Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Δημοσιεύτηκαν οι προκηρύξεις για τα 4 νέα μέλη της ΡΑΕ – Αγώνας δρόμου για να περιοριστούν οι συνέπειες για τη δυσλειτουργία στην Ολομέλεια

Αποτέλεσμα εικόνας για ραε 
Δεν θα αποφευχθούν τελικά τα προβλήματα στη λειτουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, καθώς η προκήρυξη για την κάλυψη των 4 κενών θέσεων που προκύπτουν από την ολοκλήρωση της θητείας παλαιών μελών, βγήκε μόλις την περασμένη Τετάρτη. Σύμφωνα με τους όρους της η κατάθεση των βιογραφικών των ενδιαφερομένων θα γίνει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, που σημαίνει ότι δημιουργείται εκ των πραγμάτων κενό για τη λειτουργία της ολομέλειας, η
οποία με τα τρία εναπομείναντα μέλη δε θα μπορεί να λάβει συλλογικές αποφάσεις.
Το καλύτερο σενάριο για την αποκατάσταση της ομαλότητας στο Ρυθμιστή, το οποίο ενστερνίζεται το ΥΠΕΝ, είναι ότι η απόφαση θα ληφθεί γρήγορα και ότι το κενό που θα προκύψει δε θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ούτε θα δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής.
Ωστόσο η εμπειρία έχει δείξει ότι μάλλον θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, με δεδομένο μάλιστα ότι τα νέα μέλη θα πρέπει να περάσουν από ακρόαση και να λάβουν την έγκριση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ωστόσο εδώ υπάρχει ο σκόπελος των γιορτών κατά τις οποίες το Κοινοβούλιο κλείνει, οπότε το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Επιτροπή θα συνεδριάσει τον Ιανουάριο.
Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση τα νέα μέλη, μεταξύ των οποίων και ένας αντιπρόεδρος Β, θα αναλάβουν καθήκοντα στα μέσα Ιανουαρίου και η ΡΑΕ θα μπορεί να λειτουργήσει κανονικά τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου.
Ερωτηματικό βεβαίως είναι και το τι μέλλει γενέσθαι με τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις που καλείται να πραγματοποιήσει η ΡΑΕ στο πλαίσιο του μνημονίου. Αυτές θυμίζουμε αφορούν μεταξύ άλλων το νέο πλαίσιο για τη στήριξη των ΑΠΕ, η εφαρμογή του χάρτη πορείας ακολουθώντας το υπόδειγμα στόχο της ΕΕ για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης και η τροποποίηση των κανόνων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να αποφευχθεί η αναγκαστική λειτουργία των σταθμών κάτω από το μεταβλητό κόστος. Αυτές είναι οι ρυθμιστικές υποχρεώσεις του μνημονίου και δεν περιλαμβάνουν άλλες διοικητικές ή θεσμικές παρεμβάσεις στις οποίες η ΡΑΕ έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα.
Υπενθυμίζεται ότι τέλος ότι η οικονομική και διοικητική αναβάθμιση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, η οποία έχει αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα ιδιαίτερα μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν την περασμένη άνοιξη εναντίον της ΡΑΕ από τον πρώην υπουργό Π. Λαφαζάνη, ο οποίος μάλιστα είχε προαναγγείλει και την αφαίρεση αρμοδιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου