Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν μία δεκαετία για να εκκινήσει εκ νέου ένα από τα μεγαλύτερα έργα στον ενεργειακό τομέα αυτό της εγκατάστασης και λειτουργίας των «έξυπνων μετρητών» κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Το επενδυτικό σχέδιο είχε μπλοκάρει πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν ο τότε διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ έμεινε στα χαρτιά μετά από
προσφυγές των διαγωνιζομένων εταιριών της εποχής εκείνης.Η διοίκηση του Διαχειριστή έπιασε το νήμα από την αρχή και ετοίμασε νέο διαγωνισμό για την προμήθεια 7,7 εκατ. μετρητών που θα αντικαταστήσουν σε βάθος πενταετίας τα σημερινά «ρολόγια», ενώ ταυτόχρονα ο εξοπλισμός αυτός θα πλαισιώνεται και από τα αναγκαία συστήματα υποδομής και διαχείρισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο ΔΕΔΔΗΕ δημοσίευσε στις 14 Δεκεμβρίου του 2021 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προεπιλογής υποψηφίων με σκοπό την ανάθεση συμβάσεων συμφωνίας πλαισίου, κατόπιν διαγωνισμού, για την προμήθεια:
· Εξοπλισμού Πεδίου (π.χ. Μετρητικές Μονάδες και Εξοπλισμός Επικοινωνίας τεχνολογίας point-to-point)
· Συστήματος Προηγμένης Μετρητικής Υποδομής – Advanced Metering Infrastructure System (AMI System) (συστήματα λογισμικού για μια πλήρως λειτουργική λύση)
· Συστήματος Διαχείρισης Μετρητικών Δεδομένων – Meter Data Management System (MDM System)
Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει δύο φάσεις. Η μία είναι της προεπιλογής των υποψηφίων αναδόχων και η δεύτερη της υποβολής οικονομικών και τεχνικών προσφορών. Η ανάθεση της προμήθειας των μετρητικών μονάδων και του AMI System θα γίνει μέχρι και σε τρεις αναδόχους, ενώ του MDM System σε έναν από τους τρεις.
Ο ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, αποσκοπεί στην προμήθεια 7,7 εκατ. μετρητών και σε πρώτη φάση θα αναθέσει στον κάθε έναν από τους τρεις αναδόχους ποσότητες μετρητών που θα αποτελούν και την εγγύηση για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Συνολικά στο αρχικό στάδιο και στους τρεις συμμετέχοντες θα ανατεθούν από 2 έως 3 εκατ. μετρητές. Και αργότερα με μικρούς διαγωνισμούς θα παραγγέλλονται οι πρόσθετες ποσότητες μέχρι τους 7,7 εκατ.
Η διάρκεια των συμφωνιών πλαισίου θα είναι οκτώ χρόνια, ενώ τα κριτήρια που έχουν τεθεί για την προεπιλογή των αναδόχων είναι οικονομικά, τεχνικά αλλά και κριτήρια για τη δυνατότητα παραγωγής συγκεκριμένου κατώτατου ορίου μετρητών. Επιπλέον θα ζητείται η έγγραφη βεβαίωση συνεργασίας και εγκατάστασης μετρητών σε διαχειριστές δικτύων.
Πηγές του energypress, αναφέρουν ότι για το έργο ύψους 830 εκατ. ευρώ των έξυπνων μετρητών θα ακολουθήσουν και δύο ακόμη διαγωνισμοί. Θα αφορούν στην εγκατάσταση των μετρητών στο δίκτυο διανομής και τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.
Η αποψίλωση των παλιών και η εγκατάσταση των νέων μετρητών θα ολοκληρωθεί σε διάστημα πέντε ετών.
Η λειτουργία των ευφυών συστημάτων μέτρησης αναμένεται να οδηγήσει τους καταναλωτές στη νέα εποχή της δικής τους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΠΕ, net metering) μέσω των ΦΟΣΕΚ αλλά και της αποθήκευσης ενέργειας (ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες). Οι ίδιοι θα ειδοποιούνται απευθείας από τον προμηθευτή για τις ώρες χαμηλής χρέωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να προσαρμόζουν ανάλογα την κατανάλωση τους.
Οι προμηθευτές θα μπορούν να διαμορφώνουν ανταγωνιστικότερα τιμολόγια και προϊόντα με βάση το προφίλ των πελατών τους, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει πια μία εποπτεία κι έναν έλεγχο του δικτύου της χαμηλής τάσης σε πραγματικό χρόνο.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου