Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Λογαριασμοί ρεύματος: Φιάσκο οι επιδοτήσεις – Έξαλλοι οι καταναλωτές


Λογαριασμοί ρεύματος: Περιμένετε να πάρετε επιδότηση για τους τεράστιους λογαριασμούς ρεύματος; Μάλλον θα απογοητευτείτε, καθώς, η κυβέρνηση περιορίζει τις επιδοτήσεις σε… λίγους. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Στο «ζύγι» των εκπτώσεων για να περιοριστεί η δαπάνη για τα νοικοκυριά και να επεκταθούν οι επιδοτήσεις και στους επαγγελματίες βάζει η κυβέρνηση τα νέα μέτρα για την

κοινωνική πολιτική του Ιανουαρίου.

Από τον τρέχοντα μήνα αναπροσαρμόστηκε η έκπτωση, μειώνοντας στα 42 ευρώ την επιδότηση από 49,5 ευρώ τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα η κρατική στήριξη επικεντρώθηκε στην κύρια κατοικία (από την οριζόντια χορήγηση της έκπτωσης) περιορίζοντας τους δικαιούχους και αφήνοντας εκτός ενισχύσεων φοιτητικά σπίτια, ενοικιαστές κ.α. Όμως οι περικοπές έχουν και συνέχεια.

Με πρόσφατη επιστολή του ΥΠΕΝ στους προμηθευτές, ενημερώνει ότι από αυτό τον μήνα κόβεται και η επιδότηση που είχε χορηγηθεί το προηγούμενο τετράμηνο στους καταναλωτές που απολάμβαναν σταθερά τιμολόγια χρέωσης.

Η κατηγορία αυτή που διέπεται από ένα πλαίσιο τιμολόγησης δίχως ρίσκο και ρήτρες αναπροσαρμογής επιδοτούνταν με 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα δηλαδή περί τα 6 ευρώ ανά λογαριασμό.

Καθώς όμως οι καταναλωτές αυτής της κατηγορίας είναι προστατευμένοι από τους κινδύνους και τις ανατιμήσεις της χονδρεμπορικής τιμής, κρίθηκε σκόπιμο να μην επιδοτούνται.

Η πολιτική των περικοπών δείχνει την αγωνία της πολιτείας να στηρίξει οικονομικά τους καταναλωτές, επεκτείνοντας τα μέτρα για πρώτη φορά και στους εμπορικούς και βιομηχανικούς μετρητές αλλά και την προσπάθεια για εξοικονόμηση πόρων, αφού η ανάγκη για επέκταση των επιδοτήσεων θα συνεχιστεί στο καλύτερο και πιο αισιόδοξο σενάριο τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη.

Μέχρι τα τέλη του μήνα η κυβέρνηση θα έχει διαθέσει μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (TEM), κρατική βοήθεια ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Ωστόσο το ενεργειακό κόστος και οι πόροι που θα επιδοτήσουν το επόμενο διάστημα την αγορά, συνιστούν την μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά του οικονομικού επιτελείου.

Μέχρι σήμερα το κόστος για την στήριξη των νοικοκυριών έχουν πληρώσει τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ από τους ρύπους, τα οποία προβλέπεται να μηδενιστούν για να συνεισφέρουν στο μέγιστο στα μέτρα ανακούφισης της πολιτείας.

Η διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα που χθες στη χρηματιστηριακή πλατφόρμα συναλλαγών TTF βρέθηκε να υποχωρεί στα επίπεδα των 73 ευρώ/MWh, παρουσιάζει μια εικόνα αποκλιμάκωσης από το υψηλά επίπεδα των 180 ευρώ/MWh που παρουσίασε πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ωστόσο όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα χρειαστεί περίπου μια διετία για να μπορέσει να προσεγγίσει τα επίπεδα προ κρίσης που ήταν μεταξύ 20 και 25 ευρώ/MW.

Πρόσφατη έκθεση της ΕΕ αναφέρει την αδυναμία του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, το οποίο εμφανίζεται εξαιρετικά ευάλωτο στις διακυμάνσεις του εισαγόμενου φυσικού αερίου.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. στην οποία η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο αυξήθηκε το α΄ τρίμηνο του 2021 κατά 24%.

Την ίδια ώρα, σε όλες τις άλλες χώρες μειώθηκε προς αντιστάθμιση του υψηλού κόστους και μάλιστα σε κάποιες με εντυπωσιακά ποσοστά, όπως στην Ολλανδία κατά 49%, στη Γαλλία κατά 46%, στη Γερμανία κατά 30% και στην Ισπανία κατά 21%.

Επίσης, είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση λιγνιτικής παραγωγής, 53% σε επίπεδο έτους, μεταξύ των συνολικά έξι χωρών που αύξησαν την παραγωγή από άνθρακα.

Λογαριασμοί ρεύματος: Ηλεκτροσόκ

Τον εγκλωβισμό της Ελλάδας στις συμπληγάδες πέτρες του φυσικού αερίου και του λιγνίτη, αναδεικνύουν τα στοιχεία της νέας έκθεσης της Κομισιόν για την ενέργεια στην ευρωπαϊκή αγορά, στο τρίτο τρίμηνο του 2021. Καθώς η χώρα δεν έχει τις επιλογές που έχουν χώρες της Βόρειας Ευρώπης που έχουν ανεπτυγμένες ΑΠΕ και πυρηνικά, δεν έχει την ευελιξία να αποφύγει τα αυξημένα κόστη του φυσικού αερίου και των ρύπων που συνοδεύουν τη λιγνιτική παραγωγή.

Η έκθεση συσχετίζει τις μειωμένες επιλογές στην παραγωγή ενέργειας με την άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής αλλά αναφέρεται και σε άλλους παράγοντες που κάνουν ευάλωτη την κάθε χώρα στην άνοδο των τιμών όπως η έλλειψη ανταγωνισμού και η συγκέντρωση.

Η αναλυτική περιγραφή των πολύ διαφορετικών συνθηκών που επικρατούν σε κάθε χώρα, στο ενεργειακό μίγμα και το επίπεδο του ανταγωνισμού κάνουν την Ευρώπη μια ενεργειακή Βαβέλ διαφορετικών ταχυτήτων και συμφερόντων, στην οποία όμως κάθε χώρα αν και ξεκινώντας από διαφορετικό σημείο και με διαφορετικό κόστος καλείται να κυνηγήσει τις επενδύσεις για την ενεργειακή της μετάβαση με την ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ και των νέων τεχνολογιών όπως το πράσινο υδρογόνο.

Στην περιγραφή της ελληνικής αγοράς, αναδεικνύεται το πρόβλημα επάρκειας και η έλλειψη επιλογών στην παραγωγή ενέργειας. Παρά την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, στην Ελλάδα, αυξήθηκε η παραγωγή ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου, ενώ σε άλλες χώρες που υπήρχαν αρκετές ΑΠΕ η παραγωγή από φυσικό αέριο μειώθηκε και εξοικονομήθηκαν κόστη.

Στη συγκυρία της ανόδου των ενεργεικών τιμών του τρίτου τριμήνου που συνεχίστηκε και στο τέταρτο τρίμηνο, υπήρξαν διαφοροποιήσεις ανά χώρα, που σχετίζονται με τις επιλογές παραγωγής ενέργειας που διαθέτει.

Λογαριασμοί ρεύματος: Δείτε τι λογαριασμοί φτάνουν σε απλά νοικοκυριά

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους καταναλωτές. Ο λογαριασμός ρεύματος του παραδείγματος είναι πραγματικός και ένας από τους πρώτους εκκαθαριστικούς που περιλαμβάνουν καταναλώσεις για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Αποδεικνύει δε, ότι παρά τις κρατικές επιδοτήσεις, η χρέωση μιας κιλοβατώρας -σε τελική τιμή λιανικής- μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 30 λεπτά.

Ο καταναλωτής του παραδείγματος έλαβε εκκαθαριστικό λογαριασμό με κατανάλωση 692 κιλοβατωρών -515 στην ημερήσια κατανάλωση και 177 στην νυχτερινή- οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσα σε διάστημα 40 ημέρων.

Είναι μια κατανάλωση που ξεφεύγει λίγο από τον μέσο όρο της αγοράς αλλά δεν θεωρείται «ακραία» ειδικά για φθινοπωρινούς μήνες, όπου ξεκινούν και ανάβουν και το θερμοσίφωνο αλλά και οι ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης.

Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας εισέπραξε για τον εαυτό της περί τα 74 ευρώ. Τιμολόγησε με 11 λεπτά την ημερήσια κιλοβατώρα και με 8 λεπτά την νυχτερινή. Σε αυτό το ποσό όμως προστέθηκαν επιπλέον… 155 ευρώ εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Δηλαδή, η χρέωση ενέργειας τριπλασιάστηκε στο συγκεκριμένο διάστημα λόγω της ρήτρας, η οποία επιβάρυνε με το δυσθεώρητο ποσό των 22 λεπτών την κάθε κιλοβατώρα.

Μπροστά σε τέτοια επιβάρυνση, τι να κάνουμε και τα περίπου 48 ευρώ που ήταν η επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Απλώς περιόρισαν την έκταση της ζημιάς. Φυσικά, στον τελικό λογαριασμό προστέθηκαν και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις (περίπου 32,17 ευρώ) αλλά και ο ΦΠΑ 14,59 ευρώ.

Αυτή θα είναι η εικόνα για όλους τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου καθώς και ο τρέχων μήνας κινείται με πολύ υψηλά επίπεδα τιμών χονδρικής.

Οι καταναλωτές που έχουν μείνει στο κυμαινόμενο τιμολόγιο, θα επιβαρυνθούν με τα 22 λεπτά ανά κιλοβατώρα της ρήτρας όποια και αν είναι η εταιρεία με την οποία συνεργάζονται.

Για τους δε πρώτους μήνες του 2022 θα περιμένουν να δουν ποια θα είναι η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης και αν θα θεσπιστούν ή όχι κριτήρια για την καταβολή της ενίσχυσης.

 

https://xristika.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου