Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Διπλασιάστηκαν οι διακανονισμοί των λογαριασμών ρεύματος – Καθυστερήσεις πληρωμών στο φυσικό αέριο - Φόβοι για νέες ληξιπρόθεσμες


Στην πλέον ζόρικη φάση φτάνει η αγορά ενέργειας και πολύ περισσότερο οι καταναλωτές μετά τις πρωτόγνωρες ανατιμήσεις που βιώνουν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Με τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού

αερίου του ακριβότερου από την αρχή της κρίσης μήνα, του Δεκεμβρίου, να προσγειώνονται στα ταχυδρομικά κουτιά και τα emails των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, οι προμηθευτές και πελάτες τους δοκιμάζονται οικονομικά.

Από τη μία μεριά οι τελικοί καταναλωτές καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να πληρώσουν τις υπερδιπλάσιες τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο που κατανάλωσαν και από την άλλη οι εταιρίες παροχής ενέργειας προσπαθούν να καλύψουν τα μεγάλα κόστη προμήθειας ενέργειας.

Οι κρατικές επιδοτήσεις δίνουν μία ανάσα ρευστότητας και στις δύο πλευρές χωρίς όμως να είναι αρκετές για να ανακουφίσουν οικονομικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις έχουν μπει σε διακανονισμούς των οφειλών ρεύματος και φυσικού αερίου. Μάλιστα, πηγές της αγοράς, παρατηρούν ότι οι ρυθμίσεις των ποσών κατανάλωσης έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Τα τηλεφωνικά κέντρα των προμηθευτών έχουν κατακλυστεί από αιτήματα, ενώ ακόμη και οι ίδιες εταιρίες όταν διαπιστώνουν υπέρογκα ποσά και ιδίως σε πελάτες τους που δεν εμφάνισαν αυξημένη κατανάλωση σπεύδουν να προτείνουν διακανονισμούς.

Στο φυσικό αέριο, λένε πηγές, τα πράγματα είναι πιο ζόρικα. Καθώς οι ανάγκες θέρμανσης έχουν αυξηθεί λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Οι λογαριασμοί έχουν πάρει φωτιά και μεγάλο μέρος των νοικοκυριών έχει αρχίσει τις καθυστερήσεις πληρωμών.

Η αγωνία των παρόχων ενέργειας, όπως μεταφέρεται στο energypress, είναι έντονη ως προς τι μέλλει γενέσθαι και ιδίως για όσους καταναλωτές επιλέγουν να κάνουν διακανονισμούς οφειλών σε μηνιαίες δόσεις. Κι αυτό καθώς και οι επόμενοι λογαριασμοί θα καταφτάνουν επίσης φουσκωμένοι με αποτέλεσμα αρκετοί πελάτες να μην καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι των ρυθμίσεων που συμφώνησαν.

Η ανησυχία κορυφώνεται μπροστά στο ενδεχόμενο επανεμφάνισης σαρωτικού κύματος απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος και αυτή τη φορά και φυσικού αερίου.  

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου