Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Το πάθημα της ΔΕΗ, οι παραιτήσεις στο Υπερταμείο και οι ανακατατάξεις στον ΒΟΑΚ


Το στραπάτσο της ΔΕΗ με τον διαγωνισμό για το Ultra-Fast Broadband, η αποχώρηση της ισραηλινής Shikun Binui από τον ΒΟΑΚ και οι νέες συμμαχίες, η αναταραχή στο Υπερταμείο και τα σημάδια αφύπνισης των τραπεζικών μετοχών.

Δεν το «τράβηξε» τελικά η ΔΕΗ σε ότι αφορά τον διαγωνισμό για το Ultra-Fast Broadband (UFBB). Την προηγούμενη εβδομάδα παρήλθε η προθεσμία για προσφυγή στο Συμβούλιο της

Επικρατείας (ΣτΕ), κάτι που θα οδηγούσε σε μεγάλο μπέρδεμα την υπόθεση και σε πολύμηνη καθυστέρηση το μεγάλο έργο, έργο συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ δεν προσέφυγε τελικά στο ΣτΕ που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την υλοποίηση του έργου. Προηγήθηκε βέβαια το στραπάτσο της ΔΕΗ στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) στην οποία προσέφυγε ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να μην γίνει δεκτή η προσφορά της. Η προσφυγή απορρίφθηκε και όπως προκύπτει από την απόφαση, η ΔΕΗ άρχισε να αναρτά την προσφορά της λίγα μόνο δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωση της σχετικής προθεσμίας με αποτέλεσμα να μην προλάβει να πραγματοποιήσει τα απαιτούμενα βήματα εντός χρονοδιογράμματος και να μην μπορέσει να λάβει την επιβεβαίωση κατάθεσης της προσφοράς! Η ΔΕΗ στην προσφυγή της υποστήριξε ότι κατέθεσε τους βασικούς φακέλους και ότι καθυστέρησε στην συμπλήρωση μόνο ενός πεδίου ζητώντας να θεωρηθεί έγκυρη η προσφορά της κάτι που δεν έγινε δεκτό.

-- Με λίγα λόγια δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα στο σύστημα ή κάποια άλλη αστοχία στη διαδικασία που δεν επέτρεψε στην ΔΕΗ να καταθέσει την προσφορά της. Απλά οι άνθρωποι της ΔΕΗ επέλεξαν στο παρά ένα, χωρίς υπερβολή, να ξεκινήσουν την διαδικασία για την κατάθεση της προφοράς και δεν πρόλαβαν! Και μιλάμε για έργο 870 εκατ. ευρώ! Και το ερώτημα είναι, δεδομένου ότι πρόκειται για εισηγμένη εταιρία, ποιοι είχαν την ευθύνη; Είναι δυνατό να χάνεται έτσι μια προθεσμία για ένα τόσο κρίσιμο έργο; Είχε γίνει σωστή προετοιμασία; Ή απλά οι άνθρωποι της ΔΕΗ ξεκίνησαν σκόπιμα στο παρά ένα επιδιώκοντας το μπέρδεμα ώστε να καλυφθεί η κακή προετοιμασία; Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ΔΕΗ δεν ήταν έτοιμη να καταθέσει προσφορά και ουσιαστικά επιδίωξε την καθυστέρηση του έργου ώστε να μπορέσει να προετοιμαστεί και να το διεκδικήσει αργότερα.

-- Περιττό να σημειώσουμε ότι με τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές λίγα έργα θα προχωρήσουν και πολλά λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάνε… άκλαφτα. Αυτά βλέπουν και στο υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης και τους έχει λούσει κρύος ιδρώτας δεδομένου ότι εντός του έτους θα πρέπει να τρέξουν και να ολοκληρωθούν δεκάδες διαγωνισμοί ψηφιακών έργων προκειμένου να μην χάσουμε τις εξαιρετικά φιλόδοξες προθεσμίες που έχουν τεθεί για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

https://www.businessdaily.gr/epimonos-kipoyros/55760_pathima-tis-dei-oi-paraitiseis-sto-ypertameio-kai-oi-anakatataxeis-ston

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου