Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

ΡΑΕ: Επισφαλής η μείωση των ΥΚΩ για τους καταναλωτές – Ποιες διατάξεις εμποδίζουν τη μετακύλιση του πλεονάσματος στους λογαριασμούς ρεύματος


Μία όχι ιδιαίτερα γνωστή πτυχή ως προς την τύχη των πλεονασμάτων του λογαριασμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Ο κ. Αθανάσιος Δαγούμας κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου αφού αποσαφήνισε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφασίζει για την αναπροσαρμογή

αλλά και τη διάθεση του πλεονάσματος του λογαριασμού των ΥΚΩ με τη ΡΑΕ να γνωμοδοτεί έκανε γνωστό ότι δύο διατάξεις προκαλούν «επισφάλεια για μείωση των χρεώσεων προς όφελος των καταναλωτών».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής φέτος, ψηφίστηκε διάταξη για δυνατότητα αναδρομικής επιστροφής ΥΚΩ στη ΔΕΗ από παλαιότερα έτη, «ωστόσο η ΡΑΕ έχει ήδη διαπιστώσει από το 2019 ότι δεν προκύπτει ποσό προς επιστροφή», συμπλήρωσε.

Η άλλη διάταξη που ψηφίστηκε πέρυσι συνδέει το πλεόνασμα των ΥΚΩ με εισροές στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Ο κ. Δαγούμας πρόσθεσε και για αυτή τη διάταξη πως δεν έχει ακόμη εξειδικευτεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα των ΥΚΩ για το 2021, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής, αν και τον Ιούλιο παρουσιαζόταν έλλειμμα 150 εκ. ευρώ στο τέλος της περασμένης χρονιάς διαμορφώθηκε πλεόνασμα 105 εκ. ευρώ.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ΡΑΕ γνωμοδότησε στο υπουργείο την αξιοποίηση του για κοινωνική πολιτική. Το υπουργείο με τη σειρά του, κατά την Αρχή δρομολόγησε την αναστολή πληρωμής χρεώσεων ΥΚΩ για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών.

 

 Κωνσταντίνος Φιλίππου

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου