Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Το μεγάλο στοίχημα του ΔΕΔΔΗΕ να επαναφέρει ως το βράδυ το ρεύμα, οι κλειστοί δρόμοι και οι ευθύνες της Περιφέρειας


Το μεγάλο στοίχημα να επαναφέρει ως σήμερα το βράδυ την ηλεκτροδότηση στην πλειοψηφία των περιοχών όπου εκεί κοπεί, ώστε να μην συμπληρώσουν δύο 24ωρα χωρίς ρεύμα, νοικοκυριά και ευάλωτες ομάδες, καλείται να κερδίσει ο ΔΕΔΔΗΕ. Εργο δύσκολο με κομμένους τους δρόμους, τους οποίους ευθύνη να κρατήσει ανοικτούς είχε η Περιφέρεια, καθώς η πρόσβαση είναι

δυσχερής ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό. Άνθρωποι με εικόνα της κατάστασης και των χθεσινών προσπαθειών των συνεργείων μιλούν για τις μεγάλες δυσκολίες που αυτά συναντούν, προκειμένου να προσεγγίσουν τις αποκομένες περιοχές, καθώς έχουν δύσκολη ή καθόλου πρόσβαση. Δίχως όμως ανοικτούς δρόμους, οι βλάβες δεν πρόκειται να αποκατασταθούν ούτε σήμερα, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Αν και νωρίς για να ξυπνήσουν μνήμες Φεβρουαρίου του 2021 όταν η κακοκαιρία «Μήδεια» άφησε για 5 μέρες χωρίς ρεύμα νοικοκυριά, ευάλωτα άτομα και επιχειρήσεις στο Λεκανοπέδιο, εντούτοις η ανησυχία για το κακό σενάριο είναι υπαρκτή. Αχτίδα φωτός, το γεγονός ότι από σήμερα το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις αναμένεται να εξασθενήσουν, ωστόσο τα πάντα θα κριθούν από τον αποχιονισμό των κλειστών δρόμων, τους οποίους ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής δεν κατάφερε να κρατήσει ανοικτούς, παρ΄ότι γνώριζε το φαινόμενο με ακρίβεια πρόγνωσης εδώ και μέρες.

Χθες το βράδυ, το δίκτυο ηλεκτροδότησης μετρούσε πολλές εκατοντάδες βλάβες σε τμήματα περιοχών σε Ραφήνα, Ν.Βουτζά, Μάτι και Νέα Μάκρη, Κηφισιά, Ν.Ηράκλειο, Ψυχικό, Γραμματικό, Διόνυσο, Μαραθώνα, Κάτω Σούλι, Ν.Φιλαδέλφεια, Βριλήσσια, Ηλιούπολη και Χαλάνδρι. Τα ίδια προβλήματα και στην Εύβοια όπου τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα προσέγγισης για την αποκατάσταση των βλαβών σε οικισμούς στην περιοχή των Ψαχνών και στην Κάρυστο.

Αν και σε αντίθεση με την περσινή «Μήδεια», οι πτώσεις δέντρων πάνω στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ φαίνονται μικρότερες σε αριθμό, εντούτοις το πρόβλημα υφίσταται. Ο φόβος ζημιών, υπαρκτός, ενώ καλύτερη εικόνα θα έχουν οι υπηρεσίες του διαχειριστή σήμερα.

Σε αντίθεση με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, εκείνο του ΑΔΜΗΕ δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει ζητήματα. Σε όσα σημεία προκλήθηκαν βλάβες, αποκαταστάθηκαν άμεσα χωρίς να γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές, ενώ παρ’ ότι η ζήτηση ξεπέρασε χθες τα 8.5 GW, δεν τίθεται θέμα επάρκειας, αφού οι μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη δουλεύουν στο φουλ. Από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, εκτός είναι οι μονάδες Αγίου Δημητρίου 5 (η οποία μπορεί να ενταχθεί ως το τέλος εβδομάδας) Αγίου Δημητρίου 1 και Μεγαλόπολης 4 οι οποίες μπορούν να ενταχθούν άμεσα εφόσον ζητηθεί. Σε υψηλά επίπεδα και τα υδάτινα αποθέματα στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών φραγμάτων της ΔΕΗ, όπως και τα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ρεβυθούσα.

Η πρώτη ημέρα του χιονιά πήγε καλά, το σύστημα ανταποκρίθηκε χωρίς προβλήματα και η εκτίμηση για τη σημερινή ζήτηση αναμένεται να κυμανθεί στα χθεσινά επίπεδα. Τα βλέμματα στρέφονται πάνω στο δίκτυο διανομής και στο γρήγορο άνοιγμα των δρόμων, απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να φτάσουν εγκαίρως στις βλάβες τα συνεργεία. 


Γιώργος Φιντικάκης

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου