Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Δεύτερη ακριβότερη η ελληνική χονδρεμπορική αγορά στην ΕΕ τον Ιανουάριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία για το πρώτο 20ήμερο


Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για το χονδρεμπορικό κόστος ρεύματος στη χώρα μας και την υπόλοιπη Ευρώπη, για το μήνα Ιανουάριο μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με αυτά η Ελλάδα εμφανίζει την υψηλότερη τιμή χονδρικής ρεύματος, πίσω μόνον από

την Ιταλία. Συγκεκριμένα μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου, η μέση τιμή χονδρικής στην Ελλάδα διαμορφωνόταν στα 213 ευρώ/MWh, πίσω μόνο από την Ιταλία όπου η τιμή φτάνει στα 213 ευρώ/MWh. Σε άλλες αγορές ,οι τιμές είναι αισθητά χαμηλότερες από την Ελλάδα: Γερμανία 162 ευρώ/MWh, Βέλγιο 183 ευρώ/MWh, Αυστρία 180 ευρώ/MWh, Ολλανδία 182 ευρώ/MWh, Ισπανία 193 ευρώ/MWh, Γαλλία 197 ευρώ/MWh. Η χαμηλότερη τιμή χονδρικής ρεύματος στην Ευρώπη είναι η Πολωνία με 142 ευρώ/MWh. 

Βεβαίως η βασική αιτία για την υψηλή κατάταξη της χώρας μας στη λίστα με την πιο ακριβή τιμή χονδρικής στο ρεύμα, βρίσκεται ο τρόπος με τον οποίο τιμολογείται στην ελληνική αγορά το φυσικό αέριο. Ειδικότερα στην Ελλάδα η τιμή διαμορφώνεται με βάση το μέσο όρο του προηγούμενου μήνα όταν στην υπόλοιπη Ε.Ε. η τιμή διαμορφώνεται με βάση το κόστος της spot αγοράς. Εκεί οφείλεται και το γεγονός ότι στην άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου, η Ελλάδα εμφάνιζε χαμηλότερες τιμές έναντι των υπολοίπων αγορών της Ε.Ε. 

Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή χονδρικής στην Ελλάδα το Νοέμβριο ήταν στα 228 ευρώ/MWh ενώ το Δεκέμβριο αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στα 235 ευρώ/MWh.

Σε κάθε περίπτωση, το ενεργειακό και η κρίση που δημιουργεί προβλήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη διάρκεια του σημερινού άτυπου συμβουλίου υπουργών ενέργειας της Ε.Ε. που συνεδριάζει στη Γαλλία και στο οποίο συμμετέχει η χώρα μας με τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Κ.Σκρέκα. 

 

Χρήστος Στεφάνου 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου