Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από τον ΔΕΔΔΗΕ, συνεχίζονται οι εργασίες σε 4 γραμμές με τις περισσότερες εκκρεμότητες να παραμένουν στην Ανατολική Αττική. Αυτή την ώρα υπολογίζονται σε περίπου 3.000 τα νοικοκυριά που συνεχίζουν να μην έχουν ρεύμα. Ταυτόχρονα αποκαθίστανται οι μεμονωμένες βλάβες σε όλες τι
ς περιοχές.Νωρίτερα το energypress έγραφε:
Τρίτο 24ωρο μάχης των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ με το χρόνο και μέχρι αργά χθες βράδυ χωρίς ρεύμα παρέμεναν ακόμη 5.000 -10.000 νοικοκυριά, αριθμός που χθες το πρωί έφτανε και τα 200.000. Τα παράπονα φυσικά, βροχή κατά του διαχειριστή, καταναλωτές μόλις 12 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, έζησαν 36 ή περισσότερες ώρες χωρίς ρεύμα, ωστόσο, πέρα από τα σφάλματα στον σχεδιασμό και τις ευθύνες των αυτοδιοικητικών, αυτό που ανέδειξε η «Ελπίδα», ένα χρόνο μετά την «Μήδεια», ήταν και πάλι η απουσία των έξυπνων μετρητών.
Οπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, αυτό που έλειπε από το διαχειριστή ήταν μια ψηφιοποιημένη εικόνα σε real time των ζημιών, ένα «ραντάρ», ώστε τα συνεργεία να μην δουλεύουν στα τυφλά, παρά να σταλούν κατευθείαν στα επίμαχα σημεία, δυνατότητα που μόνο οι smart meters παρέχουν. Ακούγεται αστείο αλλά εν έτει 2022, ακόμη και όταν οι πελάτες δίνουν τον κωδικό παροχή τους στις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ, νομίζοντας ότι τους έχει εντοπίσει, εκείνος δεν γνωρίζει που βρίσκονται. Βλέπει μόνο ποιές Γραμμές Μέσης Τάσης είναι εκτός, όχι πόσοι πελάτες στην Χαμηλή δεν έχουν ρεύμα. Αυτός είναι και ο λόγος που στις ανακοινώσεις του αναφέρεται πάντα σε ζημιές στην Μέση Τάση. Αυτός επίσης είναι και ο λόγος που μετά από κάθε μεγάλο καιρικό φαινόμενο και αφού έχουν αποκατασταθεί οι πολλές ζημιές, ο ΔΕΔΔΗΕ καλεί με ανακοίνωση τους καταναλωτές να τον ενημερώσουν ποια σημεία στην Χαμηλή δεν έχουν ακόμη πάρει ρεύμα.
Απόρροια του απαρχαιωμένου συστήματος με το οποίο δούλεψε και στην παρούσα κακοκαιρία ο διαχειριστής, είναι ο χρόνος ανάμεσα στην αποκατάσταση μιας ζημιάς στη ΜΤ με την ηλεκτροδότηση των παροχών που βρίσκονται πάνω σε αυτήν, αφού τα συνεργεία πρέπει να πάνε από γειτονιά σε γειτονιά, εφόσον φυσικά βρουν ανοιχτούς δρόμους.
Αυτό ήταν το πρώτο και μεγαλύτερο σφάλμα στο σχεδιασμό και τη διαχείριση κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας. Σε αντίθεση με την περυσινή «Μήδεια», όπου παρά τη μεγάλη πτώση δέντρων και κλαδιών πάνω στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, εντούτοις οι δρόμοι καθάριζαν νωρίτερα, η εικόνα φέτος ήταν χειρότερη. Περιφέρεια και Δήμοι απέτυχαν παταγωδώς, όπως λένε άνθρωποι που συμμετείχαν στην επιχείρηση αποκατάσταση των βλαβών, να διασφαλίσουν ανοικτές οδούς, ακόμη και σε σημεία μέσα στον αστικό ιστό, όπως η Φιλοθέη, μερικά μόλις χιλιόμετρα από το Σύνταγμα. Για να αντιμετωπιστούν οι βλάβες χρειάστηκε σε πάρα πολλές περιπτώσεις να προηγηθεί συνεννόηση με ομάδες της Πολιτικής Προστασίας ώστε να διανοίξουν τους δρόμους για τα συνεργεία, σημείο προς σημείο. Το χιόνι μπορεί να ήταν πιο πυκνό από πέρυσι, πιο προβληματική όμως ήταν και η διαχείριση εκ μέρους της Περιφέρειας και πολλών ΟΤΑ, παίζοντας, απ' ότι φάνηκε, κρίσιμο ρόλο στην αποκατάσταση των βλαβών.
Το δεύτερο ζήτημα που ανέδειξε η «Ελπίδα», και το οποίο πλήρωσαν, όπως και πέρυσι, ακριβά, δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές, ήταν η απουσία των smart meters. Αν ήταν σήμερα εγκατεστημένοι και η υπόθεση δεν βολόδερνε επί μια και πλέον δεκαετία, τότε με το που θα έπεφτε πριν από 36 ώρες το ρεύμα σε μια περιοχή, θα είχε σταλεί άμεσα σήμα στα κεντρικά του διαχειριστή, όπου μέσω ενός network operating center θα έδινε εντολή από μακριά, χωρίς να χρειάζεται να στέλνει επιτόπου συνεργεία, αυτά να σκαρφαλώνουν κάτω από αντίξοες συνθήκες σε πυλώνες, κ.ό.κ. Διαθέτοντας μια ψηφιοποιημένη εικόνα των δεκάδων, εκατοντάδων ή χιλιάδων διακοπών σε μια περιοχή, ο ΔΕΔΔΗΕ θα δημιουργούσε άμεσα ένα ψηφιακό χάρτη με τις βλάβες. Και έχοντας την ψηφιακή εικόνα των γραμμών που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας θα έστελνε το προσωπικό του στο σωστό χρόνο στα σωστά σημεία, χωρίς καθυστέρηση. Συμβαίνει παντού, από την Γερμανία και την Ιταλία μέχρι τη γειτονική μας Ρουμανία, εκτός από την Ελλάδα.
Σημειωτέον ότι το μεγάλο roll out για τους έξυπνους μετρητές τοποθετείται στα τέλη του 2022, γεγονός που σημαίνει ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων σε τρία με πέντε χρόνια από σήμερα, το σύστημα θα είναι σε θέση να ξέρει αυτόματα πόσοι πελάτες ΧΤ και που, δεν έχουν ρεύμα.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου