Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Ο καταναλωτής πληρώνει τις αναταράξεις στην αγορά εξισορρόπησης - Σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος σε Χαμηλή και Μέση Τάση

https://energypress.gr/sites/default/files/styles/620x300/public/article/images/ashish-kashyap-09.jpg?itok=SoByHmqT

Τη στιγμή που οι αναταράξεις του target model συνεχίζονται επί τρείς σχεδόν μήνες, χωρίς οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις να έχουν δώσει την οριστική "φόρμα" της αγοράς, η αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής, κυρίως στην αγορά εξισορρόπησης, έχει προσθέσει ήδη σημαντικό βάρος σε μεγάλη μερίδα των

καταναλωτών ρεύματος.

Οι υψηλές χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος έχουν περάσει σε μεγάλο βαθμό στους οικιακούς, εμπορικούς, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, παρότι καμία εταιρεία προμήθεια ρεύματος δεν έχει ανακοινώσει αυξήσεις.

Στη Μέση Τάση, όπου κατά κανόνα οι συμβάσεις (οι οποίες είναι όλες b2b και όχι οριζόντιες) δεν έχουν ρήτρες χονδρεμπορικής, οι προμηθευτές προχώρησαν σε αύξηση της τιμής σε συνεννόηση με τους πελάτες, όπου αυτό ήταν εφικτό. Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις όπου οι προμηθευτές κατήγγειλαν τις συμβάσεις διαπιστώνοντας ότι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των υψηλών τιμών στη χονδρική επί μακρόν.

Το ουσιώδες είναι ότι, συναινετικά ή όχι, νέες και παλιές συμβάσεις κινούνται πλέον στα επίπεδα των 67 με 69 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από τα επίπεδα των 59 έως 61 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που ήταν πριν το target model, ενώ υπήρχαν και πολύ πιο "επιθετικές" εμπορικές συμπεριφορές που είχαν οδηγήσει σε συμβάσεις ακόμα και στα επίπεδα των 53 έως 55 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Συμπερασματικά, στη Μέση Τάση "εγκαταστάθηκαν" ήδη αυξήσεις κατ΄ελάχιστον 13 με 15% με ότι αυτό σημαίνει για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της κατηγορίας αυτής που αποτελεί τον κορμό της παραγωγικής δραστηριότητας και του τομέα υπηρεσιών της χώρας.

Οικιακοί και επαγγελματικοί καταναλωτές

Την ίδια στιγμή στη Χαμηλή Τάση υπάρχει ένα πραγματικό χάος, μέσα στο οποίο η μόνη σταθερά είναι οι αυξήσεις τιμών. Και τούτο διότι όλοι οι εναλλακτικοί προμηθευτές (εκτός δηλαδή από η ΔΕΗ που έχει τιμολόγια σταθερά όσον αφορά τη χονδρεμπορική τιμή) στέλνουν στους πελάτες τους "φουσκωμένους" λογαριασμούς, με την έννοια ότι κάθε Κιλοβατώρα κατανάλωσης χρεώνεται υψηλότερα, όπως δηλαδή προβλέπουν οι (συνδεδεμένες με τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς) ρήτρες που περιλαμβάνουν οι περισσότερες από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τους καταναλωτές.

Το επιπλέον πρόβλημα ωστόσο είναι ότι κάθε εταιρεία έχει διαφορετικά όρια ενεργοποίησης και υπολογισμού της ρήτρας χονδρεμπορικής τιμής, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η παρακολούθηση του τι συμβαίνει σε κάθε λογαριασμό και του αν τηρούνται πράγματι οι συμβατικοί όροι.

Το σίγουρο είναι ότι, με βάση τουλάχιστον τους λογαριασμούς που στέλνουν διαμαρτυρόμενοι καταναλωτές στο energypress, οι χρεώσεις όλων ανεξαιρέτως των εναλλακτικών προμηθευτών είναι αυξημένες λόγω ρήτρας. Οι αυξήσεις κυμαίνονται από τα επίπεδα του 7%, έως και του... 35%.

Οι αυξήσεις στις χρεώσεις δεν προβλέπεται να σταματήσουν, δεδομένου ότι το χονδρεμπορικό κόστος ρεύματος σε ότι αφορά την αγορά εξισορρόπησης, δείχνει να έχει αυξητικές τάσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα (18-24 Ιανουαρίου) διαμορφώθηκε στα 10,82 ευρώ/MWh, έναντι 7,77 ευρώ/MWh στο 7ήμερο 11-17 Ιανουαρίου.

Ακόμα όμως και αν τις επόμενες εβδομάδες υπάρξει και πάλι αποκλιμάκωση (εκκρεμεί η εφαρμογή των αποφάσεων της ΡΑΕ και ίσως η λήψη επιπλέον μέτρων) οι ρήτρες θα συνεχίσουν να "παράγουν" αυξήσεις για κάποιο διάστημα ακόμα, καθώς υπάρχει μια διαφορά φάσης από την εκκαθάριση της χονδρεμπορικής έως την ενεργοποίηση της ρήτρας.

 

 Θοδωρής Παναγούλης

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου