Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Συνάντηση των 27 υπ. Ενέργειας: Κεντρικό θέμα η γαλλική πρόταση για αλλαγή στην τιμολόγηση ρεύματος - Στην ατζέντα υδρογόνο και ενεργειακή απόδοση


Τη γνωστή πρόταση, με την οποία συντάσσεται και η ελληνική πλευρά, να αποσυνδεθεί η τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο, αναμένεται να θέσει ξανά η γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Barbara Pompilli στην αυριανή πρώτη, έστω και άτυπη, συνάντηση επί γαλλικής προεδρίας των 27 υπουργών Ενέργειας και

Περιβάλλοντος στην οποία θα συμμετάσχουν ο Υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Αλεξάνδρα Σδούκου. 

Οι υπουργοί συνεδριάζουν υπό το φως της τριμηνιαίας έκθεσης της Κομισιόν που εκτιμά ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος θα παραμείνουν υψηλές για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, αφού όπως τονίζει, «οι τυπικές τιμές δεκαετίας των προθεσμιακών συμβολαίων (στην περιοχή των 15-25 ευρώ/MWh) δεν είναι πιθανό να επιστρέψουν στα επόμενα δύο - τρία χρόνια». Εκτιμά, μάλιστα, ότι οι τιμές λιανικής –τόσο για το ρεύμα όσο και για το αέριο– θα συνεχίσουν να αυξάνονται και τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι δεν έχουν μετακυλιστεί στην κατανάλωση οι υψηλές τιμές του δ΄ τριμήνου 2021.

Αν και η διήμερη συνάντηση στην γαλλική πόλη Αμιένη είναι άτυπη, το θέμα θα τεθεί επί τάπητος, καθώς η γαλλική προεδρία βάζει ψηλά στις προτεραιότητες τη ριζική μεταρρύθμιση της αγοράς χονδρικής, ώστε η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές να αντανακλά το μέσο κόστος του ενεργειακού μείγματος.

Η γαλλική πλευρά θεωρεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι οι συνθήκες ωριμάζουν για μια συμφωνία πάνω στις άμεσες μεταρρυθμίσεις, που αφορούν σύμφωνα με την ιστοσελίδα της γαλλικής προεδρίας, «την προστασία των καταναλωτών από τις εξαιρετικά ασταθείς και ιστορικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, επιδιώκοντας παράλληλα την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ένωσης». Σύμφωνα πάντα με τη γαλλική προεδρία, στην διήμερη συνάντηση της Αμιένης, οι 27 θα συνεχίσουν τις συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών.

Στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, το μέτωπο του Νότου, δηλαδή οι πέντε υπουργοί Ενέργειας Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Ρουμανίας, είχαν υποβάλει κοινή πρόταση για αλλαγές στην λειτουργία της χονδρεμπορικής, ώστε τα τιμολόγια να αντανακλούν το μέσο κόστος παραγωγής με βάση το ενεργειακό μείγμα και όχι τη τιμή που διαμορφώνεται στα ενεργειακά χρηματιστήρια.

Ταυτόχρονα είχαν καταθέσει πρόταση για μια γενικότερη αξιολόγηση της αγοράς και των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030. Τα συμπεράσματα της αξιολόγησης, σύμφωνα πάντα με τη πρόταση, θα πρέπει να λάβει υπόψιν το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, προκειμένου να καταλήξει στις βασικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στην αγορά του ρεύματος πριν το 2025.

Στην ίδια πρόταση οι «5» ζητούσαν τη σύσταση ενός κεντρικού εθελοντικού μηχανισμού στην ΕΕ για την προμήθεια φυσικού αερίου, μαζί με διόρθωση των στρεβλώσεων στον συγκεκριμένο τομέα, όπου οι υποδομές αποθήκευσης πρέπει να διαδραματίσουν ένα κρίσιμο ρόλο απέναντι στην αντιστάθμιση ελλείψεων και την παροχή σε ανταγωνιστικές τιμές.

Το αν η γαλλική πρόταση θα έχει αυτή τη φορά καλύτερη τύχη από τις προηγούμενες παραμένει άγνωστο. Στις μέχρι τώρα προσπάθειες, απέναντι στην γαλλική πρόταση είχαν συνταχθεί 9 χώρες κυρίως του Βορρά, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, που οχυρωμένες πίσω από την ασφάλεια που τους προσφέρουν οι πιο ώριμες αγορές, το πλουσιότερο μείγμα καυσίμου και οι περισσότερες διασυνδέσεις, αρνούνται τις οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις.

Ενεργειακή απόδοση και υδρογόνο

Ετερα θέματα στην ατζέντα των 27 υπουργών, η ανάγκη να αναβαθμιστεί η σημασία της ενεργειακής απόδοσης, δηλαδή η μείωση της κατανάλωσης και σπατάλης ενέργειας και αυτή να λαμβάνεται πιο συστηματικά υπόψιν στη δημόσια πολιτική. Η ανάγκη ενσωμάτωση της αρχής της ενεργειακής απόδοσης σε άλλες εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για την κλιματική αλλαγή θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών των υπουργών.

Επιπλέον, οι 27 υπουργοί θα εξετάσουν και το βασικό πλαίσιο για τη νέα οικονομία υδρογόνου: Με ποιό δηλαδή τρόπο θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την τρέχουσα αβεβαιότητα αναφορικά με τις τεχνολογικές δυσκολίες παραγωγής του και ποιά η θέση του στο αυριανό ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης.

 

Γιώργος Φιντικάκης 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου