Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Ταμειακή ασφυξία στους προμηθευτές ρεύματος – Έχει εκτιναχθεί ο δανεισμός των εταιρειών


Σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα έχει αναδειχθεί η ρευστότητα για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των πολύ υψηλών αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά. Είναι ενδεικτικό ότι, για να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αναγκάζονται κάθε μήνα να ανοίγουν νέες πιστωτικές γραμμές, με

συνέπεια να έχει εκτιναχθεί ο δανεισμός τους. 

Εξαιτίας της έκρηξης των χονδρεμπορικών τιμών, οι προμηθευτές πρέπει να καταβάλλουν δεκάδες εκατομμύρια για να αγοράζουν την ηλεκτρική ενέργεια με την οποία καλύπτουν την κατανάλωσή των πελατών τους. Με δεδομένο ότι τιμολογούν τους καταναλωτές τους τον επόμενο μήνα, για να εισπράξουν τα αντίστοιχα ποσά τον επόμενο μήνα, έχουν εκτιναχθεί τα ταμειακά διαθέσιμα που χρειάζεται κάθε εταιρεία, για να καλύπτει τις ανάγκες του χαρτοφυλακίου της. 

Απτή απόδειξη για τα ταμειακά διαθέσιμα που πρέπει να διαθέτουν πλέον οι εταιρείες προμήθειας δίνουν τα στοιχεία του πρόσφατου Δελτίου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Νοέμβριο. Έτσι, συγκρίνοντας τον προηγούμενο μήνα με τον Νοέμβριο του 2020, προκύπτει πως αν και οι αγοραπωλησίες ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας αυξήθηκαν κατά 11% περίπου (από τις 4.172 στις 4.649 Γιγαβατώρες), η αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε πάνω από 480% (από τα 226,5 εκατ. ευρώ στο 1,1 δισ. ευρώ). 

Όπως μάλιστα έχει γράψει το energypress, για κάποιες εταιρείες η εξεύρεση «ζεστού χρήματος» είναι δύσκολη και δαπανηρή. Επομένως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ταμειακή ασφυξία που έχει προκληθεί στις εταιρείες προμήθειας δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμα και σε αλλαγές του επιχειρηματικού χάρτη.  

Σε αυτό το πλαίσιο, τα προβλήματα ρευστότητας επιδεινώθηκαν με την πρόσφατη θέσπιση των εγγυητικών για τις χρεώσεις υπέρ ΑΠΕ στην περίπτωση του ΔΑΠΕΕΠ και για τις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τον ΔΕΔΔΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη περίοδος εφαρμογής του μέτρου είναι το χρονικό διάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2021 μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2022, με τις εταιρείες προμήθειας να πρέπει να καταθέσουν τις εγγυήσεις έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, αν θέλουν να αποφύγουν τα «πέναλτι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ακόμη ιδιομορφία της δεδομένης συγκυρίας είναι πως οι προμηθευτές δεν μπορούν να προχωρήσουν σε hedging, ώστε να διασφαλίσουν ποσότητες ενέργειας σε σταθερές τιμές για το χαρτοφυλάκιό τους. Ο λόγος είναι πως τα προθεσμιακά συμβόλαια που προσφέρονται αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται με βάση τις τρέχουσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. 

Επομένως, καθώς είναι δεδομένο ότι οι τιμές θα αποκλιμακωθούν μέσα στο 2022, πιθανότατα με το τέλος του χειμώνα, το hedging στη δεδομένη συγκυρία θα σήμαινε ότι οι προμηθευτές θα εγκλωβίζονταν για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα σε ένα «καλάθι» προμήθειας με σημαντικά υψηλότερες τιμές από αυτές που θα διαμορφώνονται στη spot αγορά ρεύματος. Κάτι που με άλλα λόγια θα σήμαινε ότι θα «κλείδωναν» ζημίες που θα εγγράφονταν στα οικονομικά τους αποτελέσματα για το νέο έτος. 


Κώστας Δεληγιάννης

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου