Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Αλλάζει... πίστα η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για τα ενεργειακά – Συνολική λύση διεκδικεί το ΥΠΕΝ


Να αλλάξει ριζικά το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς (και κυρίως με την Κομισιόν) όσον αφορά τον ενεργειακό προσανατολισμό, τη δομή της ηλεκτρικής αγοράς και τη θέση της ΔΕΗ εντός αυτής, επιχειρεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο κ. Χατζηδάκης θέλει να αποφύγει πάση θυσία μια συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια που φτάνουν σε λίγες μέρες στην Αθήνα, για το κατά πόσον έχουν τηρηθεί οι συμφωνημένες δράσεις του ελληνικού προγράμματος, καθώς είναι προφανές ότι σε αυτό το επίπεδο υπάρχουν μεγάλα κενά που δεν μπορούν να καλυφθούν (μερίδια της ΔΕΗ, αποτυχία της αποεπένδυσης της ΔΕΗ κ.λπ.).
Αντίθετα, διεκδικεί να διερευνηθεί μια νέα συνολική λύση για την ηλεκτρική αγορά στη χώρα μας, η οποία θα υπερθεματίζει όσον αφορά την υιοθέτηση και εφαρμογή των ευρωπαϊκών στρατηγικών κατευθύνσεων, ενώ ταυτόχρονα θα πάψει να δημιουργεί «συστημικούς κινδύνους», όπως η κατάρρευση της ΔΕΗ.
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης έχει εξηγήσει το θέμα σε αρμόδιους ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση λειτούργησε και η πρόσφατη επίσκεψη στις Βρυξέλλες του υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά και της γενικής γραμματέως Αλεξάνδρας Σδούκου.
Το ελληνικό «αφήγημα» για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά ενέργειας, όχι μόνον είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απανθρακοποίηση της οικονομίας, αλλά είναι έτοιμο να ξεπεράσει ακόμη και τους στόχους που θέτουν οι Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ελληνικό αφήγημα «είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με την πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες διεκδικούσαν την παράταση της λιγνιτικής παραγωγής, τα ΑΔΙ κλπ.» Όπως εξηγεί, το κυβερνητικό σχέδιο βασίζεται πάνω στις πολιτικές της Κομισιόν που θέλουν μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό και τις επενδύσεις στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Για το λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την επίσπευση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, ενώ παράλληλα ετοιμάζει νέο ΕΣΕΚ το οποίο θα θέτει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ.
Οι κρίσιμοι χρονικοί σταθμοί σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΥΠΕΝ, είναι η 24η Σεπτεμβρίου οπότε και πραγματοποιείται συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, ενώ οι πολιτικές της κυβέρνησης θα προσαρμοστούν και με βάση τις ακροάσεις των νέων Επιτρόπων της Κομισιόν.
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κάνει αντίσταση στις Βρυξέλλες. Δεν θέλει να ταυτίζεται με χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία κ.λπ. και να δίνει μάχες οπισθοφυλακής. Θα επιδιώξει αφ εαυτής να πάει κι ένα βήμα πιο πέρα από τις απαιτήσεις της Ευρ. Επιτροπής για την αγορά ενέργειας», συμπλήρωσε.
Από κει και πέρα το γεγονός ότι η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα παραταθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου αντί για τις 31 Οκτωβρίου δίνει όλο τον απαραίτητο χρόνο στην Αθήνα να ετοιμάσει τεχνικά το σχέδιο της, όσον αφορά την απολιγνιτοποίηση, την κατάργηση των NOME, την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ κ.λπ.
 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου