Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Ο ΛΑΓΗΕ καταθέτει αγωγές σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, αλλά δέχεται και μηνύσεις από φωτοβολταϊκούς.

 
Θοδωρής Παναγούλης
 
Σε αγωγές εναντίον του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ για τα ληξιπρόθεσμα οφειλόμενα, συνολικού ύψους περί τα 670 εκατ.ευρώ, πρόκειται να προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ, σε μια προσπάθεια να πιέσει για την ταχεία είσπραξή τους. Οι δύο διαχειριστές περιμένουν από την πλευρά τους, κάνοντας
και εκείνοι κάποιες νομικές κινήσεις, να πληρωθούν τα αντίστοιχα ποσά από τη ΔΕΗ για να μπορέσουν να πληρώσουν τον ΛΑΓΗΕ. Την ίδια στιγμή η ΡΑΕ, όπως αποκάλυψε χθες το energypress, καλεί σε ακρόαση τη ΔΕΗ για να παράσχει εξηγήσεις σχετικά με τις πληρωμές της και τα τεράστια ληξιπρόθεσμα χρέη που έχει προς ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση του ΛΑΓΗΕ για να προχωρήσει σε αγωγές έχει ήδη ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Λειτουργού, ενώ εκτιμάται ότι σε αυτή την κατεύθυνση υποχρεώνεται ο ΛΑΓΗΕ, μεταξύ άλλων και μετά την πρόσφατη επιστολή που του έστειλαν οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών μέσω του ΣΠΕΦ, με την οποία προειδοποιούσαν ότι θα κινηθούν εναντίον του δικαστικά.
Φαίνεται μάλιστα ότι σε συνέχεια της επιστολής του ΣΠΕΦ για τα ληξιπρόθεσμα 6 μηνών ύψους 840 εκατ. ευρώ που οφείλονται στους παραγωγούς ΑΠΕ του διασυνδεδεμένου συστήματος, τα πράγματα παίρνουν και επίσημα την νομική οδό. 
Όπως λένε στελέχη του χώρου, «απάντηση του ΛΑΓΗΕ σχετικά με το τι προτίθεται άμεσα να κάνει για την επίσπευση των εισπράξεων του από ΔΕΗ μέσω ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, των ποσών ύψους 670 εκατ. ευρώ που ληξιπρόθεσμα του οφείλονται, οπότε και να μπορέσει με την σειρά του να επισπεύσει τις πληρωμές του προς τους παραγωγούς, δεν υπήρξε». 
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι επαφές με μεγάλα νομικά γραφεία και το συμπέρασμα είναι πως «η επί μακρόν παθητική στάση και ανοχή της διοίκησης του Λειτουργού κατά των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ αλλά και της ΔΕΗ που αλυσιδωτά του οφείλουν ληξιπρόθεσμα τους πόρους ΑΠΕ αυτούς, περιγράφει ποινικά κολάσιμες συνθήκες απιστίας της διοίκησης του ΛΑΓΗΕ προς τον ίδιο τον Λειτουργό».    
Στις δρομολογούμενες νομικές ενέργειες κατά του ΛΑΓΗΕ πέραν του ΣΠΕΦ συμμετέχει και ο ΠΣΑΦ, ενώ αναμένεται να τις συνυπογράψουν και εκατοντάδες παραγωγοί.  Οι ΣΠΕΦ και ΠΣΑΦ εκπροσωπώντας τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πανελλαδικά (επαγγελματικά και αγροτικά φωτοβολταϊκά πάρκα αντίστοιχα), συντονίζουν πλέον τις ενέργειες τους για κοινή κάθοδο διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Ενέργειας στις 14 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου