Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Για τις καταγγελίες που έκαναν οι συνδικαλιστές. Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελέας Ρόδου για το θέμα της ΔΕΗ

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η  Εισαγγελέας Ρόδου  για το θέμα της ΔΕΗ Το δρόμο της δικαιοσύνης παίρνουν οι καταγγελίες που έκαναν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος ηλεκτροδότησης των νησιών μας και τις ελλείψεις που καταγράφονται σε τοπικό επίπεδο.
Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργού Δικαιοσύνης κου Παρασκευόπουλου, ο οποίος απάντησε σε ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής των
Ανεξαρτήτων Ελλήνων κος Δημήτριος Καμμένος, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του θέματος από την «Ροδιακή» η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου κα Κυριακή Κλιάμπα, διέταξε προκαταρκτική έρευνα για την όλη υπόθεση.
Σύμφωνα με τον υπουργό δικαιοσύνης, «η εισαγγελέας, παρήγγειλε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διακρίβωση  των καταγγελλομένων στο αναφερόμενο δημοσίευμα της εφημερίδας ΡΟΔΙΑΚΗ, αναφορικά με τις καταγγελίες των συνδικαλιστών της ΔΕΗ για τους κινδύνους που προκύπτουν για την ομαλή λειτουργία της ηλεκτροδότησης στην γραμμή παραγωγής ενέργειας των νησιών Ρόδου και Χάλκης.
Οι  εργαζόμενοι της ΔΕΗ στο νησί της Ρόδου, είχαν καταγγείλει «πράγματα και θαύματα» με επίσημες επιστολές που έχουν κάνει και οι οποίες αφορούν κανόνες λειτουργίας του συστήματος ηλεκτροδότησης, με την εποπτεία αρμοδίων μηχανικών.
Τα μέλη του σωματείου εργαζομένων της ΔΕΗ στο νησί της Ρόδου, με επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος κος Μιχαήλ Χαροκόπος και ο Γενικός Γραμματέας κος Γιώργος Χατζηαντωνίου, την οποία κοινοποίησαν στην γενική διευθύντρια κα Ε. Σταυροπούλου ζητούν να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις για το πώς ένα ολόκληρο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος όπως είναι αυτό της Ρόδου – Χάλκης, μπορεί να εποπτεύεται μόνο από τεχνικούς και όχι από μηχανικούς σε κάθε βάρδια, ενώ επανέρχονται σε παλαιότερη καταγγελία τους, που σημειώνουν ότι με αυτή την τακτική μπαίνουν σε μεγάλο κίνδυνο ακόμα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις μονάδες παραγωγής και διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Στις επιστολές αναφέρονταν  συγκεκριμένα:
«Κυρία Διευθύντρια  
Παρ’ όλη την μεταξύ μας συνάντηση στην Αθήνα, σχεδόν όλα τα ερωτήματα της επιστολής μας από 26/05/2015 παραμένουν αναπάντητα. Σας έχουμε επισημάνει μακροχρόνια σοβαρά ζητήματα που μπορούν να εκθέσουν το νησί της Ρόδου και το διασυνδεδεμένο σε αυτό νησί της Χάλκης αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία γραπτή απάντηση, έστω ακόμα που να αντικρούει με επιχειρήματα τις δικές μας διαπιστώσεις. Δεν θεωρείται ότι τα ερωτήματα που σας έχουν τεθεί είναι άξια απάντησης;
Πέραν των ερωτημάτων της επιστολής μας από 26/05/2015 για τα οποία περιμένουμε άμεσα τις απαντήσεις σας θα θέλαμε να σας απευθύνουμε και κάποια ακόμα:
Σε επιστολή της ΕΤΕ Τοπικής διοικούσας επιτροπής Ν. Ηρακλείου με αρ.πρωτ.32 27-12-2010 προς τον κ. Ι. Βιτέλλα τότε Δ/ντή ΔΔΝ με θέμα : Παράβαση καθήκοντος συγκεκριμένου στελέχους της ΔΕΗ (το όνομα δεν αναφέρεται για ευνόητους λόγους) αναφέρονται κάποιες καταστάσεις και πράξεις οι οποίες δημιουργούν έντονο προβληματισμό. Παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε την όποια απάντηση δόθηκε σε αυτήν την επιστολή. Σε περίπτωση που δεν έγινε καμία ενέργεια παρακαλούμε να μας γνωστοποιηθεί.
Το ΚΚΦ Ρόδου ισχυρίζεται ότι έχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Όμως παρατηρείται το εξής παράδοξο: οι τεχνίτες του ΚΚΦ να εργάζονται χωρίς ανάπαυση, να συσσωρεύουν αναπαύσεις (ρεπό) τις οποίες δεν πληρώνονται και καταλήγουν να τις χάνουν, συγκεκριμένο στέλεχος μέσα στους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου με ότι αυτό συνεπάγεται, να έχει σε 66 εργάσιμες μέρες 52 μέρες κανονική άδεια και ρεπό.
Δηλαδή ο καθύλην αρμόδιος να απουσιάζει από την εργασία του την σημαντικότερη περίοδο για την οικονομία και πιο επίφοβη για την ασφάλεια του συστήματος των νησιών Ρόδου και Χάλκης. Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; Μήπως ο συγκεκριμένος χαίρει ιδιαίτερης μεταχείρισης;  
Επιφυλασσόμαστε να  απευθυνθούμε στον εισαγγελέα και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.»
Εφιαλτικό Σενάριο
Σε μεταγενέστερη επιστολή προς την αρμόδια διευθύντρια της ΔΕΗ στις 27 Οκτωβρίου, σημειώνεται συγκεκριμένα μεταξύ άλλων:
«… Τώρα που το σύστημα Ρόδου – Χάλκης, έγινε πολύπλοκο, με τάση 150.000 V με δύο σταθμούς παραγωγής, ποιος θα έχει την ευθύνη εάν από λάθος, ένα ανθρώπινο λάθος, συμβεί κάτι, μια λάθος εντολή από το κέντρο και σκοτωθούν άνθρωποι, και πάρουν φωτιά οι εγκαταστάσεις;
Ποιος νομίζετε ότι θα έχει την ευθύνη; Ο τεχνίτης που δεν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις; Σας έχει περάσει από το μυαλό το εφιαλτικό αυτό ενδεχόμενο ή δεν σας απασχολεί καθόλου από το άνετο γραφείο σας η μακρινή Ρόδος; Ο
ύτε θέλετε να μιλήσετε για αυτήν ούτε να αρθρώσετε μια λέξη για τα προβλήματά της. Θα πρέπει κάποιος να μην έχει καθόλου συναίσθηση της πραγματικότητας, καμία γνώση και επαφή με τα τεχνικά  θέματα, για να λάβει τέτοιες ανεύθυνες αποφάσεις»
Αποσπάστηκαν μάχιμοι μηχανικοί;
Σε άλλο σημείο της επιστολής τους οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ σημειώνουν:
«… Εσείς όμως, αντί να λύσετε το πρόβλημα, όπως είχατε εντολή και υποχρέωση εκ της θέσης σας, σκεπτόμενη ιδιοτελώς και αδιαφορώντας σε προκλητικό βαθμό για το κοινό συμφέρον, επιλέξατε να καταδικάσετε τη Ρόδο, παίρνοντας από δω το προσωπικό που έπρεπε να είναι και βάζοντάς το έξω από το γραφείο σας!
Να κάνει τι; Τη δική σας δουλειά που εσείς δεν προλαβαίνετε; Δεν είναι ιδιοκτησία σας η Δημόσια Επιχείρηση. Υπηρέτες θέλετε και μάλιστα να τους φέρεστε με τρόπο αυταρχικό όπως μαθαίνουμε; Εδώ, το κέντρο κατανομής που ελέγχει ολόκληρο το ηλεκτρικό σύστημα Ρόδου Χάλκης, δεν διαθέτει ούτε ένα διπλωματούχο μηχανικό έναντι των πέντε μηχανικών που χρειάζεται για την 24ωρη βάρδια του, όπως ρητά επιβάλλει ο νόμος για τη λειτουργία ενός ηλεκτρικού συστήματος 200 Μεγαβάτ.»
Δέχθηκαν απειλές;
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στη Ρόδο, σημειώνουν ότι η αγωνία είναι κοινή στο νησί μας και από την πλευρά άλλων φορέων, ενώ σημειώνουν ότι τα θέματα αυτά που περιέγραψαν, δεν μπορούν να μείνουν έτσι. Τονίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να απαξιώνει την πραγματικότητα και υπογραμμίζουν ότι δέχθηκαν ακόμα και απειλητικά τηλέφωνα από κάποιους (δεν τους κατονομάζουν) προκειμένου να κλείσουν το στόμα τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου