Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Funds οι βασικοί ενδιαφερόμενοι για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ - Τι έδειξε η πρώτη προσέγγιση

Funds οι βασικοί ενδιαφερόμενοι για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ - Τι έδειξε η πρώτη προσέγγιση

Σοβαρό ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει μετά τις πρώτες αναγνωριστικές επαφές Goldman και Eurobank με επενδυτικά σχήματα

Μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών με πιθανούς υποψήφιους αγοραστές του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, που πραγματοποίησαν πριν τις γιορτές οι Goldman Sachs η Eurobank, κυβέρνηση και ΔΕΗ περιμένουν στις 29 Ιανουαρίου τα

αποτελέσματα του πρώτου crash test, δηλαδή της διαδικασίας που ακολουθείται για την κατ’αρχήν εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα εισέλθει από νωρίς στα «βαθιά» των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, αφού η υπόθεση του ΔΕΔΔΗΕ είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις.
Άλλωστε ήδη η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έχει απευθύνει αίτημα συνάντησης προς τον νέο υπουργό προκειμένου να συζητήσουν τα σημαντικά θέματα της αγοράς ενέργειας, με κορυφαίο το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης.
Πάντως στη μέχρι τώρα διαδικασία που «τρέχουν» η Goldman και η Eurobank, έχει στεφθεί με επιτυχία αφού έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλο αριθμό κυρίως από ξένα funds τουλάχιστον για να έχουν κατ΄αρχή ενημέρωση.
Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μιλάνε για την προσέγγιση από 40 έως και 70 υποψήφιων επενδυτών εκ των οποίων οι 19 ανταποκρίθηκαν θετικά.
Μεταξύ των 19 κυριαρχούν ξένα funds και ειδικότερα ορισμένα που έχουν εξειδίκευση στις υποδομές δικτύων, ενώ από τους αντίστοιχους Ευρωπαίους Διαχειριστές Δικτύων τηρείται μία στάση αναμονής, αν και όπως φαίνεται γίνονται επαφές με funds για μία κοινή κάθοδο.
Στον διαγωνισμό δεν θα συμμετάσχει τελικά η Enel, ενώ το πιθανότερο είναι funds να καταστούν οι μέτοχοι της μειοψηφίας καθώς θα έχουν λαμβάνει ικανοποιητικές αποδόσεις.
Οι Ευρωπαίοι διαχειριστές μάλλον δύσκολα θα σπεύσουν για πακέτα μειοψηφίας, χωρίς ευρύτερη στρατηγική προοπτική ελέγχου, αν και τίποτε δεν αποκλείεται.
Κομβική για την ΔΕΗ είναι η αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς από το τίμημα αυτού θα κριθεί το ύψος της εισροής που θα λάβει για να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής της δομής, την έκδοση ομολόγου και την χρηματοδότηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για το 100% της αποτίμησης του ΔΕΔΔΗΕ μιλούν για νούμερα μεταξύ 2,5 με 3 δισ ευρώ.

Τα κίνητρα για τους επενδυτές

Οι όροι της προκήρυξης είναι διαμορφωμένοι κατά τέτοιο τρόπο που να μην απαιτούν την συμμετοχή εξειδικευμένου διαχειριστή δικτύου, πράγμα που δίνει την άνεση στα funds να πρωταγωνιστήσουν, μόνα, σε συνεργασία μεταξύ τους, αλλά και σε κοινοπραξία με Διαχειριστές.
Επενδυτικά Κεφάλαια που είχαν δώσει το παρών σε άλλες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, όπως η Blackrock, η Macquarie, η Αrdian λέγεται ότι συγκαταλέγονται στους ενδιαφερόμενους.
Στην επόμενη φάση θα προκριθούν όσοι πληρούν τα τεχνικά, χρηματοοικονομικά και νομικά κριτήρια που θέτει η προκήρυξη και θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά.
Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαμόρφωση του σταθερού εσόδου του Διαχειριστή Δικτύων και η υψηλή απόδοση, μεταξύ 6,5 ως 7%, όπου φαίνεται ότι θα οριστικοποιηθεί το WACC από τη ΡΑΕ. 
Πρόκειται για μία απόδοση διπλάσια του μέσου όρου ανάλογων ευρωπαϊκών διαχειριστών, των οποίων κυμαίνεται κατά μέσον όρο μεταξύ 2,5-3,5%.
Αυτοί είναι δύο παράγοντες-κλειδί, για το σημαντικό ενδιαφέρον, που δείχνει ότι μπορεί να προσελκυσθεί.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου