Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Έρχονται λογαριασμοί φωτιά για το ρεύμα του Δεκεμβρίου


Νέες αυξήσεις αναμένεται να δουν στους λογαριασμούς ρεύματος του Δεκεμβρίου, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και αυτό διότι, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει το ενεργειακό χρηματιστήριο, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος τον περασμένο μήνα κινήθηκε ανοδικά, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, στα 235,38 ευρώ/MWh. Αυτό σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν εκ νέου οι ρήτρες

χονδρεμπορικής που περιλαμβάνονται στα τιμολόγια λιανικής, προκαλώντας νέες αυξήσεις στο τελικό κόστος του ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος βρισκόταν περίπου 7 ευρώ/MWh κάτω, στα 228,87 ευρώ/MWh. Έτσι η λιανική τιμή του ρεύματος από τα 28 – 29 σεντς/KWh το Νοέμβριο, ανεβαίνει το Δεκέμβριο στα 30 – 31 σεντς/KWh.

Πρακτικά ένα νοικοκυριό με 4μηνιαία κατανάλωση 1,5 MWh ή αλλιώς μηνιαία κατανάλωση 375 KWh θα κληθεί να πληρώσει μόνο για την ανταγωνιστική χρέωση (χωρίς δηλαδή τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τα τέλη του λογαριασμού) 112,5 ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η μηνιαία επιδότηση των 45 ευρώ. Το Νοέμβριο το αντίστοιχο ποσό ήταν στα 105 ευρώ. 

Όσον αφορά στον Ιανουάριο, κατά την πρώτη εβδομάδα του μήνα καταγράφεται υποχώρηση της μέσης χονδρεμπορικής τιμής στα 175 ευρώ/MWh που μεταφράζεται σε λιανική τιμή στα 20 – 23 σεντς /KWh. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται ανοδική τάση στην πορεία των τιμών χονδρικής, που σημαίνει ότι δύσκολα η μέση τιμή του μήνα θα κινηθεί σε αυτά τα επίπεδα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και μεταβλητότητας, σήμερα αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκα για τα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες με βάση το νέο μοντέλο, θα προβλέπεται επιδότηση ως ποσοστό της επιβάρυνσης που υφίσταται ο καταναλωτής. Παράλληλα δε θα επιδοτούνται όλοι οι μετρητές παρά μόνον εκείνοι που αφορούν στην κύρια κατοικία. Σε κάθε περίπτωση παραμένει η επιδότηση των πρώτων 300 κιλοβατωρών κάθε μήνα, ενώ δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει κάποιο εισοδηματικό όριο. 

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου