Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

ΔΕΗ: 19 χρόνια μετά την Tellas επιχειρεί εκ νέου στις τηλεπικοινωνίες

 Η TELLAS φιλοδοξούσε να αποτελέσει -το μακρινό 2003- το σημαντικότερο τηλεπικοινωνιακό φορέα μετά τον ΟΤΕ στην χώρα, σε σταθερή τηλεφωνία και υπηρεσίες Internet. 


Την είσοδό της στις τηλεπικοινωνίες δρομολογεί η ΔΕΗ, «κουμπώνοντας» στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ένα δίκτυο οπτικών ινών, ώστε να προσφέρει σε άλλους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών πρόσβαση σε γραμμές υψηλών ταχυτήτων.

Για τη χρηματοδότηση του project θα εκδοθεί

μακροπρόθεσμο ομολογιακό δάνειο ποσού έως 530 εκατ. ευρώ κατόπιν Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) που υπέγραψε η Επιχείρηση με τις τράπεζες «ALPHA BANK Α.Ε.» και «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η ΔΕΗ εισέρχεται στην αγορά τηλεπικοινωνιών, μετά το εγχείρημα στο λιανικό κομμάτι με την TELLAS το 2003, εταιρεία που είχε δημιουργήσει από κοινού με την WIND.

Η TELLAS φιλοδοξούσε να αποτελέσει το σημαντικότερο τηλεπικοινωνιακό φορέα μετά τον ΟΤΕ στην χώρα, σε σταθερή τηλεφωνία και υπηρεσίες Internet.

Η πρωτοβουλία αυτή (επί προεδρίας Στέργιου Νέζη) είχε άδοξη κατάληξη, με την πώληση της θυγατρικής εταιρείας στη Wind, τέσσερα χρόνια αργότερα. 

Το φθινόπωρο του 2007 η ΔΕΗ μεταβίβασε στην WIND Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.Β.Ε το ποσοστό της συμμετοχής της στην Tellas, έναντι αντίτιμου 175 εκατ. ευρώ.

Οι κατηγορίες υπηρεσιών που παρείχε η TELLAS στην ελληνική αγορά ήταν:

  • Υπηρεσία σταθερής τηλεφωνίας
  • Υπηρεσία προπληρωμένης πρόσβασης απ'ευθείας σύνδεσης (dial-up) για οικιακούς χρήστες που επιθυμούν να συνδέονται στο διαδίκτυο.
  • Συνδυασμένη υπηρεσία σταθερής τηλεφωνίας και πρόσβασης απ'ευθείας σύνδεσης (dial-up) στο Internet για οικιακή χρήση.

Επιπλέον η TELLAS προσφέρει εξειδικευμένες ανταγωνιστικές υπηρεσίες για οικιακούς χρήστες, επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες.

Tο νέο project

Το φιλόδοξο σχέδιο της ΔΕΗ περιγράφεται στο ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπου η εταιρεία τονίζει πως «θα επιδιώξει να επενδύσει σε δίκτυο οπτικών ινών, στοχεύοντας στη δημιουργία πελατειακής βάσης με περίπου 1 εκατ. πελάτες και με έσοδα περίπου 120 εκατ. ευρώ».

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό, «αξιολογούμε την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών καλωδίων οπτικών ινών στο δίκτυο διανομής (το οποίο θα παραμείνει στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ). Κατά την εκτέλεση αυτής της επένδυσης, θα χρησιμοποιήσουμε τις υπάρχουσες διευκολύνσεις και τα δικαιώματά μας με σκοπό την ανάπτυξη προσφοράς υπηρεσιών δικτύου χονδρικής. Αυτή τη στιγμή εκτελούμε πιλοτικό έργο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, το οποίο, εάν επιτύχει, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένη ανάπτυξη δικτύου από το 2022».

Όσον αφορά τις επενδύσεις, τονίζεται ότι «με τη δέσμευση επενδύσεων περίπου 680 εκατ. έως το 2026, στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες υποδομές μας για μια εθνική πλατφόρμα υποδομής οπτικών ινών και να γίνουμε ο κορυφαίος εθνικός πάροχος χονδρικής πρόσβασης σε συνδέσεις δεδομένων οπτικών ινών και υψηλής ταχύτητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα».

 

www.imerisia.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου