Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Η ελληνική πρόταση για το νέο ΑΔΜΗΕ στα χέρια των Θεσμών

Αποτέλεσμα εικόνας για αδμηε 
Tην ελληνική πρόταση για τον νέο ΑΔΜΗΕ, τον Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει τη μεταφορά του Διαχειριστή σε τρίτη εταιρεία με μέτοχο κατά 51% το Δημόσιο και κατά 49% τη ΔΕΗ αλλά με προνομιακές μετοχές, κατέθεσε χθες κλιμάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας με επικεφαλής τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού
Περιβάλλοντος - Ενέργειας Δημοσθένη Παπασταμόπουλο στους εκπροσώπους του κουαρτέτου.
Η πρόταση μαζί με τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για τον μηχανισμό της δημοπρασίας ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενων από τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ, το λεγόμενο ΝΟΜΕ, θα συζητηθεί και θα αξιολογηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς οριστικές λύσεις δεν πρέπει να αναμένονται παρά προς το τέλος του χρόνου, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.
Αν οι μετοχές της ΔΕΗ θα έχουν ή όχι δικαίωμα ψήφου -συνήθως στις ΑΕ οι προνομιακές μετοχές δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, εκτός και αν ορίζει αλλιώς το καταστατικό της εταιρείας- δεν έγινε γνωστό, ενώ ανοικτό παραμένει και το θέμα του μάνατζμεντ, με τους Θεσμούς να επιδιώκουν να περάσει σε ιδιώτες και το Δημόσιο να θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο.
Όμως η έστω με προνομιακές μετοχές συμμετοχή της ΔΕΗ στο νέο σχήμα δεν πρέπει να ικανοποιεί ιδιαίτερα τους Θεσμούς, αφού η βασική ιδέα της όλης αναμόρφωσης είναι ο περιορισμός του ρόλου της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι πιθανόν στο τέλος της διαπραγμάτευσης το σχήμα που θα διαμορφωθεί να είναι διαφορετικό, επιτρέποντας τη συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ.
Υπό διαπραγμάτευση είναι και το μάνατζμεντ του νέου φορέα, με κύκλους του υπουργείου να αναφέρουν πως οι Θεσμοί δεν είναι κατηγορηματικοί στη θέση να εκχωρηθεί σε ιδιώτες. Στα σενάρια που εξετάζονται είναι και πώς θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ για την παραχώρηση του 51% του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο. Στο τραπέζι έχουν πέσει λύσεις από την ανταλλαγή μετοχών άλλων εταιρειών του Δημοσίου, ως τον συμψηφισμό με μελλοντικές απαιτήσεις του Δημοσίου, από μερίσματα, φόρους κ.λπ., ή τον συνδυασμό των μέτρων. Παράλληλα, εξετάζεται και ποιος φορέας του Δημοσίου θα έχει υπό την εποπτεία του τον νέο ΑΔΜΗΕ.
Δημοπρασίες 
Οσον αφορά στο ΝΟΜΕ αποφασίστηκε από κοινού οι δύο πλευρές να προσπαθήσουν να εξειδικεύσουν τις δημοπρασίες, καθώς αναγνωρίζουν πως είναι μία δύσκολη υπόθεση στο τεχνικό της σκέλος. Ωστόσο, αν η ηγεσία του υπουργείου δεν καταφέρει να πείσει ότι μέσω των δημοπρασιών θα μειώσει αποτελεσματικά το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, κινδυνεύει να έλθει και πάλι αντιμέτωπη με την πίεση για πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Τέλος, σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης προγραμματίζει μία ευρεία συνάντηση με τους φορείς της αγοράς ηλεκτρισμού για να παρουσιάσει τα σχέδια των υπουργικών αποφάσεων για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, όπως η «διακοψιμότητα», η ανάκτηση του μεταβλητού κόστους (ΜΑΜΚ) και τα νέα ΑΔΙ. Συνάντηση του υπουργού με τους εκπροσώπους των Θεσμών στη φάση αυτή δεν έχει προγραμματιστεί.

 Μ. Πίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου