Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Κάτω του κόστους και εγγράφοντας σημαντικές ζημιές πωλούν ρεύμα στους καταναλωτές οι εναλλακτικοί πάροχοι

Κάτω του κόστους και εγγράφοντας σημαντικές ζημιές πωλούν ρεύμα στους καταναλωτές οι εναλλακτικοί πάροχοι 
Σε δυσχερή θέση θα περιέλθουν οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση που η Οριακή Τιμή του Συστήματος διατηρηθεί σε επίπεδα άνω των 100 ευρώ η MWh
Έντονη ανησυχία προκαλεί στους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας η αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος, η οποία να σημειωθεί κινείται σταθερά πάνω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh).
Η Οριακή Τιμή του Συστήματος είναι η τιμή στην οποία

εκκαθαρίζεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και είναι η τιμή που εισπράττουν όλοι όσοι εγχέουν ενέργεια στο Σύστημα και πληρώνουν όλοι όσοι ζητούν ενέργεια από το Σύστημα.
Συγκεκριμένα, η Οριακή Τιμή του Συστήματος διαμορφώνεται από τον συνδυασμό των προσφορών τιμών και ποσοτήτων που υποβάλλουν κάθε μέρα οι διαθέσιμες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και του ωριαίου φορτίου ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, που διαμορφώνεται σε καθημερινή βάση από τους καταναλωτές.
Στο σημείο, όπου οι προσφερόμενες ποσότητες ενέργειας εξυπηρετούν το ζητούμενο φορτίο, καθορίζεται και η Οριακή Τιμή του Συστήματος.
Σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και για λόγους προστασίας των καταναλωτών και διαμόρφωσης συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού τίθεται διοικητικά ανώτερο όριο ως προς την προσφερόμενη τιμή, ένα όριο που έχει διαμορφωθεί στα 150 ευρώ ανά MWh.

Η Οριακή Τιμή «πιέζει» τα τιμολόγια λιανικής πώλησης

Οι τρέχουσες τιμές της Οριακής Τιμής του Συστήματος, όμως, είναι ικανές να «τινάξουν» στο αέρα τα τιμολόγια λιανικής πώλησης που δίνονται στους καταναλωτές όταν το μέσο κόστος διαμορφώνονται στο 0,080 ευρώ ανά κιλοβατώρα και είναι χαμηλότερα από το κόστος αγοράς.
Οι πωλητές ρεύματος, από τη ΔΕΗ μέχρι τη μικρότερη εταιρεία, όταν αγοράζουν στα 100 ευρώ τη MWh έχουν ως αποτέλεσμα το κόστος της κιλοβατώρας να διαμορφώνεται στα 10 λεπτά του ευρώ.  
Την ίδια στιγμή οι εταιρείες παροχής ρεύματος τιμολογούν τους καταναλωτές χαμηλότερα έως 2 λεπτά.
Στο «κακό» σενάριο να διατηρηθεί η Οριακή Τιμή Συστήματος πάνω από τα 100 ευρώ η MWh, οι προμηθευτές ρεύματος θα καταγράψουν λογιστικές ζημιές.
Στέλεχος εταιρείας ανέφερε στο World Energy News ότι αν η τιμή της MWh διατηρηθεί πάνω από τα 100 ευρώ, είναι βέβαιο ότι οι εταιρείες προμήθειας – και κυρίως όσες δεν είναι ταυτόχρονα και παραγωγοί ρεύματος – θα πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να καλύψουν τις ζημιές.
Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι οι προμηθευτές ρεύματος για να έχουν θετικό λογιστικό πρόσημο πρέπει είτε η Οριακή Τιμή Συστήματος να υποχωρήσει εκ νέου στα 50 ευρώ η MWh είτε να διαμορφώσουν τα τιμολόγια τους σε υψηλότερα επίπεδα.
Να σημειωθεί ότι στις 24 Ιανουαρίου η τιμή ανήλθε στα 121,159 ευρώ και η χαμηλότερη διαμορφώθηκε στα 77,824 ευρώ.
Στις 30 Ιανουαρίου 2017 η Οριακή Τιμή Συστήματος έκλεισε στα 105,64 ευρώ.  
Από τις 23 έως τις 30 Ιανουαρίου οι ημερήσιες τιμές αγοράς ρεύματος σημείωσαν έντονες μεταβολές, κινούμενες κοντά στην περιοχή των 100 ευρώ.
    

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου