Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Μπαίνουμε στη μετεξέλιξη του ΔΕΔΔΗΕ σε Διαχειριστή «επόμενης γενιάς»

 Μπαίνουμε στη μετεξέλιξη του ΔΕΔΔΗΕ σε Διαχειριστή «επόμενης γενιάς»

Η χρονιά που αποχαιρετούμε, αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα μια από τις δυσκολότερες στη μεταπολεμική περίοδο της χώρας μας αλλά και διεθνώς, σε κοινωνικό, οικονομικό αλλά και ανθρωπιστικό επίπεδο. Η πανδημία δοκίμασε και συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας σε όλα τα επίπεδα, αλλά η χώρα μας, κατά κοινή ομολογία, κατάφερε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την

πρωτόγνωρη αυτή κρίση.

Η συρροή της πανδημίας, της οικονομικής αβεβαιότητας και των ακραίων καιρικών συνθηκών το 2020 απαίτησε, πέρα από οποιασδήποτε πρόβλεψη, ευελιξία, προσαρμοστικότητα και καινοτόμες προσεγγίσεις. Είμαστε περήφανοι για την οικογένεια του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία μέσα σε αυτό το περιβάλλον, έδωσε τον καλύτερο της εαυτό και κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί επιτυχώς στις δεσμεύσεις της απέναντι στους πελάτες της, στους ανθρώπους της και στην κοινωνία.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΔΕΔΔΗΕ διασφαλίζοντας πρωτίστως την ασφάλεια των εργαζομένων του, διασφάλισε στη συνέχεια την αδιάληπτη ηλεκτροδότηση της επικράτειας, παρά τα lockdowns και αυξάνοντας ταυτόχρονα τις επενδύσεις του, γεγονός που ανέστρεψε το κλίμα από/υπό επένδυσης της εταιρείας και οδήγησε στη βελτίωση της ποιότητας ρεύματος κατά 20% - του δείκτη SAIDI (μείωση του χρόνου μη προγραμματισμένων βλαβών)- σε μια χρονιά που λόγω τηλεργασίας και παραμονής των ανθρώπων στις οικίες του, αυτή η βελτίωση ήταν πιο απαραίτητη από ποτέ.

Κοιτώντας μπροστά, σε ότι αφορά στο μακροοικονομικό περιβάλλον, θεωρώ ότι οι επιτυχείς προσπάθειες της Πολιτείας για θωράκιση της χώρας απέναντι στην πανδημία και η θετική απόκριση της Ελληνικής κοινωνίας, θα μας οδηγήσουν σταδιακά στο δρόμο της επιστροφής στην (νέα) κανονικότητα, επιτρέποντας στην χώρα μας να συνεχίσει την αναπτυξιακή διαδρομή που είχε ξεκινήσει λίγο πριν τον Covid.

Συμβολή στη σταθερότητα και στην ανάπτυξη

Ο τομέας της ενέργειας, ως ένας από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, δοκιμάστηκε και αυτός τη χρονιά που μας πέρασε. Η συμβολή του όμως πιστεύω ότι ήταν καθοριστική στο να διατηρηθεί - στο μέγιστο επιτρεπόμενο βαθμό λόγω των συνθηκών – η σταθερότητα.

Η ελληνική αγορά ενέργειας που διανύει ταυτόχρονα με την πανδημία μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις λόγω της μετάβασής της σε ένα νέο σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας, κατάφερε να εξελιχθεί και να προχωρήσει αρκετά βήματα πιο κοντά προς την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί σε εθνικό επίπεδο.

Ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της προόδου, καθώς η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής προς αυτή την κατεύθυνση.

Το όραμα του ΔΕΔΔΗΕ είναι να μετεξελιχθεί σε έναν Διαχειριστή «επόμενης γενιάς» ο οποίος θα αποτελεί σημείο αναφοράς επιχειρησιακής και επενδυτικής απόδοσης, θα δημιουργεί αξία αξιοποιώντας τις αναδυόμενες τεχνολογίες και θα καλύπτει με βιώσιμο τρόπο τις αυξανόμενες ανάγκες για οικονομική ενέργεια. Ταυτόχρονα, θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τη μετάβαση της ελληνικής αγοράς ενέργειας σε μια αγορά ενεργών καταναλωτών και νέων φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, υλοποιώντας ταυτόχρονα με επιτυχία όλους τους στόχους του ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα).

Κατά τη διάρκεια του 2020, ο ΔΕΔΔΗΕ υιοθέτησε ένα καινούριο μοντέλο λειτουργίας και ανάπτυξης, εισάγοντας μια νέα οργανωτική δομή και θέτοντας τις βάσεις για μια αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών. Προσαρμοστήκαμε άμεσα στο νέο ψηφιακό κόσμο και ξεκίνησε την υλοποίηση όλων των κρίσιμων έργων και επενδύσεων που θα οδηγήσουν στην πλήρη ψηφιοποίηση της εσωτερικής του λειτουργίας, του δικτύου του αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών του.

Η πρόοδος που επιτεύχθηκε σε αυτά τα έργα εν μέσω των αντίξοων συνθηκών της χρονιάς που πέρασε, με καθιστούν ιδιαίτερα αισιόδοξο για την περαιτέρω πορεία μας το 2021. Η πανδημία υπογραμμίζω και πάλι, λειτούργησε ως επιταχυντής της ψηφιακής μας ανάπτυξης και όχι σαν τροχοπέδη.

Μπαίνοντας στη νέα δεκαετία, ξέρουμε ότι λίγα πράγματα θα παραμείνουν όπως ήταν. Η δέσμευση μας για επιστροφή στην κανονικότητα ξεκινά με τους ανθρώπους. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην αλληλοϋποστήριξη, στη φροντίδα και στην ασφάλεια των ανθρώπων μας, των πελατών και της κοινωνίας και επιταχύνουμε το βηματισμό μας για τον μετασχηματισμό της εταιρείας και την υλοποίηση του φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματός μας

Η νέα μας πελατοκεντρική φιλοσοφία σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του δικτύου μας με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών, εκτιμώ πως θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες όλης της αγοράς ενέργειας για εκσυγχρονισμό.

Εξάλλου ο πολυδιάστατος ρόλος του ΔΕΔΔΗΕ είναι διαχρονικά εξαιρετικά κρίσιμος για την πορεία της ενεργειακής αγοράς. Τη νέα χρονιά δεν θα λείψουν οι προκλήσεις σε συνέχεια της αναστάτωσης που έχει προκαλέσει η πανδημία, ωστόσο η ομαλή συνέχιση της επιχειρησιακής μας λειτουργίας και του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού απρόσκοπτα καθ΄όλη τη διάρκεια του 2020, αποτελούν εχέγγυο για τη συνέχιση αυτής της αποτελεσματικής διαδρομής.

-----------------

 

Του Αναστάσιου Μάνου

Ο κ. Αναστάσιος Μάνος είναι Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ

(To άρθρο περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα του energypress για τις προοπτικές του 2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου