Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Βουνό οι οφειλές των παρόχων στους Δήμους - Τι ζητά η ΚΕΔΕ

Βουνό οι οφειλές των παρόχων στους Δήμους - Τι ζητά η ΚΕΔΕ

Η Ένωση αναζητεί αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για είσπραξη μέσα στο 3μηνο και πλατφόρμα για την εικόνα των πολιτών

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) για την αλλαγή του τρόπου είσπραξης των δημοτικών τελών έχουν ξεκινήσει.
Η συσσώρευση οφειλών από έξι με επτά παρόχους ηλεκτρικής

ενέργειας, οι οποίοι εισπράττουν για λογαριασμό των δήμων τα δημοτικά τέλη, μέσω των τιμολογίων ρεύματος, αλλά καθυστερούν να τους τα αποδώσουν, πυροδότησε τους τελευταίους μήνες έντονες αντιδράσεις. Μάλιστα, το συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως και άλλα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι (π.χ. αυξήσεις στα ενεργειακά τιμολόγια των δήμων και των ΔΕΥΑ) μεταφέρθηκαν και στον Πρωθυπουργό ο οποίος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της ΚΕΔΕ.

Το φαινόμενο, σύμφωνα με τους δημάρχους, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Μάλιστα, ορισμένοι δήμοι έχουν ξεκινήσει και νομικές διαδικασίες απαιτώντας την είσπραξη των χρημάτων που οι πολίτες έχουν αποδώσει μέσω των τιμολογίων ρεύματος, αλλά οι πάροχοι τα παρακρατούν. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι και οι δήμοι που ετοιμάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Η διοίκηση της ΚΕΔΕ εκφράζει φόβους ότι, με την ενεργειακή κρίση σε εξέλιξη και ορατό τον κίνδυνο αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών προς τους προμηθευτές, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε ασφυξία, το φαινόμενο θα επιδεινωθεί.

Τα κονδύλια που οφείλουν οι συγκεκριμένοι έξι, επτά πάροχοι ρεύματος σε δήμους υπολογίζονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που εντείνει τα προβλήματα ρευστότητας που ήδη έχουν.
Δεν είναι τυχαίο ότι το ζήτημα είχε απασχολήσει την τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ενώ θα αποτελέσει ένα από τα θέματα αιχμής που θα συζητηθούν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση Δημάρχων της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Όριο στην απόδοση των τελών και Πλατφόρμα για την εικόνα κακοπληρωτών/καλοπληρωτών ζητά η Ένωση


Η Ένωση αναζητεί λύση στο πρόβλημα προτείνοντας αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε να τίθεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα, δύο ή τριών μηνών, για την καταβολή των δημοτικών τελών στους ΟΤΑ. Παράλληλα, οι δήμοι ζητούν τη δημιουργία μιας πλατφόρμας, ώστε να μπορούν να γνωρίζουν ποιοι είναι οι πολίτες οι οποίοι έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς ρεύματος , άρα και τα δημοτικά τέλη ή βρίσκονται σε διακανονισμό. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρουν δημοτικοί παράγοντας, μπορεί να δημιουργούνται δυσλειτουργίες στην εξυπηρέτηση των πολιτών, π.χ. στην έκδοση βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ που χρειάζεται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Όσο για την αυτονόμηση της είσπραξης των δημοτικών τελών, η οποία προτάσσεται ως η βέλτιστη λύση από τους προμηθευτές ηλεκτρική ενέργειας βρίσκει σύμφωνους και πολλούς δημάρχους οι οποίοι θεωρούν ότι θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα, ώστε οι δήμοι να εκδίδουν δικούς τους λογαριασμούς για τα δημοτικά τέλη, όπως κάνουν και για το νερό μέσω των ΔΕΥΑ, ωστόσο, όπως αναφέρουν, αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά και προσεκτικά.

Ογκώδεις οφειλές στην Θεσσαλονίκη και 1,8 εκατ. ευρώ οι οφειλές προς τον Δήμο Κηφισιάς


Σημαντικό ύψος οφειλών έχει σωρευθεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το υπαριθμόν 1 πρόβλημα.
Παράλληλα τις ανείσπρακτες οφειλές από τους παρόχους ρεύματος, σε αρκετές περιπτώσεις, υπάρχει ο κίνδυνος να τις μετακυλύουν οι δήμοι στους δημότες τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι στη διαμόρφωση των δημοτικών τελών για το 2022 που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς τον περασμένο Νοέμβριο αποφασίστηκε η ενίσχυση κατά 8% των δημοτικών τελών των νοικοκυριών σε ορισμένες περιοχές του δήμου, προβάλλοντας τέσσερις αιτίες.
Μία από αυτές, όπως αναφέρεται στην απόφαση, είναι η σοβαρή υστέρηση των εσόδων του Δήμου από τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
«Οφείλουν 1.800.000 ευρώ, χρήματα που τους έχουν δώσει οι πολίτες μέσω των λογαριασμών τους και οι εταιρείες δεν τα έχουν καταβάλει στον Δήμο.
Κινούνται οι νόμιμες διαδικασίες», σημειώνεται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, ενώ ως δεύτερη αιτία υποδεικνύεται και η συνεχής αυξητική τάση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου