σημείωμα, αποδέχεται την ήττα της στη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για κάποια αποζημίωση της ΔΕΗ λόγω της απόσυρσης των λιγνιτικών της μονάδων.

Δεσμεύει ακόμη τη ΔΕΗ να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους, γιατί πώς αλλιώς οι προμηθευτές θα δεχτούν να συνάψουν συμβόλαια, και μεταφέρει στους καταναλωτές της ΔΕΗ τη χασούρα με τις υπέρογκες αυξήσεις που βλέπουν ήδη στους λογαριασμούς τους.

Το ΥΠΕΝ παραδέχεται επιπλέον ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιούργησε αδιέξοδα και στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού, επέτρεψε φαινόμενα αισχροκέρδειας και «παιχνίδια» εκατομμυρίων στην αγορά εξισορρόπησης, αλλά και αναξιοπιστία στη διαχείριση του ΕΛΑΠΕ αφού, δεν αναφέρει καμία λύση σε αυτά τα κρίσιμα προβλήματα που επηρεάζουν ουσιαστικά την κλιματική μετάβαση, την ελληνική παραγωγή και την πραγματική οικονομία, καθώς και την ενεργειακή φτώχεια.

Αποκαλύπτεται, δυστυχώς, ότι 18 μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην αγορά ενέργειας οδηγούν την Ελλάδα σε στρεβλώσεις και «βραχυκυκλώματα», πάντα όμως στις πλάτες των καταναλωτών.​

 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου