Ο ΑΔΜΗΕ έλαβε εντός του
Δεκεμβρίου από την ΡΑΕ τα στοιχεία των τριών βασικών δεικτών που
απαιτούνται για την εικόνα μέχρι το 2030
Έως το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από τον ΑΔΜΗΕ η επικαιροποιημένη Mελέτη Επάρκειας του συστήματος
ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έως το 2030.Η μελέτη βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας καθώς ο ΑΔΜΗΕ έλαβε εντός του Δεκεμβρίου από την ΡΑΕ και το ΥΠΕΝ τα στοιχεία των τριών δεικτών, CONE, Voll και Reliability Standard, ενώ συνέλεξε και ιστορικά μετεωρολογικά δεδομένα τα οποία πλέον θεωρούνται απολύτως απαραίτητα για την εκπόνηση σεναρίων σε μια μελέτη επάρκειας, αφού αυξάνεται η συμμετοχή των στοχαστικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η εκπόνηση μιας εμπεριστατωμένη μελέτης επάρκειας στην οποία θα περιλαμβάνονται όλα τα δεδομένα και οι προοπτικές του συστήματος αποτελεί προαπαιτούμενο, ώστε η Κομισιόν να εξετάσει την ελληνική πρόταση για την υιοθέτηση των μηχανισμών Στρατηγικής Εφεδρείας και CRM, οι οποίοι έχουν συμπεριληφθεί στο Market Reform Plan. Δηλαδή το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού που μετά την υποβολή του στην Κομισιόν το καλοκαίρι του 2021, θα πρέπει έως το τέλος Απριλίου να έχει προσαρμοστεί στις παρατηρήσεις που έγιναν από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Aνατροπές της κρίσης και τα χρονοδιαγράμματα
Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι ειδικά για τον Μηχανισμό της Στρατηγικής Εφεδρείας ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει εκ των πραγμάτων ανατραπεί πλήρως. Στόχος του ΥΠΕΝ, όπως κατ΄επανάληψη είχε δηλώσει ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, ήταν ο μηχανισμός να έχει ήδη εγκριθεί από την Κομισιόν και να ενεργοποιηθεί τις αρχές του 2022 αποζημιώνοντας τη ΔΕΗ για την παράταση της λειτουργίας κάποιων λιγνιτικών μονάδων. Όσο δε για τον CRM στόχος ήταν να τεθεί σε ισχύ από το 2023.
Η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου όμως έχουν ανατρέψει πλήρως αυτούς τους σχεδιασμούς αφού πλέον οι λιγνιτικές μονάδες έχουν καταστεί φθηνότερες από τις μονάδες φυσικού αερίου, γεγονός που καθιστά μάλλον άκαιρο το ελληνικό αίτημα.
Άλλωστε ακόμη και η ίδια η ΔΕΗ πλέον δεν δείχνει να βιάζεται να αποσύρει τις λιγνιτικές μονάδες νωρίτερα από τον σχεδιασμό που είχε ανακοινώσει το 2019, κάτι που είχε διαφανεί το 2020 και στις αρχές του 2021.
Έτσι ο ΑΔΜΗΕ στην εκπόνηση της επικαιροποιημένης μελέτης επάρκειας επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην περίοδο μετά το 2025 οπότε και αναμένεται να έχουν σβήσει οι περισσότερες από τις λιγνιτικές μονάδες και να έχει αυξηθεί η συμμετοχή των ΑΠΕ στο σύστημα.
Επίσης ο ΑΔΜΗΕ στα σενάρια που εκπονεί θεωρεί ότι η νέα μονάδα της Μυτιληναίος, το CCGT θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2022, η Πτολεμαΐδα 5 με λιγνίτη στις αρχές του 2023, ενώ λαμβάνει υπόψη και τις δύο νέες μονάδες αερίου της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ – Motor Oil και του Ομίλου Κοπελούζου, των οποίων η κατασκευή έχει δρομολογηθεί.
www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου