Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Να διατηρηθούν τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων ζητάει το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων και ο "Σπάρτακος"


Άμεσα κινητοποιήθηκε το Δ.Σ. του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, ώστε να αντιμετωπίσει την ξαφνική απόφαση του πρώην Υπουργού Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με τη μείωση του ποσοστού επί των εσόδων που θα λάβουν για το 2020 οι λιγνιτικές περιοχές από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπών

αερίων του θερμοκηπίου.

Όπως επισημαίνει σχετικά ο δήμαρχος Φλώρινας και πρόεδρος του ΔΣ, Β. Γιαννάκης, πρόκειται για μια απόφαση που λήφθηκε λίγες μέρες πριν μετακινηθεί ο κ. Χατζηδάκης στο Υπουργείο Εργασίας και δημοσιεύτηκε μετά τον ανασχηματισμό, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ., που έγινε το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021 στην Πτολεμαΐδα, με την παρουσία δια ζώσης των Δημάρχων Κοζάνης, Εορδαίας, Φλώρινας, Αμυνταίου και διαδικτυακά του Δημάρχου Μεγαλόπολης, λήφθηκαν αποφάσεις για άμεσες ενέργειες, ώστε να αποφευχθεί η δρομολογούμενη μείωση των πόρων.

Μετά από εισήγηση του Προέδρου του Δικτύου και Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη, αποφασίστηκε άμεσα να δρομολογηθεί συνάντηση με τον νέο Υπουργό Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα και να κατατεθεί πρόταση με σκοπό τη διατήρηση του ποσοστού κατανομής στο προηγούμενο επίπεδο.

Ο κ. Γιαννάκης σχετικά με το θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η πληθώρα ζητημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, τα μεγάλα προβλήματα, όπως η διαδικασία απολιγνιτοποίησης και η διαχείριση της πανδημίας, απαιτεί να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση προς αντιμετώπιση και επίλυσή τους. Ως Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων παραμένουμε σταθεροί στην πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση μας για διατήρηση της κατανομής των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων, καθώς το Πράσινο Ταμείο είναι το μοναδικό εργαλείο από το οποίο μπορούμε να αντλούμε άμεσα πόρους στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε μέχρι την ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της επόμενης περιόδου».

Επιπρόσθετα με την ευκαιρία σύγκλισης της συνεδρίασης συζητήθηκαν κι άλλα θέματα σχετικά, με την εξέλιξη της απολιγνιτοποίησης και των επιδράσεών της στις κοινωνίες των ενεργειακών περιοχών, την επικείμενη εγκατάσταση των δικτύων φυσικού αερίου, και το μοντέλο λειτουργίας της διαδημοτικής επιχείρησης Τηλεθέρμανσης, που θα συσταθεί το επόμενο διάστημα.

Ανακοίνωση από το "Σπάρτακο"

Σε επικριτική ανακοίνωση κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ για τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εμπομπών προέβη και το σωματείο Σπάρτακος.

Αναλυτικότερα, υποστηρίζει τα εξής:

Πραγματικά αναρωτιόμαστε.

Πώς είναι δυνατόν όλοι να αναγνωρίζουν ότι η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας είναι μία πολύπαθη και ιδιαίτερη περιοχή και την ίδια ώρα να δέχεται πολλαπλά χτυπήματα, από πολλές κατευθύνσεις; 

Πώς περιμένει ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης να ερμηνεύσουμε τη δήλωσή του ότι «καμία περιοχή δεν πρέπει και δεν μπορεί να μείνει χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό;»

Μάλλον ήρθαν τα πάνω κάτω

Η έκδοση Υπουργικής Απόφασης από τον πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη στις 31/12/2020 (μία ανάσα δηλαδή πριν φύγει από το υπουργείο ωσάν κλέφτης) που προβλέπει μείωση του ποσοστού (από 6 σε 1%) επί των εσόδων των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που διατίθενται μέσω  του προγράμματος  του Πράσινου Ταμείου προς τις Π.Ε Κοζάνης, Φλώρινας και το Δήμο Μεγαλόπολης, εκτός από το γεγονός ότι προσβάλει τους πολίτες της περιφέρειας, είναι  κατάφορα άδικη, προκλητική και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.

  • Πώς είναι δυνατόν να περιμένουν να αποδεχτούμε μία απόφαση που ζημιώνει την περιοχή κατά 31 και άνω εκατομμύρια ευρώ
  • Πώς είναι δυνατόν να περιμένουν να δεχθούμε ένα ακόμα χτύπημα όταν ήδη έχουν «σκοτώσει» την περιοχή με το πλάνο της βίαιης απολιγνιτοποίησης;

   Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κάνουμε αποδεκτή μία τέτοια απόφαση

   Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθούμε καμία απόφαση, κανενός υπουργού που δίνει την χαριστική βολή και φεύγει παρατώντας τα θύματά του στο έλεός τους. 

     Η αποκατάσταση της αδικίας (μίας ακόμα αδικίας που συντελείτε στην Περιφέρειά μας) θα πρέπει να είναι δεδομένη και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τον νέο Υπουργό ΠΕΝ κ. Σκρέκα να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση την ώρα που οι φωνές όλων των θεσμικών φορέων, κραυγάζουν το ίδιο πράγμα. 

 

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου