Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Ανοιχτή η συνεργασία ΔΕΗ - NOVA στις τηλεπικοινωνίες - Ευνοϊκές προοπτικές για την υποδομή δικτύων

Ανοιχτή η συνεργασία ΔΕΗ - NOVA στις τηλεπικοινωνίες - Ευνοϊκές προοπτικές για την υποδομή δικτύων

Η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στο εναέριο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους της ΔΕΗ, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Στάσσης, θεωρεί ότι θα της δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσει κεντρικό ρόλο στη χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνίων

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΔΕΗ με την Nova

στην χονδρική αγορά τηλεπικοινωνιών μέσω του δικτύου οπτικών ινών που σχεδιάζει να αναπτύξει η ΔΕΗ.
Αυτό προκύπτει από πρόσφατη συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της Nova Παναγιώτη Γεωργιόπουλου ο οποίος σημειώνει, ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τον Απρίλιο, όταν θα έχει συγκροτηθεί πλήρως η νέα διοικητική ομάδα της εταιρίας, ειδικά μετά και την εξαγορά της Wind.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στο εναέριο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους της ΔΕΗ, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Στάσσης, θεωρεί ότι θα της δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσει κεντρικό ρόλο στη χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνίων.
Μάλιστα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ έχει εγκρίνει την είσοδο στις τηλεπικοινωνίες, ενώ πρόσφατα ενέκρινε και τους όρους συμφωνίας με τις τράπεζες για πιλοτικό τηλεπικοινωνιακό project στο Περιστέρι. Η ΔΕΗ σχεδιάζει να προχωρήσει στην κατασκευή δικτύου οπτικών ινών αξιοποιώντας το υφιστάμενο ηλεκτρικό δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο στη συνέχεια θα μισθώνει στους παρόχους τηλεπικοινωνιών.

Η προοπτική της συμφωνίας ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ

Για τη υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού μάλιστα έχει συναφθεί συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να εκμεταλλευτεί το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς μέσω της ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών, καθώς και την παροχή πρόσβασης στο δίκτυο σε τρίτα μέρη. Το επόμενο βήμα του σχεδιασμού της ΔEΗ θα είναι η προκήρυξη διαγωνισμών για την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών σε όλο το δίκτυο διανομής της εταιρείας.
Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός της ΔΕΗ προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 680 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου την περίοδο 2022-2026, ώστε μέχρι το 2030 να έχει δημιουργήσει πελατειακή βάση της τάξης του 1 εκατ. καταναλωτών.

Καθώς το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ καλύπτει όλη την επικράτεια, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα μπορούν να το αξιοποιήσουν για την παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων σε οικιακούς και εταιρικούς πελάτες, χωρίς να χρειαστεί να αναπτύξουν οι ίδιοι ιδιόκτητο δίκτυο, με τη ΔΕΗ να αποκομίζει όφελος από τη μίσθωσή του.
Έτσι το πιλοτικό δίκτυο στο Περιστέρι θα αποτελέσει τη βάση δοκιμής για τη συνεργασία της ΔΕΗ με υποψήφιους πελάτες, καθώς, ήδη παίκτες της τηλεπικοινωνιακής αγοράς έχουν εκφράσει ενδιαφέρον.
Πληροφορίες θέλουν το καλό κλίμα που έχει διαφανεί στις επαφές ΔΕΗ-NOVA για μελλοντική εκτεταμένη συνεργασία να εκφράζεται και στη διάθεση της δεύτερης να αξιοποιήσει το πιλοτικό δίκτυο που θα αναπτυχθεί στο Περιστέρι.
Πάντως η διοίκηση της ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές και με
άλλους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου